GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Knežević uputio otvoreno pismo Đukanoviću i Markoviću

Knežević uputio otvoreno pismo Đukanoviću i Markoviću
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2018 / 20:15
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević uputio je otvoreno pismo predsjednicima države i vlade, Milu Đukanoviću i Dušku Markoviću, u kojem navodi da će ispuniti svoju dužnost da zaštiti klijente i više od 1.000 zaposlenih u sistemu Atlas grupe.

Knežević u pismu podsjeća na pritisak na Atlas grupu i njene članice, koji je eskalirao "neutemeljenim progonom Atlas banke i Invest Banke Montenegro i njihovih zaposlenih".

Sve to, prema njegovoj ocjeni, utiče na povjerenje građana u bankarski sektor, na povjerenje stranih investitora u Crnu Goru, pa samim tim i na finansijsku stabilnost Crne Gore.

"Veoma sam svjestan vaših ovlašćenja i tereta koje svaki zvaničnik nosi, kao i načela podjele vlasti, kao što vjerujem da ste i vi svjesni da sam ja odgovoran za preko 1000 zaposlenih u sistemu Atlas Grupe i više od 70.000 klijenata Atlas Banke i IBM. Među njima su hiljade penzionera, klijenti iz inostranstva i njihova djeca, koja koriste naše kartice za plaćanje studija. Moja je dužnost da ih zaštitim i ja ću je ispuniti. Nije mi za to potrebno ništa osim vladavine zakona, odnosno nepristrasno postupanje državnih organ", rekao je Knežević.

On navodi da je poslovni sistem koji je stvarao sa svojim saradnicima u proteklih 30 godina, a koji je donio Crnoj Gori hiljade radnih mjesta, stotine miliona budžetu na ime poreza i stotine miliona investicija, "baziran isključivo na znanju i viziji, koja podrazumijeva primjenu najmodernijih svjetskih trendova u poslovanju".

"Ako je iko zainteresovan za poštovanje zakona i njegovu neselektivnu primjenu, onda sam to ja i Atlas Grupa. Da bi jedno društvo napredovalo, preduslov je da se ekonomski razvija, a da bi snažila ekonomija potrebno je ulaganje u obrazovanje. Zbog toga Atlas Grupa ulaže u Univerzitet Mediteran i godinama stipendira desetine najboljih studenata sa svih univerziteta u Crnoj Gori. Uporedo koristimo naše međunarodne poslovne kontakte da promovišemo Crnu Goru kao investicionu destinaciju, što za rezultat ima zavidan broj privrednika iz inostranstva koji su svoj novac investirali u poslove u našoj zemlji", piše u pismu Kneževića.

Da bi Crna Gora mogla računati na dalje investicije renomiranih kompanija, veoma je važno, navodi dalje Knežević, da privrednicima nudi siguran i predvidljiv ambijent za poslovanje, u čijoj osnovi je vladavina prava i nepristrasno pravosuđe.

"Ukupan odnos prema Atlas Grupi, počevši od Privrednog suda do Specijalnog državnog tužilaštva, ukazuju da na poslovni ambijent, umjesto propisa, često odlučujuće utiče samovolja ili neznanje. Već šest mjeseci je blokirano 70 miliona eura novca naših klijenata. Prvo je Specijalni državni tužilac tvrdio da se radi o utaji poreza, sada sumnja na pranje novca. U međuvremenu mu je postalo jasno da se sve transakcije rade preko Vise i Master Carda, koje su u vlasništvu američkih kompanija", navodi Knežević.

Drugi primjer je, tvrdi on, "neobjašnjiva odluka Privrednog suda da produži stečaj u Komleksu Meljine".

"Nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvobitno uveden stečajni postupak u kompaniji Meljine Kompleks, u ponovljenom postupku Privredni sud je ponovo donio rješenje suprotno zakonu i otvorio postupak stečaja. Takvo postupanje je neshvatljivo imajući u vidu da smo obezbijedili novac za isplatu svih potraživanja i na računu posebne namjene deponovali sredstva za namirenje svih obaveza. Uzalud, jer neko hoće da stečaj protivzakonito traje. Zadatak izvršava Blažo Jovanić, zajedno sa stečajnim upravnikom Sašom Zejakom i advokaticom Snežanom Jović. Odmah nakon nezakonitog produžetka stečaja u Meljinama uvedena je privremena uprava u Atlas banku i IBM", navodi se u pismu Kneževića.

Sve se to, kako je rekao, dešava nakon što su sa Ministarstvom finansija započeli razgovore o poravnanju za Meljine, kako bi bio prekinut sudski spor i pronašlo se, u ovim okolnosima, najbolje rješenje za stabilno fukcionisanje Bolnice Meljine.

"Na taj način bi se, uz nalaz inostranog stručnog konsultanta i revizora kojeg bi angažovala Vlada Crne Gore, riješio problem koji najviše utiče na građane Herceg Novog i osoblje Bolnice Meljine. Smatramo da postoje svi uslovi da se razgovori o poravnanju za Meljine okončaju za kratko vrjeme. Nadam se da će slučaj Meljine služiti kao opomena nosiocima vlasti i na lokalnom i na državnom nivou. Mi smo godinama bili blokirani čekajući na dozvole, zbog čega je naš strateški partner napustio projekat. Takvim pristupom se gube investicije i nova radna mjesta", piše Knežević.
Poziva Đukanovića i Markovića da "hitno reaguju u granicama ovlašćenja", jer je "jasno da je nezadovoljstvo građana, naših klijenata, ogromno i da smo bili svjedoci veoma neprijatnih situacija na šalterima  poslovnica Atlas banke nakon uvođenja privremene uprave".
"Vjerujem da ste svjesni da su Atlas Banka, Atlas Grupa i njene članice dale svoj doprinos u razvoju finansijskih usluga kroz e-commerce, te da su dovođenjem stranih investitora i promocijom Crne Gore učinile naše tržište atraktivnim za biznis. Takođe, posljednjih godina učinili smo mnogo na ozdravljenju kompanija i banaka iz naše grupacije koje su bile oslabljene uticajem i posljedicama krize. Vjerujemo da je zajednički interes opstanak i ozdravljanje ove dvije banke, kao i rješavanje drugih pitanja i zajedničkih poslova Države i Atlas Grupe. Atlas Grupa je spremna da ih riješi na kompromisan način. Spremni smo na sastanak koji bi podrazumijevao zajedničko, cjelovito rješavanje svih otvorenih pitanja", poručio je Knežević.
 POŠALJI

Tagovi: Duško Knežević, Atlas grupa, Milo Đukanović, Duško Marković, Atlas banka, bolnica Meljine
PROČITAJ I OVO
Dva dana uoči izbora u Njemačkoj vlada potpuna neizvjesnost oko ishoda
NEIZVJESNO
Dva dana uoči izbora u Njemačkoj vlada potpuna neizvjesnost oko ishoda
BERLIN - Njemačka se nakon dugo vremena ponovno nalazi pred izborima čiji je ishod potpuno neizvjestan: u nedjelju se očekuje tijesna borba za prvo mjesto između kršćanskih demokrata i socijaldemokrata, a potom i još neizvjesnije formiranje vladajuće koalicije nakon izbora.
EU se boji praznine nakon odlaska Angele Merkel
STRAHOVANJA
EU se boji praznine nakon odlaska Angele Merkel
BRUXELLES - Odlazak Angele Merkel s političke scene izaziva strah od praznine u Europskoj uniji, suočenoj s egzistencijalnim izazovima.
Odlazak Angele Merkel
KRAJ ERE
Odlazak Angele Merkel
BERLIN - Dok su autoritarni populisti bili u uzletu u Europi i SAD-u, zvali su je "predvodnicom slobodnog svijeta". Njemačka kancelarka Angela Merkel uskoro završava povijesnih 16 godina na vlasti s neizvjesnim nasljeđem u zemlji i inozemstvu.
Stručnjaci: Kraj pandemije koronavirusa? Ne tako brzo
PROCJENE
Stručnjaci: Kraj pandemije koronavirusa? Ne tako brzo
PARIZ - Opada broj slučajeva covida-19 i raste zamor od pandemije pa brojne zemlje ukidaju ograničenja uvedena kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.
Popisalo se milijun ljudi
POPIS
Popisalo se milijun ljudi
ZAGREB - U prvoj fazi popisa stanovništva do jučer u 22,30 sati uspješno se samopopisalo milijun građana, izvijestio je u četvrtak Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE