GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kon protiv Nestorovića: Mere i dalje primenjivati

Kon protiv Nestorovića: Mere i dalje primenjivati
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2020 / 13:32
Autor: SEEbiz / N1 info
BEOGRAD - Epidemiolog Predrag Kon rekao je za N1 da se svet nije promenio od kada je ukinuto vanredno stanje i da mere i dalje treba da se sprovode.

On je na starije od 65 i hronične bolesnike apelovao da maksimalno smanje kontakte, a na mlade koji nisu u riziku od ozbiljnog oboljevanja da izbegavaju kontakt sa starijima. Kon je u razgovoru za N1 izneo i kritike na račun doktora Branimira Nestorovića povodom izjave da sada treba svi da izađemo napolje i zarazimo se, navodeći da takvi stavovi ne treba da se javno saopštavaju.

Epidemiolog Predrag Kon ponovio je da stariji od 65 i hronični bolesnici treba da se distanciraju i izbegavaju kontakte u otvorenom i zatovrenom prostoru. Ukoliko su kontakti nužni onda treba da koriste maske, eventualno rukavice i obavezno je češće pranje ruku.

Istakao je da stariji od 65 godina za sada ne mogu da koriste gradski prevoz, za koji je još jednom rekao da je trenutno najrizičnije mesto u Beogradu kada je u pitanju mogućnost zaraze.

Mlađima od 65 godina i onima potpuno mladim, koji nemaju rizik da teže obole ukoliko se zaraze novim koronavirusom, poručio je da vode računa, da izbegavaju kontakte sa starijima i da se trude da ih sačuvaju.

Zaposleni bi morali da poštuju uputstva koja su dobili za zaštitu na radnom mestu.

Doktor Branimir Nestorović preporučio je svima da izađu napolje i zaraze se koronavirusom, a to kako je rekao, gostujući u jednoj televizijskoj emisiji, ne važi za starije od 65 godina. Kon je javno istupio protiv ove Nestorovićeve izjave, ističući da bez obzira na dobru nameru ne možete znati kakav će biti iskoh zaražavanja i kako će se to završiti.

"Možemo kao lekari da promišljamo i raspravljamo, ali to ne može javno da se saopštava. To je moje duboko lično ubeđenje", kazao je Kon.

Upitan da li je utvrđeno koliko traje inkubacioni period, Kon je napomenuo da za sada postoje samo utisci, ali ne i dokazi i dodao da smatra da to takođe nije tema o kojoj bi trebalo javno govoriti, ali da se mora objasniti pošto je već izašla u javnost.

"Za sada imam samo utiske, ali čini se da je to period pet do sedam dana. Dr Zoran Stevanović kaže da je to kod nas sedam i više dana. Ima se utisak da se inkubacioni period produžava i ima se utisak da to ukazuje na to da je nešto blaža klinička slika, ali stvarne dokaze za to nemamo. I to ne mislim da je za javnost, ali je već ušlo u javnost pa moramo da tumačimo", rekao je Kon.

On je istakao da epidemiološki nije prihvatljivo iznošenje različitih spekulacija koje nisu naučno dokazane, poput onih da postoje rasne ralike ili razlike u tipu genotipa domaćina virusa koje utiču na to da li je neko podložniji zarazi.

"To je vrlo osetljivo i ne bi smelo javno da se govori jer nema jasnih dokaza, a može da utiče na ponašanje. Ako pričamo da smo kao srpski narod otporni, onda može neko da poveruje i da to izazove posledice", napominje Kon.

Tema o kojoj sada epidemiolozi i drugi stručnjaci govore, i iznose različita mišljenja, je da li će biti drugog talasa, kada i koliko će on biti jak. Sagovornik N1 kaže da to zavisi od toga koliko imamo kolektivnog imuniteta, ali i od samog virusa.

"Virus se sada seli na južnu hemisferu, sada tamo dolazi zima. Ako to bude vrlo izražena aktivnost vrlo verovatno je očekivati ga na jesen, obično kažem na poznu jesen posle formiranja dečjih kolektiva", odgovara Kon.

Dodaje da virus treba ponovo očekivati u oktobru i novembru, ali da može da se desi i da ga ne bude uopšte.

Tagovi: Predrag Kon, Branimir Nestorović, koronavirus u Srbiji
PROČITAJ I OVO
SAD i službeno istupio iz Svjetske zdravstvene organizacije
POTEZI
SAD i službeno istupio iz Svjetske zdravstvene organizacije
WASHINGTON - Sjedinjene Države službeno su obavijestile glavnog tajnika UN-a da se povlače iz članstva Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kazao je visoki dužnosnik američke vlade u utorak.
Koronavirus: Dokazi o prijenosu zrakom, epidemija ubrzava
VIRUS
Koronavirus: Dokazi o prijenosu zrakom, epidemija ubrzava
ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u utorak da "epidemija ubrzava" i "pojavljuju se dokazi" o prijenosu covida-19 zrakom, pošto je 239 međunarodnih stručnjaka pozvalo na uzbunu zbog takva načina zaraze.
Beroš: Razmišljamo o zabrani vjenčanja u cijeloj Hrvatskoj
IZVORI ZARAZE
Beroš: Razmišljamo o zabrani vjenčanja u cijeloj Hrvatskoj
SPLIT - Na vjenčanju u okolici Splita prije nekoliko dana zarazilo se 12 osoba.
Bilek: Moguće da predstavnici manjina dobiju mjesto u vladi
MANJINE
Bilek: Moguće da predstavnici manjina dobiju mjesto u vladi

ZAGREB - Zastupnici nacionalnih manjina dat će potporu Andreju Plenkoviću za sastav nove vlade, najavio je predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, dodavši i kako je moguće da predstavnici manjina dobiju mjesto u vladi, no o tome trebaju najprije razgovarati s mandatarom.

Split: Svadbe izvor zaraze koronavirusom
NEOPREZNO
Split: Svadbe izvor zaraze koronavirusom
SPLIT - Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin rekla je u utorak da se nakon 12 novozaraženih konavirusom s vjenčanja na području županije može očekivati još zaraženih, baš kao i među osobama s jedne druge svadbe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE