GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Klinika za tumore novo žarište, ponovo se aktivira Arena

Klinika za tumore novo žarište, ponovo se aktivira Arena
VIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2020 / 21:05
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Klinika za tumore, koja je dio zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice, novo je žarište koronavirusa u bolničkom sustavu.

Na covid-19 pozitivne su čak 23 osobe, od čega je devet pacijenata i 14 zdravstvenih djelatnika. Ivan Milas, predstojnik Klinike, za Jutarnji list potvrdio je da imaju veći broj zaraženih, među njima četiri pacijenta koja su operirana, po dvoje na abdominalnoj kirurgiji te kirurgiji glave i vrata koji su bili na intenzivnoj njezi i petero pacijenata koji još nisu operirani.

- Što se tiče zdravstvenih djelatnika, zaraza je potvrđena kod pet abdominalnih kirurga, pet medicinskih sestara, dvije instrumentarke te dva liječnika otorinolaringologa, od kojih je jedan specijalist, a drugi specijalizant - kaže Milas.

Za sada je uzeto 60 briseva te se radi na utvrđivanju kontakata kako bi se bliski kontakti stavili u samoizolaciju. Sve ovo, logično, otežava rad Klinike, a poseban je problem to što je riječ o bolnici koja se bavi karcinomima, što znači da su njihovi pacijenti jedna od najranjivijih skupina. Srećom, za sada nitko nema teži oblik bolesti, štoviše, uglavnom su asimptomatski, zbog čega se nameće pitanje koliko je uopće građana pozitivno ako od 23 pozitivnih na Klinici zasad samo jedan ima simptome.

- Naš je rad otežan. Na abdominalnoj kirurgiji pozitivno je pet od osam kirurga. Naravno, dio smo velikog KBC-a i oni će nam po potrebi pomoći - kaže Milas i dodaje da je važno sačuvati i pacijente i medicinski kadar.

Na pitanje kako su ustanovili da je virus u bolnici, Milas odgovara da je jedan od kirurga prijavio da ima povišenu temperaturu.

- Nakon što je stigao pozitivan nalaz, krenuli smo testirati zaposlenike i pacijente i doznali da imamo veći broj oboljelih. Najvjerojatnije je da je virus u bolnicu ušao preko nekog zaposlenika, ali vrlo je teško sada odrediti tko ga je unio, tako da se radi opsežna epidemiološka anamneza - pojašnjava Milas.

Prof. Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, kaže kako u ovom trenu nema problema s funkcioniranjem bolnice i da će se po potrebi kadar preraspodijeliti.

- KBC Sestre milosrdnice ima 3950 djelatnika, od čega su tri četvrtine zdravstveni kadar. Trenutno ih je pozitivno 50, a u samoizolaciji je 90. No, u tijeku su epidemiološki izvidi, tako da nemamo konačni broj samoizolacija koji će proizaći u Klinici za tumore - navodi Zovak.

Što se tiče proboja virusa u Kliniku za tumore, po potrebi će se raditi preraspodijele kadra, što konkretno znači, pojašnjava Zovak, da ako usfali liječnika ili sestara na Klinici, može se mobilizirati dio liječnika iz Vinogradske ili će se pacijenti prebacivati u Vinogradsku.

- U ovom trenu provodi se dezinfekcija prostora, koja traje 48 sati. No, bojimo se daljnjeg povećanja broja oboljelih i zato smo prisiljeni povećati naše kapacitete kako bismo mogli zbrinuti ugrožene pacijente - kaže Zovak.

Što se tiče konkretnih planova za ovu veliku ugrozu i drastično povećanje broja novooboljelih, Zovak kaže da se razmatraju sve opcije i traži najbolje rješenje.

- Još smo prošli tjedan u koordinaciji s nadležnim ministarstvom razradili sve scenarije, uključujući i ovaj u kojem imamo pozitivne građane i medicinski kadar. To, naravno, znači i veći broj samoizolacija - pojašnjava Zovak. Na osnovi toga proveli su ažuriranje lista čekanja i naručenih pacijenata te su za sljedeći tjedan počeli otkazivati preglede i zahvate koji se mogu odgoditi bez opasnosti za zdravlje i život.

- Naravno, svi hitni pacijenti i oni kojima neuzimanje terapije može naštetiti uvijek će imati mjesto u našoj ustanovi - ističe Zovak.

Uz to KBC je pripremio posebne prostore za suspektne i pozitivne pacijente, što znači poseban operacijski trakt i odjel, kao što je to bilo proljetos. Koliko to bude dopuštala situacija, liječnici će se dijeliti u A i B timove, tako da je dio kod kuće deset dana, a dio na poslu, a sve to kako bi se sačuvao kadar, da ne ostanemo bez liječnika.

A kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, aktivira se i Arena, koja bi za nekoliko dana trebala biti potpuno opremljena krevetima, instalacijama, wi-fijem i ostalim, kao što je bilo u prvom valu.

Tagovi: Klinika za tumore, Arena Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, Ivan Milas, Mario Zovak, koronavirus u Zagrebu,
PROČITAJ I OVO
U BiH u četvrtak novi dnevni rekord, gotovo 1.000 novozaraženih
LOŠE VIJESTI
U BiH u četvrtak novi dnevni rekord, gotovo 1.000 novozaraženih
SARAJEVO - Dnevni broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini nastavlja se povećavati, a u četvrtak je potvrđeno gotovo tisuću novih slučajeva, dok je 20 zaraženih osoba umrlo u protekla 24 sata.
Beroš: Sve je više teže bolesnih, onih na respiratoru i onih koji će preminuti
MINISTAR
Beroš: Sve je više teže bolesnih, onih na respiratoru i onih koji će preminuti
ZAGREB - Apeliram da spoznamo brojeve, da spoznamo pravce kretanja i uozbiljimo se da nam to ne bude potrebno - rekao je ministar.
EU traži od WHO-a promjene u upravljanju epidemijom koronavirusa
ZAHTJEVI
EU traži od WHO-a promjene u upravljanju epidemijom koronavirusa
BRUXELLES - Europska unija želi da WHO bude transparentniji u pogledu izvješćivanja o tome kako njegove države članice informiraju o novim zdravstvenim krizama, navodi se u nacrtu prijedloga reforme UN-ove agencije.
Infantino: Ne zanima nas Europska Superliga
PORUKE
Infantino: Ne zanima nas Europska Superliga
ŽENEVA - Predsjednik Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) Gianni Infantino rekao je u četvrtak da ga ne zanima elitna Europska Superliga nakon što su neki klubovi objavili da su pregovarali o uspostavljanju tog natjecanja uz potporu FIFA-e.
U četiri županije i jednoj općini nove odluke o nužnim epidemiološkim mjerama
MJERE
U četiri županije i jednoj općini nove odluke o nužnim epidemiološkim mjerama

ZAGREB - U Splitsko-dalmatinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Šibensko-kninskoj i Virovitičko-podravskoj županiji te u općini Đulovac od danas su na snazi nove odluke o nužnim epidemiološkim mjerama, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE