GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Komora utvrdila propust tima s Rebra oko transplantacija još u travnju

Komora utvrdila propust tima s Rebra oko transplantacija još u travnju
PROPUST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2022 / 10:50
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Komora liječnika utvrdila je propust tima s Rebra u tzv. aferi transplantacija još prije dva mjeseca, piše u petak Jutarnji list, dodajući kako unatoč zaključku da su povrijeđeni i etički i stručni standardi povjerenstvo nije pokrenulo postupak pred Sudom časti.

Transplantacijski tim za bubreg KBC-a Zagreb na čelu s akademikom Željkom Kaštelanom i liječnici na Zavodu za nefrologiju, arterijsku hipertenziju, dijalizu i transplantaciju bubrega KBC Zagreb, kojega je voditelj akademik Bojan Jelaković, povrijedio je odredbe Kodeksa medicinske etike i deontologije - stoji u zaključku Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore (HLK), donesenom u travnju ove godine, koji je potpisao zamjenik predsjednice povjerenstva, prof. dr. sc. Tomislav Franjić.

Riječ je o zaključku struke o dva slučaja transplantacije bubrega u kojima su dva živa, nesrodna donora, državljani Srbije i Kosova, darovali bubrege dvojici hrvatskih državljana. Zahvati su obavljeni 2019. na KBC-u Zagreb, i to nakon što su ih, zbog sumnjivih okolnosti, stručnjaci KB-a Merkur odbili izvesti.

Iako je psihijatrijska procjena KBC-a Zagreb ukazala da jedan donor daruje bubreg zbog obveze prema primatelju koji mu je financijski pomagao, zahvat je ipak izveden. KBC Zagreb se o tome nije očitovao, a neslužbeno se poziva na izjave donora ovjerene kod javnog bilježnika u kojima navode da nisu imali nikakve materijalne koristi od primatelja.

Zaključak Povjerenstva HLK čije dijelove Jutarnji list posjeduje datira iz travnja 2022. Temelji se na navodima i iz zdravstveno-inspekcijskog nadzora Ministarstva zdravstva koji se sastoji, stoji u nalazu, od medicinske dokumentacije, stručnog mišljenja, rješenja, upute nacionalne transplantacijske koordinatorice i prijedloga mjera te očitovanja tima za transplantaciju KBC-a Zagreb i uključenih liječnika.

Kako Jutarnji list neslužbeno doznajemo u liječničkim krugovima, Povjerenstvo HLK nije slučaj proslijedilo na disciplinski postupak pred Časni sud.

U HLK-u objašnjavaju kako "u predmetima gdje narav počinjenog djela opravdava pokretanje disciplinskog postupka, Povjerenstvo je, uz sve ostale ovlaštenike, u mogućnosti podnijeti zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka pred Časnim sudom", piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.

Tagovi: bolnica Rebro, KBC Zagreb, Hrvatska liječnička komora, Bojan Jelaković
PROČITAJ I OVO
Rusija pokušava nabaviti balističke rakete od Irana
RAKETE
Rusija pokušava nabaviti balističke rakete od Irana
LONDON - Rusija pokušava nabaviti još oružja od Irana, uključujući stotine balističkih projektila i zauzvrat nudi Teheranu dosad neviđenu vojnu i tehničku pomoć, izjavila je u petak britanska veleposlanica pri UN-u Barbara Woodward.
WHO upozorava: Neke bakterije u krvi postale otporne na sve antibiotike u 2020.
UPOZORENJE
WHO upozorava: Neke bakterije u krvi postale otporne na sve antibiotike u 2020.
ŽENEVA - Povećana otpornost bakterija, koje uzrokuju infekcije krvi, na lijekove, uključujući rezistenciju na antibiotike posljednje linije obrane, uočena je u prvoj godini pandemije koronavirusa, pokazalo je izvješće Svjetske zdravstvene organizacije temeljeno na podacima iz 87 zemalja u 2020. godini.
Brnabić: Na rubu smo rata na Kosovu
PORUKE
Brnabić: Na rubu smo rata na Kosovu
BEOGRAD - Premijerka Srbije jutros je na beogradskom aerodromu otvorila novu zračnu liniju između Beograda i Tianjina u Kini. Tom je prilikom komentirala i napetu situaciju na Kosovu.
Vlada: Hitna nabava sustava protuzračne obrane kratkog dometa
ODLUKE
Vlada: Hitna nabava sustava protuzračne obrane kratkog dometa
ZAGREB - Radi hitne nabave raketnog sustava protuzračne obrane kratkog dometa od Francuske, Vlada je na sjednici u petak donijela odluku o preraspodjeli proračunskih sredstava za ovu godinu te dala suglasnost MORH-u za preuzimanje obveza na teret proračuna u razdoblju od 2024. do 2026.
Bruno Stojić priznao krivnju, traži puštanje na slobodu
RATNI ZLOČINI
Bruno Stojić priznao krivnju, traži puštanje na slobodu
DEN HAAG - Nekadašnji ministar obrane tzv. Herceg-Bosne i osuđenik za ratni zločin, Bruno Stojić, zatražio je prijevremeno puštanje na slobodu, a u pismu poslanom Međunarodnom mehanizmu za kaznene sudove priznao je sudjelovanje u zločinačkom poduhvatu, opsadu Mostara te odgovornost za sva ostala djela ratnog zločina koja su navedena u haškoj presudi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE