GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina: Australske optužbe bez činjenične osnove

Kina: Australske optužbe bez činjenične osnove
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2020 / 13:57
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kina je kao neutemeljene odbacila australske sumnje u kinesko postupanje u pandemiji koronavirusa, rekavši da su bili otvoreni i transparentni, unatoč rastućem skepticizmu glede točnosti službenog broja mrtvih.

Australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne zauzela se u nedjelju da se provede neovisna međunarodna istraga o uzrocima pandemije koronavirusa, pridruživši se tako skupini zabrinutih glede kineskog odnosa prema virusu koji se krajem prošle godine pojavio u Wuhanu u središnjoj Kini.

Otad je virus uzrokovao gotovo 2,4 milijuna zaraza i više od 160 tisuća smrti diljem svijeta, paralizirajući život i poslovanje u svim većim gradovima.

Transparentnost je ključna da bismo mogli ići dalje, posebice kada je riječ o Kini, kazala je u izjavi za australsku televiziju ABC.

Na pitanje što očekuje od Kine, Payne je kazala da je potrebno provesti neovisnu istragu o podrijetlu virusa, načinu kojim se pristupilo suzbijanju epidemije, kao i otvorenosti u podjeli informacija.

Mora se razmotriti i suradnju Kine sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), kazala je, premda sam WHO nije prava institucija za provedbu takve istrage.

U Pekingu, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova rekao je da su primjedbe Marise Payne "potpuno bez činjenične osnove", dodavši da je preispitivanje kineske transparentnosti neutemeljeno i da pokazuje nedostatak poštovanja za požrtvovnost kineskih građana.

"Kina izražava duboku zabrinutost i rezolutno se brani od tih optužbi", rekao je novinarima Geng Shuang tijekom dnevnog brifinga.

Poziv Australije dolazi uslijed rastućih kritika koje je Kini posljednjih tjedana uputio SAD; uključujući i predsjednika Donalda Trumpa, koji je u subotu rekao da se Kina treba suočiti s posljedicama ako je "svjesno odgovorna" za pandemiju.

U ponedjeljak, kineska Nacionalna zdravstvena komisija prijavila je 12 novih slučajeva zaraze, čime je broj zaraženih u kopnenom dijelu zemlje porastao na 82.747, dok broj smrtnih slučajeva iznosi 4632 i ostaje nepromijenjen.

Tagovi: kineska vlada, koronavirus, Wuhan, Marise Payne, NR Kina, Australija
PROČITAJ I OVO
GONG prozvao i Milanovića i Ustavni sud
REAKCIJE
GONG prozvao i Milanovića i Ustavni sud
ZAGREB - Gong je u subotu ocijenio kako se predsjednik Republike Zoran Milanović ne ponaša kao odgovoran državnik, ali niti Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava jer se svojim loše obrazloženim upozorenjem Milanoviću stavio iznad Ustava.
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
NA SLOBODI
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
BEOGRAD - Glumcu Sergeju Trifunoviću poslije saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu ukinuto je zadržavanje.
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE