GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina oduzela akreditacije novinarima Wall Street Journala

Kina oduzela akreditacije novinarima Wall Street Journala
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2020 / 12:30
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kina je oduzela akreditacije novinarima Wall Street Journala nakon što se list odbio ispričati za kolumnu u kojoj naziva Kinu "pravim bolesnikom Azije" i istodobno poručila da su nova pravila Washingtona nametnuta kineskim medijima u SAD-u "neprihvatljiva".

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang rekao je na dnevnom brifingu da se Peking žalio listu zbog kolumne objavljene 3. veljače, koju je Kina kritizirala kao rasističku, ističući da se njome podcjenjuju napori Pekinga u borbi protiv epidemije koronavirusa. Međutim, list se nije ispričao niti je pokrenuo istragu protiv odgovornih.

"Kineski narod ne voli medije koji objavljuju rasističke izjave i maliciozno napadaju Kinu", rekao je Geng novinarima. "U tom svjetlu, Kina je odlučila povući novinarske akreditacije trima dopisnicima Wall Street Journala u Pekingu."

Glasnogovornik nije rekao o kojim se novinarima radi. The Wall Street Journal objavio je u srijedu da je zamjeniku šefa ureda Joshu Chinu i novinarima Chao Dengu i Philipu Wenu naređeno da napuste zemlju u roku od pet dana.

Chin i Deng su američki državljani a Wen je australski.

Strancima nije dopušteno da rade kao novinari u Kini ako nemaju službenu akreditaciju bez koje ne mogu dobiti ni boravišnu vizu.

Kineske mjere protiv novinara poduzete su nakon što je Washington u utorak priopćio da će pet kineskih državnih medija koji djeluju u SAD-u, uključujući novinsku agenciju Xinhuu,China Global Television Network i China Daily, odsad tretirati kao produženi dio diplomatske misije, te će oni morati svoje djelatnike i imovinu u SAD-u prijaviti u State Departmentu.

"Nema nikakve sumnje da je tih pet subjekata dio državne propagande i da primaju naredbe direktno od gore", rekao je jedan američki dužnosnik koji je želio ostati neimenovan. "Svi znamo da ih oduvijek kontrolira država, ali ta kontrola je s vremenom sve jača", dodao je.

Geng je rekao da se Kina protivi novim pravilima te da Peking zadržava pravo da na njih odgovori, prenosi Reuters.

Kina je nova pravila ocijenila "neprihvatljivima".

"Sjedinjene Države uvijek su se hvalile svojom slobodom medija. Međutim, miješaju se u dobro funkcioniranje kineskih medija u SAD-u i ometaju njihov rad", rekao je Geng a prenosi AFP.

"Izražavamo duboko nezadovoljstvo i odlučno protivljenje", kazao je on ističući da su kineski mediji uvijek radili svoj posao "u skladu s načelima objektivnosti, poštenja, istine i točnosti".

Tagovi: NR Kina, Wall Street Journal, Josh Chin, Chao Deng, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE