GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina: Kanađaninu 11 godina zatvora zbog špijunaže

Kina: Kanađaninu 11 godina zatvora zbog špijunaže
ŠPIJUNAŽA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2021 / 08:43
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kanadski poduzetnik Michael Spavor, čije je pritvaranje u Kini kanadski premijer ocijenio "proizvoljnim", osuđen je na 11 godina zatvora zbog špijunaže, javlja u srijedu AFP i dodaje da će taj slučaj dodatno pogoršati odnose Pekinga i Ottawe.

Spavor je uhićen krajem 2018. pod optužbom ugrožavanja nacionalne sigurnosti, malo nakon što su kanadske vlasti, po američkom nalogu, uhitile u Vancouveru financijsku direktoricu Huaweija i kćer osnivača te kineske tvrtke Meng Wanzhou.

Michael Spavor je "proglašen krivim za šojunažu i krađu državnih tajni te je osuđen na 11 godina zatvora", priopćio je sud u Dandongu na sjeveroistoku Kine, na granici sa Sjevernom Korejom

Sudski postupak se odvijao iza zatvorenih vrata, što je u Kini uobičajeno u slučajevima špijunaže.

Još jedan Kanađanin, bivši diplomat Michael Kovrig, također je bio priveden i potom pritvoren u isto vrijeme kao i Spavor zbog sličnih optužbi.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je u prosincu 2020. objavilo da su završili istragu o Kovrigu i Spavoru te da je slučaj predan tužiteljstvu.

Premijer Trudeau je osudio "proizvoljni pritvor" dvojice Kanađana i "nedostatak transparentnosti" kineskih vlsti.

Meng Wanzhou je uhićena na zahtjev SAD-a koji je sumnjiči za bankarsku prevaru te traži od Kanade izručenje.

Kina je više puta uputila zahtjev za puštanjem Meng te je upozorila Kanadu da bi se mogla suočiti s posljedicama zbog pomaganja SAD-u u slučaju Meng.

Kazna izrečena Spavoru dolazi uoči izlaska Meng pred kanadski sud do 20. kolovoza na posljednje u nizu saslušanja o mogućem izručenju.

Nikakva odluka se o tome ne očekuje u idućih nekoliko mjeseci, a u slučaju žalbe na presudu postupak bi mogao potrajati i nekoliko godina.

Kineski sud je u utorak osudio Kanađanina Roberta Lloyda Schellenberga na smrtnu kaznu zbog šverca droge.

Tagovi: NR Kina, špijunaža, Michael Spavor
PROČITAJ I OVO
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE