GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kon protiv Nestorovića: Mere i dalje primenjivati

Kon protiv Nestorovića: Mere i dalje primenjivati
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2020 / 13:32
Autor: SEEbiz / N1 info
BEOGRAD - Epidemiolog Predrag Kon rekao je za N1 da se svet nije promenio od kada je ukinuto vanredno stanje i da mere i dalje treba da se sprovode.

On je na starije od 65 i hronične bolesnike apelovao da maksimalno smanje kontakte, a na mlade koji nisu u riziku od ozbiljnog oboljevanja da izbegavaju kontakt sa starijima. Kon je u razgovoru za N1 izneo i kritike na račun doktora Branimira Nestorovića povodom izjave da sada treba svi da izađemo napolje i zarazimo se, navodeći da takvi stavovi ne treba da se javno saopštavaju.

Epidemiolog Predrag Kon ponovio je da stariji od 65 i hronični bolesnici treba da se distanciraju i izbegavaju kontakte u otvorenom i zatovrenom prostoru. Ukoliko su kontakti nužni onda treba da koriste maske, eventualno rukavice i obavezno je češće pranje ruku.

Istakao je da stariji od 65 godina za sada ne mogu da koriste gradski prevoz, za koji je još jednom rekao da je trenutno najrizičnije mesto u Beogradu kada je u pitanju mogućnost zaraze.

Mlađima od 65 godina i onima potpuno mladim, koji nemaju rizik da teže obole ukoliko se zaraze novim koronavirusom, poručio je da vode računa, da izbegavaju kontakte sa starijima i da se trude da ih sačuvaju.

Zaposleni bi morali da poštuju uputstva koja su dobili za zaštitu na radnom mestu.

Doktor Branimir Nestorović preporučio je svima da izađu napolje i zaraze se koronavirusom, a to kako je rekao, gostujući u jednoj televizijskoj emisiji, ne važi za starije od 65 godina. Kon je javno istupio protiv ove Nestorovićeve izjave, ističući da bez obzira na dobru nameru ne možete znati kakav će biti iskoh zaražavanja i kako će se to završiti.

"Možemo kao lekari da promišljamo i raspravljamo, ali to ne može javno da se saopštava. To je moje duboko lično ubeđenje", kazao je Kon.

Upitan da li je utvrđeno koliko traje inkubacioni period, Kon je napomenuo da za sada postoje samo utisci, ali ne i dokazi i dodao da smatra da to takođe nije tema o kojoj bi trebalo javno govoriti, ali da se mora objasniti pošto je već izašla u javnost.

"Za sada imam samo utiske, ali čini se da je to period pet do sedam dana. Dr Zoran Stevanović kaže da je to kod nas sedam i više dana. Ima se utisak da se inkubacioni period produžava i ima se utisak da to ukazuje na to da je nešto blaža klinička slika, ali stvarne dokaze za to nemamo. I to ne mislim da je za javnost, ali je već ušlo u javnost pa moramo da tumačimo", rekao je Kon.

On je istakao da epidemiološki nije prihvatljivo iznošenje različitih spekulacija koje nisu naučno dokazane, poput onih da postoje rasne ralike ili razlike u tipu genotipa domaćina virusa koje utiču na to da li je neko podložniji zarazi.

"To je vrlo osetljivo i ne bi smelo javno da se govori jer nema jasnih dokaza, a može da utiče na ponašanje. Ako pričamo da smo kao srpski narod otporni, onda može neko da poveruje i da to izazove posledice", napominje Kon.

Tema o kojoj sada epidemiolozi i drugi stručnjaci govore, i iznose različita mišljenja, je da li će biti drugog talasa, kada i koliko će on biti jak. Sagovornik N1 kaže da to zavisi od toga koliko imamo kolektivnog imuniteta, ali i od samog virusa.

"Virus se sada seli na južnu hemisferu, sada tamo dolazi zima. Ako to bude vrlo izražena aktivnost vrlo verovatno je očekivati ga na jesen, obično kažem na poznu jesen posle formiranja dečjih kolektiva", odgovara Kon.

Dodaje da virus treba ponovo očekivati u oktobru i novembru, ali da može da se desi i da ga ne bude uopšte.

Tagovi: Predrag Kon, Branimir Nestorović, koronavirus u Srbiji
PROČITAJ I OVO
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
NA SLOBODI
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
BEOGRAD - Glumcu Sergeju Trifunoviću poslije saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu ukinuto je zadržavanje.
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE