GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Komora utvrdila propust tima s Rebra oko transplantacija još u travnju

Komora utvrdila propust tima s Rebra oko transplantacija još u travnju
PROPUST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2022 / 10:50
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Komora liječnika utvrdila je propust tima s Rebra u tzv. aferi transplantacija još prije dva mjeseca, piše u petak Jutarnji list, dodajući kako unatoč zaključku da su povrijeđeni i etički i stručni standardi povjerenstvo nije pokrenulo postupak pred Sudom časti.

Transplantacijski tim za bubreg KBC-a Zagreb na čelu s akademikom Željkom Kaštelanom i liječnici na Zavodu za nefrologiju, arterijsku hipertenziju, dijalizu i transplantaciju bubrega KBC Zagreb, kojega je voditelj akademik Bojan Jelaković, povrijedio je odredbe Kodeksa medicinske etike i deontologije - stoji u zaključku Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore (HLK), donesenom u travnju ove godine, koji je potpisao zamjenik predsjednice povjerenstva, prof. dr. sc. Tomislav Franjić.

Riječ je o zaključku struke o dva slučaja transplantacije bubrega u kojima su dva živa, nesrodna donora, državljani Srbije i Kosova, darovali bubrege dvojici hrvatskih državljana. Zahvati su obavljeni 2019. na KBC-u Zagreb, i to nakon što su ih, zbog sumnjivih okolnosti, stručnjaci KB-a Merkur odbili izvesti.

Iako je psihijatrijska procjena KBC-a Zagreb ukazala da jedan donor daruje bubreg zbog obveze prema primatelju koji mu je financijski pomagao, zahvat je ipak izveden. KBC Zagreb se o tome nije očitovao, a neslužbeno se poziva na izjave donora ovjerene kod javnog bilježnika u kojima navode da nisu imali nikakve materijalne koristi od primatelja.

Zaključak Povjerenstva HLK čije dijelove Jutarnji list posjeduje datira iz travnja 2022. Temelji se na navodima i iz zdravstveno-inspekcijskog nadzora Ministarstva zdravstva koji se sastoji, stoji u nalazu, od medicinske dokumentacije, stručnog mišljenja, rješenja, upute nacionalne transplantacijske koordinatorice i prijedloga mjera te očitovanja tima za transplantaciju KBC-a Zagreb i uključenih liječnika.

Kako Jutarnji list neslužbeno doznajemo u liječničkim krugovima, Povjerenstvo HLK nije slučaj proslijedilo na disciplinski postupak pred Časni sud.

U HLK-u objašnjavaju kako "u predmetima gdje narav počinjenog djela opravdava pokretanje disciplinskog postupka, Povjerenstvo je, uz sve ostale ovlaštenike, u mogućnosti podnijeti zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka pred Časnim sudom", piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.

Tagovi: bolnica Rebro, KBC Zagreb, Hrvatska liječnička komora, Bojan Jelaković
PROČITAJ I OVO
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
DIVLJANJE
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
NEW YORK - Na današnjoj redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu došlo je do verbalnog okršaja između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednicom, Vanesse Frazier s Malte.
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
STAVOVI
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
ZAGREB - Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić za Dnevnik Nove TV komentirao je postizbornu situaciju u Hrvatskoj.
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
KOALICIJA
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) spreman je sastaviti vladu s HDZ-om, te sutra kreće u službene pregovore sa svim strankama, poručio je glavni tajnik i izabrani saborski zastupnik DP-a Josip Dabro u ponedjeljak ispred sjedišta stranke u kojem traje sjednica Predsjedništva.
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
PORUKE
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
ZAGREB - Dario Hrebak (HSLS) koalicijski partner HDZ-a kazao je kako se danas čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem te da sada kada je kampanja završila, emocije treba staviti na stranu i treba uključiti zdravi razum.
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
PORUKE
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
ZAGREB - Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček gostovao je u Newsroomu kod Anke Bilić Keserović gdje su razgovarali o tome tko bi i kako mogao formirati Vladu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE