GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kod lavova u ZOO Zagreb potvrđen covid-19

Kod lavova u ZOO Zagreb potvrđen covid-19
KORONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2021 / 16:04
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U uzorcima izmeta i brisa nosa dva lava u ZOO Zagreb laboratorijskim pretragama u srijedu je potvrđen koronavirus, a ovo je prva potvrda bolesti u bilo koje vrste životinja u zoološkom vrtu u Hrvatskoj od početka pandemije, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Pozitivne životinje uzorkovane su radi pojave kliničkih znakova bolesti te epidemiološke poveznice s covid-19 oboljelom osobom, a pretražene su u okviru provedbe Programa praćenja proširenosti infekcije virusom SARS-CoV-2 u životinja te utvrđivanja uloge životinja u epidemiologiji covida-19 na području Hrvatske, navodi se u priopćenju.

Ministarstvo podsjeća da za sada, prema tumačenjima Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), nema dokaza da kućni ljubimci imaju značajnu ulogu u širenju koronavirusa na ljude te se stoga rizik od širenja bolesti na ljude smatra vrlo niskim.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u suradnji s Veterinarskim fakultetom prepoznala je značaj i važnost praćenja proširenosti infekcije koronavirusom u životinja te se tijekom 2021. godine u tu svrhu i provodi Program praćenja proširenosti infekcije.

"Bez obzira na to što nema epidemioloških pokazatelja da kućni ljubimci sudjeluju u širenju infekcije na ljude, i dalje se preporučuje da osobe za koje postoji sumnja ili u kojih je potvrđeno da su oboljele od covida-19 izbjegavaju bliski kontakt sa svojim kućnim ljubimcima te brigu o istim povjere drugoj osobi do ozdravljenja", savjetovali su iz Ministarstva.

Preporučuje se primjena dobre higijenske prakse i nošenje zaštitne maske za lice. Životinje vlasnika zaraženih virusom covidom-19 trebale bi se držati u zatvorenom prostoru, sukladno epidemiološkim mjerama koje se primjenjuju i na oboljele osobe.

Također, kao dio dobre opće prakse, pri rukovanju i njezi životinja potrebno je provoditi osnovne higijenske mjere uključujući pranje ruku nakon rukovanja i boravka sa životinjama, hranom za životinje, kao i izbjegavanje ljubljenja, lizanja od strane životinja ili dijeljenja iste hrane.

Ministarstvo poljoprivrede redovito prati informacije koje o koronavirusu u životinja objavljuje OIE te će u slučaju bilo kakvih novih spoznaja o tome odmah obavijestiti struku i javnost.

Foto: Zoo vrt Zagreb

Tagovi: lavovi zaraženi koronom, Zoološki vrt Zagreb
PROČITAJ I OVO
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
SUKOB U MOST-u
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
ZAGREB - Ja sam želio da budu svi , a oni nisu to mogli prihvatiti, kazao je Petrov.
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
SIMBOLIKA
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
ZAGREB - Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kaže da su i oni jučer bili na pregovorima koji su prošli u konstruktivnom tonu.
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
OBJAŠNJENJE
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
ZAGREB - Marija Selak Raspudić rekla je da zbog poštovanja kolega iz Mosta pričekala sa svojim obraćanjem za medije kako bi Most u miru predao svoju listu za europske izbore.
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
LISTE
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE