GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Komšić: BiH će sigurno biti članica NATO-a

Komšić: BiH će sigurno biti članica NATO-a
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2021 / 13:53
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina postat će članica NATO-a i sigurno napreduje na tom putu unatoč pokušajima da se to blokira, kazao je u subotu član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

On je to ustvrdio na vojnom poligonu Manjača kod Banje Luke gdje je tijekom dana zajedno s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem promatrao dio vojne vježbe pod nazivom “Brzi odgovor 21” koju od 17. svibnja zajednički izvode pripadnici oružanih snaga BiH i američke vojske.

U vježbi je angažirano 500 vojnika iz BiH i 700 američkih vojnika. Dio je velikih vojnih manevara pod nazivom “Branitelj Europe 21” koji se odvijaju diljem kontinenta.

Glavni cilj tih vježbi je osigurati interoperabilnost američkih oružanih snaga s onima iz europskih država kako bi se osigurala učinkovita obrana protiv moguće agresije. U subotu su vojnici uz potporu američkih helikoptera Black Hawk uvježbavali scenarij intervencije na teritoriju pod kontrolom neprijatelja.

Kako bi promatrao vježbu, u BiH je doputovao i zapovjednik američkih snaga za Europu i Afriku general Christopher Cavoli koji je u subotu kazao kako je impresioniran onim što je vidio.

“Ovakve vježbe između vojski BiH i SAD dokaz su što možemo, a zajedno možemo sve. Radujemo se što ćemo nastaviti saradnju sa oružanim snagama BiH dok vi nastavljate put prema NATO-u”, kazao je američki general.

Vježba je formalno dio bilateralne obrambene suradnje sa SAD-om, ali se odvija po standardima NATO-a, što Komšić vidi kao najvažniji element vježbe.

“Zajedno sa našim partnerima iz SAD pokazujemo da možemo prihvatiti i na terenu prikazati najviše vojne standarde koje pred nas postavlja namjera da jednoga dana postanemo članica NATO saveza”, kazao je Komšić.

Američki veleposlanik u BiH Eric Nelson kazao je kako Washington podupire planove Sarajeva za napredak euroatlantskim integracijama.

“Vrata NATO saveza su otvorena, put je jasan, a ono što vidimo danas je jačanje partnerstva NATO-a i BiH”, kazao je Nelson.

Mogućem članstvu BiH u NATO-u uporno se protive vlasti Republike Srpske, ali Komšić tvrdi kako to ne utječe na konkretne korake koji se poduzimaju i koji u konačnici vode k članstvu.

Kao dokaz za to ponudio je tvrdnju da BiH podnosi NATO-u godišnje planove reformi (ANP) što je obveza koja proistječe iz Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Dužnosnici iz reda bosanskih Srba pa tako i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik tvrde kako MAP nije aktiviran, a Komšić i Džaferović tvrde da jest. Komšić je pritom dodao da je ova vježba dokaz da su protivnici članstva u NATO-u pobijeđeni i da njihova politika pripada prošlosti.

Dodik i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija također su billi pozvani promatrati vježbu na Manjači, ali se nisu pojavili.

Organiziranje vježbe “Brzi odgovor 21” prošle je godine odobreno odlukom Predsjedništva BiH, a Dodik je svoju suglasnost objašnjavao tvrdnjom kako to nema veze s NATO-om.

“To nije vježba NATO-a, već simultana vježba, više online, s dijelom gađanja pješačkim streljivom. To se radi između oružanih snaga BiH i SAD-a, ne NATO-a”, kazao je ranije Dodik kojega su iz oporbe u RS optužili da je lažljivac jer je dopustio da američki vojnici marširaju Manjačom.

Tagovi: Željko Komšić, NATO, Predsjedništvo BiH, Šefik Džaferović
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE