GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Komšić optužio Hrvatsku da zlorabi svoju ulogu u EU i NATO inicijativama za BiH

Komšić optužio Hrvatsku da zlorabi svoju ulogu u EU i NATO inicijativama za BiH
OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2022 / 18:09
Autor: SEEbiz / H
MOSTAR - Član Predsjedništva BiH Željko Komšić optužio je Hrvatsku da zlorabi svoju ulogu u EU i NATO-u inicijativama za izmjenama Izbornog zakona u BiH te ustvrdio da takve poteze ne podupire "prijateljska" i "dobronamjerna" Turska na čelu s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Komšić je na konferenciji za novinare nakon susreta s turskim šefom diplomacije Mevlutom Cavusogluom u subotu rekao da su najviše razgovarali o odnosima susjednih zemalja te detaljima njegova posjeta Zagrebu i razgovora s kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.

"Dobili smo uvjerenje ministra da ne podržavaju to što pokušava Zagreb u smislu intervencija u unutarnje poslove, pa i u smislu Izbornog zakona", ustvrdio je Komšić.

"To što Zagreb zloporabi ovakve sastanke, pa čak i svoju poziciju u EU i NATO-u je po meni odraz očaja Zagreba što ne može prigrabiti tu polugu vlasti u Bosni i Hercegovini", rekao je Komšić.

Turska strane ne podupire stav da 'treba otvarati pregovore između dva naroda', ustvrdio je nadalje Komšić.

„Što više budu (Hrvatska) uporniji, naš odgovor će biti sve čvršći. Drago nam je da imamo potporu Republike Turske za takav stav, a ne za stav koji se pokušao lansirati nakon tog sastanka u Zagrebu, da ovdje treba otvarati pregovore između dva naroda, odnosno tko predstavlja narode“, rekao je Komšić.

Turski šef diplomacije u petak je u Zagrebu na sastanku s hrvatskim kolegom podupro ideju da se razgovorima Hrvata i Bošnjaka u BiH razriješe prijepori.

„Vidimo da u zadnje vrijeme postoje pregovori između Bošnjaka i Hrvata u BiH, mi ćemo ih svakako podržavati i nadamo se pozitivnom ishodu”, naglasio je Cavusoglu.

Komšić je u subotu hvalio ulogu Turske u BiH.

„Riječ je o iznimno prijateljskoj i dobronamjernoj zemlji i cijeloj administraciji na čelu s predsjednikom Erdoganom”, istaknuo je Komšić.

On je podržao održavanje trilateralnog sastanka između 'BiH, Turske i Srbije', no istodobno se nije očitovao o inicijativi koju je srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik iznio ovoga tjedna u Ankari da o BiH razgovaraju predstavnici Hrvatske, Srbije, Turske i triju naroda iz BiH.

Željko Komšić je u tri navrata biran za hrvatskoga člana BiH Predsjedništva, uglavnom glasovima Bošnjaka. Hrvatski političari iz BiH i Hrvatske upozoravaju da je taj izbor protivan većinskoj volji Hrvata te duhu Daytonskog mirovnog sporazuma.

Tagovi: Željko komšić, Zoran Milanović, Andrej plenković, izborni zakon u BiH
PROČITAJ I OVO
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
PREDSJEDNIK
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se prvi put nakon izbora.
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
PREMIJER
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
BRUXELLES - Andrej Plenković otputovao je dan nakon izbora u Bruxelles na drugi izvanredni summit EU-a.
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
JASNA PORUKA
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić dao je izjavu nakon stranačkog sastanka u Hotelu International.
Koji je sljedeći potez Milanovića? Analitičar objašnjava
ANALITIČARI
Koji je sljedeći potez Milanovića? Analitičar objašnjava
ZAGREB - Politički analitičar Ivan Rimac bio je gost Novog dana N1 televizije s kojom je komentirao izbornu noć i moguće koalicije nakon izbora.
Grmoja: HDZ je blizu da sastavi vladu
PREDVIĐANJA
Grmoja: HDZ je blizu da sastavi vladu
ZAGREB - Nikola Grmoja iz Mosta za N1 je govorio o dojmovima nakon izbora i mogućim koalicijama. Most održava sastanak kako bi analizirao rezultate izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE