GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kon o promeni stava o maskama: Tako kažu najnovija istraživanja

Kon o promeni stava o maskama: Tako kažu najnovija istraživanja
MASKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2020 / 08:44
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Epidemiolog dr Predrag Kon, član Kriznog štab, na Facebooku je napisao objašnjenje zašto treba nositi maske.

Dr Kon se osvnuo na čest argument osoba koje ne žele da nose masku, pri kojem se oni pozivaju na to da maske nisu bile obavezna preporuka Svetske zdravstvene organizacije na početku pandemije.

“Menjanje stavova o maskama posledica su najnovijih istraživanja, a posebno nedvosmislenih razlika u uspešnosti suzbijanja pandemije tamo gde se maske masovno koriste u odnosu na zemlje gde se ne koriste. Stav SZO na početku pandemije je bio da ima smisla da masku koristi samo zaražena osoba kako bi sprečila prenos infekcije. Danas se govori da ukoliko svi nose maske i drže distancu zaštita je blizu 99%. Ukoliko nosi samo jedan zaštita za njega je oko 30% ako ostali ne nose”, ukazao je Kon na Fejsbuku.

Kon je nedavno ocenio da će u Beogradu, Kragujevcu “pa i Valjevu” doći do povećanja broja novoinficiranih koronavirusom u narednom periodu.

“Svuda oko nas virus pokazuje visok potencijal, jako brzo se prenosi zbog ulaska u sezonu u kojoj je najaktivniji. Što ga više usporimo, imaćemo manje tragičnih ishoda”, rekao je član vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

Od članova Kriznog štaba danima slušamo upozorenja o novom talasu korone i mogućnosti uvošenja novih restriktivnijih mera.

“Pominjanje policijskog časa i vanrednog stanja ovog trenutka apsolutno nije opcija. Jednostavno, mi nismo u situaciji da moramo da posegnemo za najoštrijim merama. Mislim da ovu situaciju možemo još uvek da kontrolišemo. Normalno, za to je potrebno, pre svega, zalaganje naroda. Mislim da se ogromna većina našeg stanovništva ponaša disciplinovano, da razmišlja o svom zdravlju, o zdravlju svoje porodice, svojih prijatelja, i kontakata na poslu. Milsim da je to ogromna većina. Da nije tako, ne bismo došli u ovu situaciju da smo, bez obzora ko šta misli, najbolji u Evropi. U ovom trenutku su možda za neki promil bolje Norveška, Turska i Estonija i to su podaci Evropskog centra za kontrolu bolesti”, rekao je za Nova.rs Branislav Tiodorović.

Tagovi: Predrag Kon, maske, nošenje maski, koronavirus u Srbiji, Goran Stevanović, Darija Kisić Tepavčević
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE