GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kome Hrvati vjeruju u doba pandemije?

Kome Hrvati vjeruju u doba pandemije?
VOX POPULI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.08.2020 / 14:08
Autor: Seebiz/h
ZAGREB - Agencija MediaNet objavila je neke od rezultata istraživanja o povjerenju u izvore informiranja o situaciji s pandemijom covida-19.

Istraživanje je provedeno na uzorku N=1.010 ispitanika opće odrasle populacije RH u dobi od 18 do 74 godine. Radi se o uzorku stratificiranom prema veličini županija i naselja unutar županija i reprezentativnom prema dobnim skupinama i spolu. Takav uzorak omogućava da se rezultati istraživanja mogu generalizirati na kompletnu odraslu populaciju RH u dobi od 18 do 74 godine. Standardna pogreška uzorka +-3%.

Obitelj i prijatelji zauzimaju prva dva mjesta s najvećim iskazanim stupnjem povjerenja

Istraživanje je pokazalo da, kada se informiraju o situaciji s pandemijom Covid-19, ispitanici najviše vjeruju obitelji, značajno više od svih ostalih navedenih izvora (82,1% ispitanika iskazuje djelomično ili potpuno povjerenje u obitelj), zatim slijede prijatelji, liječnici, Vlada i Stožer dok najmanje vjeruju susjedstvu te medijima.

Povjerenje u liječnike, Nacionalni stožer i Vladu RH kao izvor informacija

Na trećem mjestu prema iskazanom stupnju povjerenja su liječnici. Prosječno povjerenje u liječnike kao izvor informacija o bolesti Covid-19 značajno je veće od povjerenja u Vladu, Stožer, medije i susjedstvo, ali je značajno manje od povjerenja u obitelj i prijatelje. Osim toga, primjetno je da žene iskazuju veću razinu povjerenja (u liječnike kao izvor informacija o bolesti Covid-19) u odnosu na muškarce, a osim žena, veću razinu povjerenja u liječnike iskazuju i ispitanici u dobi od 60 do 74 godina u odnosu na mlađe skupine u rasponu od 18 do 40 godina. Također, ispitanici iz Grada Zagreba i zagrebačke regije iskazuju značajno višu razinu povjerenja u liječnike kao izvor informacija o bolesti Covid-19 u odnosu na ispitanike iz kontinentalne i jadranske regije.

Stožer i Vlada su četvrti po rangu izvor informacija o bolesti Covid-19 kojem ispitanici najviše vjeruju. 63,8% ispitanika iskazuje djelomično ili potpuno povjerenje u Stožer i Vladu, 16,2% je onih neodlučnih ispitanika dok 20% iskazuje djelomično ili potpuno nepovjerenje u Stožer i Vladu. Ponovno žene iskazuju veću razinu povjerenja (u Vladu i Stožer) u odnosu na muškarce te ispitanici iz dobne skupine od 60 do 74 godine u odnosu sve ostale (mlađe) dobne skupine.

Posljednje mjesto dijele mediji i susjedi

Medijima i susjedima ispitanici vjeruju značajno manje od svih ostalih navedenih izvora. Povjerenje prema medijima je pak značajno više kod žena u odnosu na muškarce te kod ispitanika sa visokim obrazovanjem u odnosu na ispitanike sa srednjim obrazovanjem. Ispitanici iz Grada Zagreba i zagrebačke regije* te oni iz kontinentalne regije također iskazuju značajno višu razinu povjerenja u medije kao izvor informacija o pandemiji Covid-19 u odnosu na one iz jadranske regije. *( radi o tzv. NUTS II statističkoj podjeli RH na jadransku i kontinentalnu Hrvatsku, no iz interpretativnih razloga te zbog velikog broj stanovnika dodatno smo zasebno izdvojili Zagreb i ZG županiju kao 3. „regiju“).

Najčešći izvor informiranja o pandemiji Covid-19

Kao najčešći izvor informiranja ispitanici su odabrali televiziju (53,2%) i internetske portale (34,5%) - ukupno na ova dva medija otpada 87,7% od svih odgovora. Društvene mreže navodi 6,4%, dok radio i novine kao najčešće izvore informiranja navodi samo 3,8% odnosno 2,2% ispitanika.

Virus kao izmišljotina vladajućih da bi nas držali u pokornosti

Unatoč brzom i nekontroliranom širenju raznih teorija zavjere, izgleda da im hrvatski građani uglavnom nisu skloni. Rezultati pokazuju da je broj ispitanika koji iskazuju djelomično ili potpuno neslaganje s ovom tvrdnjom značajno veći od broja onih koji se sa tvrdnjom djelomično ili potpuno slažu. Bez obzira na relativno visok udio neodlučnih ispitanika - ipak možemo ustvrditi da ispitanici opće odrasle populacije RH u dobi od 18 do 74 godine uglavnom nisu skloni stavu da je Covid-19 izmišljotina vladajućih da bi nas držali u pokornosti. Promatrajući sa sociodemografskog aspekta, primjećujemo da su muškarci u prosjeku značajno skloniji stavu da je virus izmišljotina u odnosu na žene. Nadalje, tom su stavu značajno skloniji i mlađi ispitanici u odnosu na svoje starije sugrađane kao i ispitanici sa srednjom školom u odnosu na ispitanike sa višim i visokim obrazovanjem.

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Capak: Sve smo pripremili u vezi cijepljenja, ali ne znamo kad cjepivo stiže ni u kojim količinama
CIJEPLJENJE
Capak: Sve smo pripremili u vezi cijepljenja, ali ne znamo kad cjepivo stiže ni u kojim količinama
ZAGREB - Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je u utorak kako još nemamo potvrđen prvi slučaj gripe, no može ga se očekivati kroz tjedan ili deset dana, a dodao je i kako misli da nećemo imati puno slučajeva te bolesti te da će se tom situacijom moći lako vladati.
Šostar kaže da bi prijavio susjede
OTKRIĆA
Šostar kaže da bi prijavio susjede
ZAGREB - Dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar", rekao je večeras da situacija još nije takva da bi srednje škole trebale prijeći na online nastavu jer su zdrava djeca u školama još uvijek pod kontroliranim uvjetima.
Kardinal Puljić pozitivan na koronavirus
VIRUS
Kardinal Puljić pozitivan na koronavirus
SARAJEVO - Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić pozitivan je na koronavirus i ima blage simptome covida-19, objavila je u utorak nadbiskupija.
Đikić: Radman, Lauc i Primorac šire fake news
SUKOB MEĐU ZNANSTVENICIMA
Đikić: Radman, Lauc i Primorac šire fake news
ZAGREB - "Capak kaže da mjere djeluju. Za to nema nijednog podatka. Hrvatska ima 1040 ljudi na 100.000 zaraženih u dvotjednom prosjeku. To je najgori broj nakon Luksemburga."
Markotić: Liječnica koja si je oduzela život bila izvrsna stručnjakinja i čovjek
TRAGEDIJA
Markotić: Liječnica koja si je oduzela život bila izvrsna stručnjakinja i čovjek
ZAGREB - Liječnica koja je u Klinici "Dr. Fran Mihaljević" liječila covid bolesnike u svom je stanu počinila samoubojstvo, izvijestila je u ponedjeljak RTL televizija, a ravnateljica Klinike Alemka Markotić izjavila je kako je bila izvrsna stručnjakinja i čovjek krajnje predan svome poslu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE