GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kljuić: Politika koju Hrvatska vodi prema BiH temeljena na neznanju i predrasudama

Kljuić: Politika koju Hrvatska vodi prema BiH temeljena na neznanju i predrasudama
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2018 / 20:39
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Politika koju je Hrvatska vodila prema Bosni i Hercegovini uglavnom je bila temeljena na neznanju i predrasudama i to se zbiva u kontinuitetu od razdoblja kada je Franjo Tuđman bio hrvatski predsjednik pa do mandata predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, rekao je u subotu nekadašnji predsjednik HDZ BiH i član Predsjedništva BiH Stjepan Kljuić ponavljajući tvrdnje da je Tuđman sa Slobodanom Miloševićem u Karađorđevu dogovarao podjelu BiH.

Kljuić je ovo kazao u Sarajevu na predstavljanju svoje nove knjige "Izdaja Bosne" u kojoj je iznio svoja sjećanja na protekla tri desetljeća i najdramatičnije razdoblje novije povijesti BiH u kojemu je obnašao najviše stranačke i državne dužnosti.

Kljuić je predsjednikom HDZ BiH postao prije rata, artikulirao hrvatsku politiku u razdoblju u kojemu se vodila borba za osamostaljenje BiH i obranu od srbijanske agresije a politički je eliminiran kada ga je po naputcima iz Zagreba na čelu stranke zamijenio Mate Boban.

Kljuić nikada nije oklijevao kazati kako ga je uklonila politika čiji je cilj bila podjela BiH po etničkim granicama a u subotu je to ponovio konstatirajući da je žrtva ali i da je to "sam tražio" odbijajući odustati od načela za koja je držao da su vrijedna borbe.

"Ja tvrdim da je Zagreb krvnik bosanskih Hrvata. Sarajevo ih je dokrajčilo no to je već drugi 'par rukava'", kazao je Kljuić ustvrdivši da pokojni hrvatski predsjednik Tuđman Bosnu i Hercgovinu nije "ni volio niti ju je poznavao" a pri tom je inzistirao na tome da ga se bespogovorno sluša u provedbi politike koju je sam osmislio.

"On (Tuđman) nije imao pojma što je Bosna", Kljuićeva je tvrdnja a ponovo je iznio optužbu da se Tuđman u Karađorđevu s bivšim srbijanskim predsjednikom dogovorio o tome kako podijeliti BiH. Kljuić tvdi da mu je to Tuđman rekao osobno tijekom sastanka u Zagrebu nakon Karađorđeva.

S druge strane, kazao je Kljuić, "sarajevska politika" trudila se Hrvate dodatno obespraviti i zato danas i postoje napetosti s kojima se BiH sučeljava.

"Za BiH nije bitno koliko je kojega naroda. Svi moraju imati prava kakva imaju pripadnici različitih naroda u Švicarskoj", Kljuićeva je poruka uz konstataciju da će "Bosne unatoč izazovima biti, samo se za nju treba boriti unutarnjim snagama".

"Šta će mene braniti gospođa Kitarović. To je problem koji je Zagreb stvorio jer oni Bosnu ne poznaju i ne vole", zaključio je Kljuić.

Jedan od promotora Kljuićeve knjige, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" Franjo Topić kazao je da je odnos prema politici kao zalaganju za opće dobro u BiH odavno napušten što je i bitni uzrok problema u kojima se ta zemlja nalazi.

Biti Hrvat i istodobno Bosanac je izazov za svakog pripadnika hrvatskog naroda u toj zemlji a Kljuić je jedan od onih kojima je u tome teško naći premca, tvrdi predsjendik "Napretka".

Monsinjor Topić je podsjetio na činjenicu da je HDZ BiH prve demokratske izbore u BiH 1990. godine dobio s 24 posto glasova u vrijeme kada su Hrvati činili 17 posto stanovništva što dovoljno govori o kvaliteti politike vođene dok je strankom upravljao Kljuić.

"Kada se počelo pucati stvari su se stubokom promijejile i to više nije bilo vrijeme za demokratsku politiku Stjepana Kljuića", kazao je Topić dodajući da je Kljuić stoga marginaliziran od strane hrvatskog vodstva u Zagrebu a potom i od bošnjačkog u samoj BiH.

Topić je upozorio kako zadnje godine donose čudno izobličavanje istine i stvarnosti jer su nekim hrvatskim stankama sada veći neprijatelji bošnjačke nego srpske stranke a pri tom nitko ne govori o stanju u Republici Srpskoj gdje su Hrvati gotovo nestali a malobrojni koji su ostali potpuno su obespravljeni.

"Kada govore danas neki hrvatski političari čini se da su Vukovar rušili Bošnjaci", konstatirao je Topić upozoraajući kako se borba za vlast prenosi na cijele narode a borba oko fotelja tretira kao sukob dva naroda što je ogromna šteta.

Tagovi: Stjepan Kljuić, Kolinda Grabar-Kitarović, Franjo Tuđman, Slobodan Milošević
PROČITAJ I OVO
Cimerman poručuje Plenkoviću: Buduće Bezuke naći ćete na portalima Željke Markić
PORUKE
Cimerman poručuje Plenkoviću: Buduće Bezuke naći ćete na portalima Željke Markić
ZAGREB - Šimun Cimerman se oglasio na Facebooku nakon što je protiv njega pokrenuta peticija vjerskih fanatika.
Pariz gorio drugu uzastopnu subotu (VIDEO)
PROSVJEDI
Pariz gorio drugu uzastopnu subotu (VIDEO)
Pariz gorio drugu uzastopnu subotu (VIDEO)
PARIZ - Zapaljeni automobili i razbijeni izlozi, kao i trideset uhićenih osoba obilježili su pariški prosvjed u subotu, organiziran kako bi se suprotstavilo policijskoj brutalnosti i predloženom sigurnosnom zakonu koji bi ograničio snimanje policajaca.
Žinić pozitivan na koronavirus
VIRUS
Žinić pozitivan na koronavirus
SISAK - Nakon što je prošli mjesec bio u samoizolaciji, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić u subotu je na svom Facebook profilu objavio kako je pozitivan na na koronavirus.
Građani najviše vjeruju Alemki Markotić i Ivanu Đikiću
POVJERENJE
Građani najviše vjeruju Alemki Markotić i Ivanu Đikiću
ZAGREB - Promocija plus za RTL je provela istraživanje o trenutnom raspoloženju građana u zemlji. Uskoro bi trebali dobiti cjepivo, a nedavno je Stožer donio i nove, strože mjere u borbi protiv korone. U fokusu istraživanja bio je upravo Stožer.
Čačić: Onaj tko kaže kako mjere ne djeluju ili je glup ili laže
PORUKE
Čačić: Onaj tko kaže kako mjere ne djeluju ili je glup ili laže
VARAŽDIN - Varažinski župan Radimir Čačić kazao je kako uvedene mjere svakako donose smanjenje zaraze, a da će se to u brojkama vidjeti kroz nekoliko dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE