GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kissinger: Ova bi pandemija mogla zapaliti svijet

Kissinger: Ova bi pandemija mogla zapaliti svijet
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2020 / 08:47
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
NEW YORK - Bivši državni tajnik SAD-a Henry Kissinger upozorio je da koronavirus može izazvati globalnu ekonomsku propast koja može trajati generacijama ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere. Kissinger je u autorskom tekstu za Wall Street Journal napisao da bi "neuspjeh mogao zapaliti svijet".

Kissinger, koji je bio u administraciji dvojice američkih predsednika (Richarda Nicona i Geralda Forda), vjeruje da je Bijela kuća uradila “solidan posao u izbjegavanju trenutne katastrofe”, ali dodaje da vlada mora raditi efikasno i dalekosežno kako bi pobijedili bolest. To je, kako kaže, bitno ne samo da bi povratila povjerenje Amerikanaca, već i poverenje svijeta.

“Kada se završi pandemija Covid-19, ustanovit će se da će institucije mnogih zemalja propasti. Je li ova presuda objektivna i pravična, nije važno. Realnost je da svijet nikada neće biti isti poslije koronavirusa”, napisao je Kissinger.

Ipak, Kissinger ne odustaje od liberalnog modela svijeta u čijem je formiranju imao značajnu ulogu.

Kissinger kaže da SAD moraju brzo raditi na pronalaženju lijeka, uložiti se u obnovu globalne ekonomije i zaštititi “liberalni svjetski poredak”, dodajući da “čak ni SAD ne mogu same da savladaju virus”. Da bi se pobijedio virus, Kissinger piše da SAD moraju sarađivati sa ostatkom svijeta.

On u svom autorskom tekstu za WSJ nudi tri koraka koje SAD moraju poduzeti kako bi se snašle u borbi protiv koronavirusa i zatim stabilizirale ekonomiju, a prvi je pronalazak lijeka.

“Moramo razviti nove tehnike i tehnologije za kontrolu infekcije i proporcionalna cjepiva kod velike populacije. Gradovi, države i regije moraju se dosljedno pripremati da zaštite svoje ljude od pandemije tako što će se skladištiti, kooperativno planirati i istražiti na granicama znanosti”, navodi Kissinger.

Sljedeći korak je “vidanje rana svjetskoj ekonomiji”. On ukazuje na financijsku krizu iz 2008. godine, rekavši da su trenutni uvjeti još složeniji – zbog globalnog obujma virusa, zatvaranja škola, zatvaranja restorana i prakse socijalne distance.

Kissinger piše da je potrebno razviti posebne programe koji će pomoći onima koje je ova kriza najviše pogodila i čiji su gubici najveći.

Konačno, Kissinger piše da principe liberalnog svetskog poretka treba zaštititi, napominjući da vlade najrazvijenijih zemalja vjeruju u to da treba da se osigura “sigurnost, red, ekonomsko blagostanje i pravda”.

Tagovi: Henry Kissinger, pandemija, koronavirus u svijetu, koronavirus, globalna ekonomija, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Zbog smrti Georgea Floyda uhićen policajac
UHIĆENJE
Zbog smrti Georgea Floyda uhićen policajac

MINNEAPOLIS - Policajac Derek Chauvin koji je nasilno priveo u Minneapolisu afroamerikanca Georgea Floyda, pri čemu mu je koljenom pritisnuo vrat nakon čega je Floyd ubrzo preminuo, uhićen je u petak i optužen za ubojstvo.

Američke bolnice odustaju od hidroksiklorokina u liječenju covida-19
ODUSTAJANJE
Američke bolnice odustaju od hidroksiklorokina u liječenju covida-19
NEW YORK - Američke bolnice su uvelike smanjile upotrebu hidroksiklorokina u liječenju covida-19 nakon što je nekoliko studija pokazalo da ne samo da nije učinkovit već može predstavljati i zdravstveni rizik, javlja u petak Reuters i podsjeća da se radi o lijeku protiv malarije kojeg hvali američki predsjednik Donald Trump.
Josipu Rimac sumnjiče da je bila na čelu korupcijske hobotnice
HOBOTNICA
Josipu Rimac sumnjiče da je bila na čelu korupcijske hobotnice
ZAGREB - Nakon višemjesečnog istraživanja, policija je u petak u suradnji s USKOK-om krenula u akciju uhićenja 13-člane skupine, prema njihovim sumnjama, svojevrsne korupcijske hobotnice, kojoj je na čelu bila državna tajnica u Ministarstvu uprave, bivša HDZ-ova gradonačelnica Knina Josipa Rimac.
Inicijativa 30 zemalja: Cjepivo za koronu kao javno dobro
CJEPIVO
Inicijativa 30 zemalja: Cjepivo za koronu kao javno dobro
CARACAS - Trideset zemalja predvođeno Kostarikom i Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) pokrenulo je u petak inicijativu o dijeljenju diagnostičkih alata, lijekova i cjepiva kao "javnog dobra" u borbi protiv globalne pandemije novog koronavirusa.
Austrija od sredine lipnja postupno ukida nošenje maski
MASKE
Austrija od sredine lipnja postupno ukida nošenje maski
BEČ - Austrijski građani od sredine lipnja neće više morati nositi maske u školama, trgovinama i u turizmu nakon što je broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u zemlji pao ispod 650, objavila je u petak austrijska vlada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE