GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kolarić: Ne bih značajno popuštao mjere nakon 15. veljače

Kolarić: Ne bih značajno popuštao mjere nakon 15. veljače
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2021 / 20:31
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Epidemiolog i član Vladina Znanstvenog savjeta Branko Kolarić izjavio je u subotu kako je skeptičan prema popuštanju epidemioloških mjera, a mišljenja je da ne bi značajno popuštao mjere nakon 15. veljače jer smo do sada od njih imali dobar efekt u suzbijanju širenja zaraze.

"Imali smo dobar efekt od ovih mjera. Skeptičan sam prema nekom velikom popuštanju zbog brzoširećih sojeva koji se javljaju u sve većim dijelovima Europe", rekao je Kolarić gostujući u Dnevniku HRT-a.

Dodao je kako je skeptičan i prema lokalnom popuštanju mjera, naglasivši da s time treba biti vrlo oprezan.

Na pitanje treba li nakon 15. veljače popustiti mjere s obzirom na pad broje zaraženih i onih na bolničkom liječenju, Kolarić je mišljenja da ne bi značajno išao u popuštanje tih mjera.

Na pitanje o cjepivu AstraZenece i njegovoj upitnoj učinkovitosti kod cijepljenja starijih od 65 godina, Kolarić je istaknuo kako je sjajna vijest što imamo još jedno cjepivo dostupno, da bi građanima savjetovao da ne odbijaju cjepivo jer su veće dobrobiti cijepljenja.

Razlika u učinkovitosti cjepiva relativno mala

"Zabrinjavajuće je, i meni se ne sviđa što su doze koje dobivamo relativno male. Do kraja veljače moramo dobiti 150.000 doza, prije je bila planirala tjedna isporuka od 180.000 doza. Ovo cjepivo ima nešto manju učinkovitost u sprečavanju bolesti, ali u istraživanjima je pokazalo da oni koji su se cijepili, a ipak se zarazili, nisu završili u bolnici, nisu imali teži oblik", kazao je Kolarić.

Dodao je kako u istraživanju AstraZenece nije bilo dovoljno osoba starije životne dobi da bi se dokazala učinkovitost.

"Teško je za očekivati da će cjepivo kod nekoga tko ima 55 godina djelovati, a kod nekoga tko ima 56 neće. AstraZeneca provodi dodatna istraživanja o učinkovitosti na osobama starije životne dobi i vjerujem da će biti jednako učinkovito, nešto manje nego u mlađoj životnoj dobi, jer stariji inače imaju nešto lošiji imunološki odgovor, ali ne da ne bi bilo učinkovito", objasnio je Kolarić.

Savjetovao je građanima da ne odbijaju cjepivo iz razloga što je puno važnije cijepiti se sada, nego čekati tri mjeseca i možda se razboljeti. "Razlika u učinkovitosti cjepiva je relativno mala", ustvrdio je Kolarić.

Upitan da komentira kinesko i rusko cjepivo protiv koronavirusa te treba li EU razmotriti njihovu nabavu, Kolarić kaže kako bi EU to trebala napraviti, odnosno razmotriti nabavu svih cjepiva koja mogu proći registraciju.

"Nama je cilj što brže doći do što više doza cjepiva, to je primarni cilj. Bilo bi super da se procijepimo, izbjegnemo treći val novih sojeva ako je moguće, i bilo bi izvrsno da prije turističke sezone stignemo procijepiti sve djelatnike u hotelijerskoj djelatnosti, ugostiteljstvu, to bi nam za turističku sezonu puno značilo", zaključio je Kolarić.

Tagovi: Branko Kolarić, popuštanje mjera, AstraZeneca, koronavirus u Hrvatskoj, koronavirus, Nastavni zavod dr. Andrija Štampar
PROČITAJ I OVO
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
SUSRETI
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
PRIŠTINA - Ministar obrane Ivan Anušić razgovarao je u srijedu u Prištini s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku da Hrvatska "u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost", priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE