GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina tvrdi da epidemija jenjava, WHO i dalje oprezan

Kina tvrdi da epidemija jenjava, WHO i dalje oprezan
KORONAVIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2020 / 15:17
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kina je u utorak zabilježila najmanji broj novozaraženih koronavirusom od siječnja te najmanji broj smrtnih slučajeva unazad tjedan dana, no Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i dalje poziva na oprez.

Kineski dužnosnici su izvijestili o 1886 novih slučajeva zaraze koronavirusom i to je prvi puta od 30. siječnja da je dnevna brojka pala ispod 2000. Broj zaraženih trenutno iznosi 72.436. Također, od 11. veljače, broj od 98 novih smrtnih slučajeva je prvi puta u tjedan dana pao ispod 100. Do sada je od koronavirusa umrlo 1868 ljudi.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus kazao je da, kako se čini, kineski podaci "upućuju na slabljenje epidemije", ali da "svakom očitom trendu treba pristupiti s oprezom".

Izvan Kine zabilježeno je 827 slučajeva zaraze u 26 zemalja i regija te pet smrtnih slučajeva.

Kina smatra da su brojke, koje upućuju na smanjivanje broja novih slučajeva u posljednjih nekoliko dana, pokazatelj da agresivne mjere koje je poduzela u cilju ograničavanja putovanja i trgovine usporavaju širenje bolesti izvan središnje pokrajine Hubei i glavnog grada Wuhana.

Podaci kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CCDC) pokazuju da je preko 80 posto slučajeva zaraze povezano s bolesnim i starijim ljudima.

Ukupna smrtnost od Covida-19 je 2,3 posto, u najpogođenijoj provinciji Hubei smrtnost iznosi 2,9 posto u usporedbi s tek 0,4 posto u ostatku zemlje.

Nije bilo smrtnih slučajeva među djecom do devet godina a kod odraslih do 39 godina, stopa smrtnosti je niskih 0,2 posto. Za osobe u četrdesetima stopa smrtnosti iznosi 0,4 posto, u pedesetima 1,3 posto, šezdesetima 3,6 posto i u sedamdesetima 8 posto.

Znanstvenici sumnjaju, premda još nisu dokazali, da je novi koronavirus na ljude prešao preko ljuskavca, malenog sisavca čije se ljuske visoko cijene u tradicionalnoj kineskoj medicini, a neke od prvih zaraza otkrivene su među osobama koje su obilazile tržnicu u Wuhanu gdje se prodaju šišmiši, zmije, cibetke i druge životinje.

Posljednja dva tjedna kineska policija pretresa kuće, restorane i improvizirane tržnice diljem zemlje i uhićuje ljude koji krše privremenu zabranu lova, prodaje ili konzumacije divljih životinja.

Rezultat akcije je gotovo 700 uhićenih i 40.000 zaplijenjenih životinja, poput vjeverica i lasica, što ukazuje na to da kineski apetit za divljim životinjama ili želja da njihove organe koriste u tradicionalnoj medicini neće nestati preko noći, unatoč potencijalnoj poveznici s novim virusom.

Epidemija koronavirusa utječe i na gospodarstvo te je tako američki tehnološki div Apple upozorio na moguću globalnu nestašicu iPhonea nakon privremenog zatvaranja tvornica u Kini. Iz Applea poručuju i da neće ostvariti zacrtanih 63 do 67 milijardi dolara prihoda u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in je kazao da se gospodarstvo nalazi u izvanrednom stanju, podsjetivši da je epidemija uvelike poremetila potražnju južnokorejskih proizvoda.

U Japanu, čija je ekonomija u silaznoj putanji, javio se strah od recesije, a zbog bojazni od širenja zaraze neke su kompanije svojim zaposlenicima dale mogućnost da rade od kuće.

Najveći štetu, međutim, trpe kineski uslužni sektor i mali proizvođači. Ukoliko se epidemija uskoro ne obuzda, gospodarstvenici upozoravaju na moguće masovne otkaze u Kini.

Kineski predsjednik Xi Jinping, međutim, uvjeren je da Kina usprkos epidemiji može ostvariti ciljani gospodarski rast za 2020.

Tagovi: koronavirus, NR Kina, Moon Jae-in, Tedros Adhanom Ghebreyesus, Svjetska zdravstvena organizacija
PROČITAJ I OVO
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE