GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ko je Velja Nevolja: Od navijača do osnivača kriminalne grupe

Ko je Velja Nevolja: Od navijača do osnivača kriminalne grupe
KRIMINAL I POLITIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2021 / 22:09
Autor: SEEbiz / Radio Slobodna Evropa
BEOGRAD - Veljko Belivuk, jedan od 17 uhapšenih u četvrtak, 4. februara rano ujutro, u javnosti je označen kao vođa navijača, blizak jednom od dva glavna kriminalna klana.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, govoreći o hapšenju koje su izveli pripadnici MUP-a Srbije u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom, naveo je da se neće dozvoliti formiranje novog "Zemnskog klana". Reč je o kriminalnoj organizaciji razbijenoj 2003. nakon ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića.

Belivuk (36), kome je nadimak Velja Nevolja, važi za vođu navijača fudbalskog kluba "Partizan", odnosno navijačke grupe "Principi", nastale od bivše grupe "Janjičari". Policija je 4. februara svoju akciju nastavila upravo na stadionu "Partizana" gde je uhapsila najmanje jednu osobu.

"Janjičare" je pre Belivuka vodio Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, sve dok nije ubijen 2016. godine, pod još nerasvetljenim okolnostima. Belivuk je u medijima označen kao navodni član „kavačkog“ kriminalnog klana, piše Radio Slobodna Evropa.

"Kavački" klan je u sukobu sa "škaljarskim" klanom. Imena oba klana potiču od naziva dva gradska naselja kod Kotora u Crnoj Gori - Škaljari i Kavači.

Prema evidenciji Crne knjige, projekta istraživačkog portala KRIK i Radija Slobodna Evropa (RSE), u kojem se beleže ubistva izvedena od 2012. godine na teritoriji Srbije i Crne Gore koja imaju odlike mafijaških likvidacija, sukob dva klana je do sada odneo 171 život.

U jednom od retkih intervjua, za nedeljnik Newsweek 2016. godine Veljko Belivuk je rekao da ima ženu i dvoje dece, da radi normalno kao i drugi, da mu ide staž i da plaća poreze državi. On je tada tvrdio i da zna ko je ubio Aleksandra Stankovića, ali bez daljeg preciziranja.

Belivuku se do sada sudilo više puta, a od ranije je poznat policiji po nasilnom ponašanju.

U jednom od incidenata na beogradskom splavu "Blejvoč" 2007. godine, Belivuk je napao dvojicu mladića, za šta je osuđen na pet i po meseci zatvora.

Kako navodi istraživački portal KRIK, Belivuk je učestvovao u demoliranju beogradskog kafića „Holivud“ u vlasništvu Aleksandra Vavića, vođe suparničke grupe „Alkatraz“, u decembru 2013. Tužilaštvo je, kako se navodi, odbacilo krivičnu prijavu pošto je uplatio 100.000 dinara (oko 850 evra) u humanitarne svrhe.

Belivuk je takođe osuđen i 2016. godine i to na godinu dana kućnog zatvora zbog napada na člana obezbeđenja direktora "Partizana" Miloša Vazure. Vazura je uspeo da pobegne, a policija je učesnike identifikovala preko video snimaka sa nadzornih kamera stadiona. Snimci su nedugo nakon tuče procureli u javnost.

Belivuk je na suđenju tvrdio da je do napada došlo zbog "teških psovki" i da meta nije bio Vazura.

Njemu se sudilo i za pomaganje u ubistvu, ali za to delo nije osuđen.

Veljko Belivuk je uhapšen i 29. januara na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla". On se tada, zajedno sa Markom Miljkovićem, koji je takođe uhapšen 4. februara, vratio iz Crne Gore.

Podgorička Pobjeda je 23. janauara prenela da je policija u Crnoj Gori, nekoliko dana pre toga, sprečila likvidaciju Belivuka na tivatskom aerodromu, za šta nema zvaničnih potvrda. Policija u Srbiji je pustila na slobodu Belivuka i Miljkovića nekoliko sati nakon hapšenja.

Ministar policije Aleksandar Vulin, sa konferencije za novinare održane nakon hapšenja, smestio je Belivuka u teži kontekst navodeći da se neće dozvoliti stvaranje nekog novog „Zemunskog klana“ i kriminalnih grupa koje misle da su jače od države.

Pripadnici "Zemunskog klana" Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović osuđeni su 2008. godine na po 40 godina zatvora zbog organizovanja ubistva Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine.

Većina pripadnika tog klana uhapšena je u velikoj policijskoj akciji "Sablja", pokrenutoj posle ubistva Đinđića.

Na konferenciji za novinare 4. februara načelnik Policijske uprave za Beograd Veselin Milić poručio je da je policija odlučna da Beograd bude bezbedan grad.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučno je u borbi protiv organizovanog kriminala i nećemo dozvoliti da ikada više kriminalne organizacije, koje su slične ili možda jače od 'Zemunskog klana', ruše budućnost naše dece“, poručio je Milić.

Kako je rečeno na konferenciji, Belivuk i Miljković se sumnjiče za ubistva, iznude, otmice i dilovanje drogom.

Istog dana kada je sprovedena akcija hapšenja, Vlada Srbije obeležava i prvih 100 dana mandata.

U ekspozeu premijerke Ane Brnabić, izloženom poslanicima u Skupštini Srbije u oktobru 2020. godine, Brnabić je poručila da u borbi države protiv mafije, država će izaći kao pobednik.

"Naš posao je da pokažemo da je država uvek jaka, da sa institucijama nema igranja, da se nikakve veze između predstavnika institucija i kriminalaca neće tolerisati i da niko od njih neće biti zaštićen", poručila je Brnabić pred poslanicima tada.

Međutim, upravo su to veze koje istraživački novinari u Srbiji potenciraju kada je reč o Belivuku. Kako navodi portal KRIK, pre nekoliko godina objavljene su fotografije Belivuka sa žandarmom Nenadom Vučkovićem Vučkom, koji je bio blizak tadašnjoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović.

Hrkalović je u fokus javnosti došla u januaru 2021. godine, kada su mediji preneli da je jedna od saslušanih u aferi prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Te navode MUP i tužilaštvo nisu ni potvrdili, ni demantovali. Dijana Hrkalović se o tome nije javno izjašnjavala.

Predsednik države Aleksandar Vučić izjavio je poslednjeg dana 2020. godine da je bio priskluškivan. On je tokom gostovanja na televiziji Pink rekao i da zna ko ga je prisluškivao, ali da ne želi da izlazi u javnost sa imenima.

Predsednik Srbije je na pitanje novinara Insajdera 4. februara izjavio da nadležne institucije proveravaju postoji li uvezanost uhapšene grupe, među kojima je i Belivuk, sa državnim strukturama.

Opoziciona Stranka slobode i pravde (SSP), na čijem je čelu nekadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, pozdravlila je 4. februara hapšenje organizovane kriminalne grupe na čelu sa Veljkom Belivukom i ocenila da je to prvo pravo ozbiljno hapšenje u Srbiji u poslednjih devet godina.

U saopštenju je SSP, između ostalog, upitala i šta se čekalo sa hapšenjem te kriminalne grupe, te da li se "zaštitnici Belivuka plaše onoga što je Belivuk rekao crnogorskim bezbednosnim službama".

"Kakva je u tome (delovanju grupe) uloga bivšeg ministra Nebojše Stefanovića i bivše državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović?", jedno je od pitanja u saopštenju SSP.

Fotografija: Kurir

Tagovi: Velja Nevolja, Veljko Belivuk, Partizan, Aleksandar Vučić, Dijana Hrkalović, kavački klan, Zemunski klan, Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović, Miloš Vazura
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE