GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Komora pozvala medije i građane da ne napadaju liječnike nakon Matijanićeve smrti

Komora pozvala medije i građane da ne napadaju liječnike nakon Matijanićeve smrti
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2022 / 17:04
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska liječnička komora pozvala je u petak medije i građane da ne generaliziraju moguće propuste u zbrinjavanju umrlog novinara Vladimira Matijanića, te agresivno ne optužuju liječnike i medicinske sestre koji velikom većinom odgovorno obavljaju svoj posao.

Razumijemo zabrinutost i ljutnju hrvatskih građana zbog ove smrti, no poticanje mržnje i bijesa na liječnike i druge zdravstvene djelatnike može donijeti isključivo loše posljedice cijelom našem društvu, ističe u priopćenju HLK, reagirajući na veliki interes javnosti o okolnostima smrti Vladimira Matijanića koji je 5. kolovoza u Splitu umro od posljedica covida.

Njegova partnerica Andrea Topić objavila je da mu liječnici u splitskoj bolnici i hitna pomoć nisu željeli pomoći iako je imao niz komorbiditeta te je pokrenuta istraga kako bi se rasvijetlile okolnosti smrti.

Liječnička komora napominje da je i ona zakonski obavezna ispitati stručne odluke liječnika te je već pokrenula postupke radi utvrđivanja svih relevantnih okolnosti i činjenica vezanih uz Matijanićevu smrt.

Liječnici svakodnevno odgovorno obavljaju svoj posao, sustav nije dobro organiziran

Komora je pozvala sve liječnike da u javnom nastupu vode obzira o etičkim principima, poštovanju pacijenta i zaštiti njegove privatnosti i digniteta, kao i da se suzdrže od iznošenja neprovjerenih informacija, mišljenja temeljenih na nepotpunim činjenicama i komentara nedostojnih liječničke profesije.

Ta strukovna organizacija ponavlja da najveći broj hrvatskih liječnika svakodnevno odgovorno obavlja svoj poziv, no sustav nije dobro organiziran.

"Hrvatsko zdravstvo nije učinkovito organizirano, financije su nedovoljne, upravljački je nezadovoljavajuće, infrastrukturno zastarjelo, a kadrovski deficit liječnika i medicinskih sestara je ogroman", kažu u priopćenju.

Navode i da godinama upozoravaju na kontinuirano smanjivanje dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite predlažući rješenja. Međutim, izostaje sustavna reakcija Ministarstva zdravstva i državne administracije.

U Ministarstvu ne znaju kad će biti gotov zdravstveno-inspekcijski nadzor u Splitu

Nakon Matijanićeve smrti pokrenuta je istraga, a Ministarstvo zdravstva poslalo je inspekciju koja bi, uz ostalo, trebala odgovoriti na pitanja - zašto Matijanić nije bio hospitaliziran, zašto nije dobio antivirusni lijek, zašto nije bio cijepljen protiv covida, kao i je li bilo propusta u liječenju.

U splitskom KBC-u, Zavodu za hitnu medicinu i ambulanti obiteljskog liječnika od ponedjeljka se provodi inspekcijski nadzor. Inspekcija još nije gotova, a ni u Ministarstvu ne znaju kada će dobiti njezin nalaz.

"Zdravstveno-inspekcijski nadzor obavlja se redom u svakoj zdravstvenoj ustanovi koja je sudjelovala u postupku zbrinjavanja pacijenta Matijanića. S obzirom da zdravstvena inspekcija djeluje u sklopu Samostalnog sektora za inspekcije u zdravstvu, sukladno tome Ministarstvo zdravstva ne može vremenski utjecati na istu te prejudicirati završetak, odnosno zaključak inspekcije", poručuje Ministarstvo u priopćenju.

Čim nadzor bude gotov, poručuju da će odmah obavijestiti obitelj preminuloga, nadležna stručna i državna tijela, kao i hrvatsku javnost.

Tagovi: Hrvatska liječnička komora, Vladimir Matijanić, Andrea Topić, KBC Split
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE