GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina i SAD za čvršće obveze u borbi protiv klimatskih promjena

Kina i SAD za čvršće obveze u borbi protiv klimatskih promjena
KLIMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2021 / 09:00
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Kina i Sjedinjene Države suglasile su se da u borbi protiv klimatskih promjena treba uvesti čvršće obveze prije novog kruga pregovora zakazanih za kraj godine, priopćile su u nedjelju dvije zemlje u zajedničkoj izjavi.

Izjava je poslana nakon susreta izaslanika za klimu dviju zemalja Xie Zhenhua i Johna Kerrya, održanog u četvrtak i petak u Šangaju, izvjestilo je kinesko ministarstvo zaštite okoliša.

“SAD i Kina posvećene su međusobnoj suradnji i suradnji s drugim zemljama u suočavanju s klimatskom krizom”, stoji u zajedničkoj izjavi. Kaže se i da će dvije zemlje nastaviti razgovarati o konkretnim mjerama u 2020-ima usmjerenima na postizanje ograničenja porasta globalnih temperatura kako je zacrtano u Pariškom klimatskom sporazumu.

Kerryjevo zaustavljanje u Šangaju bio je prvi američki posjet Kini na visokoj razini otkako je novi predsjednik stupio na dužnost, a uslijedio je nakon prijepora dužnosnika dviju zemalja u ožujku na Aljasci. Razgovori su označili nastavak klimatskog dijaloga dva najveća svjetska ‘proizvođača’ stakleničkih plinova. Bilateralni razgovori prekinuti su nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump odustao od Pariškog sporazuma iz 2015. tvrdeći da nepravedno kažnjava američke tvrtke.

Očekuje se da će se Sjedinjene Države uskoro ponovno obvezati na smanjenje američkih emisija stakleničkih plinova u pokušaju da vrate povjerenje stranih saveznika. Joe Biden je vratio Sjedinjene Države u pariški klimatski sporazum.

Li Shuo, viši savjetnik za klimu u ekološkoj grupi Greenpeace, rekao je da bi Kina uskoro mogla odgovoriti na novo američko obećanje svojim, nadovezujući se na “zamah” šangajskih pregovora. “Izjava je po mom mišljenju pozitivna onoliko koliko politika dopušta: šalje vrlo nedvosmislenu poruku da će po ovom pitanju (Kina i Sjedinjene Države) surađivati. Prije sastanaka u Šangaju ovo nije bila poruka na koju smo mogli računati “, rekao je Li.

Biden će ovaj tjedan održati virtualni samit za desetke svjetskih čelnika na kojem će se raspravljati o klimatskim promjenama i koji će se uživo prenositi. Globalni pregovori o klimi zakazani su od 1. do 12. studenog u Glasgowu. U priopćenju se navodi kako su se dvije zemlje dogovorile da razgovaraju o specifičnim akcijama smanjenja emisija, uključujući skladištenje energije, ugljika i o vodiku.

Rekli su da će poduzeti mjere kako bi povećali financiranje prelaska na izvore energije s niskim udjelom ugljika zemalja u razvoju. Pariški sporazum potiče zemlje na ambicioznija klimatska obećanja ako su u mogućnosti to učiniti. Kina je već obećala pojačane akcije dok pokušava ispuniti svoj cilj da postane “ugljično neutralna” do 2060.

Tagovi: klimatske promjene, NR Kina, Xia Zhenhua, Sjedinjene države, John Kerry
PROČITAJ I OVO
Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe razveselila Prištinu
INTEGRACIJA
Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe razveselila Prištinu
PRIŠTINA - Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) preporučila je u utorak prijem Kosova u tu organizaciju, što je naljutilo Beograd koji je rekao da je to "dan srama", dok ga je Priština nazvala "velikim danom" i korakom bliže prijemu u punopravno članstvo.
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
POTRESI
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
LJUBLJANA - Slovenija je pod velikim rizikom od potresa, ali većina javnosti toga nije svjesna, smatraju sudionici današnjeg savjetovanja Zavarovalnice Triglav.
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
NEVRIJEME
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
ZAGREB - U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena. Posebno upozorenje objavio je i DHMZ.
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
POTVRĐENA KAZNA
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
ZAGREB - Visoki kazneni sud potvrdio je Damiru Škari (65) presudu od dvije i pol godine zatvora.
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
JASNA PORUKA
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
KIJEV - Potencijal oružanih snaga Rusije višestruko premašuje kapacitete Ukrajine, te stoga Kijev nema šanse da nastavi borbu bez pomoći Zapada, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE