GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kesić: Vučiću pada popularnost

Kesić: Vučiću pada popularnost
SRBIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2021 / 18:02
Autor: SEEbiz / HRT

ZAGREB - Gost emisije HTV-a Nedjeljom u 2 bio je jedan od najpoznatijih srpskih novinara i autor kultne TV emisije 24 minuta Zoran Kesić. Govorio je o tome je li uzdrmana vlast srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića te što se to posljednjih tjedana događa u Srbiji vezano uz masovne prosvjede.

U Srbiji su i ove subote održani prosvjedi i blokada prometnica zbog najavljene izmjene Zakona o eksproprijaciji koji omogućuju državi prenamjenu zemljišta za projekte od javnog značaja. Prosvjedovalo se u više gradova, u Beogradu na tri lokacije, na jednoj su prosvjednici blokirali i autocestu. Poručili su da će nastaviti prosvjede sve dok se tvrtki Rio Tinto ne zabrani eksploatacija litija u zapadnoj Srbiji.

Vlada Srbije odlučila je u srijedu navečer povući iz procedure Zakon o eksproprijaciji i predložiti parlamentu izmjene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, čime je ispunjen veći dio zahtjeva tisuća prosvjednika koji su posljednjih nekoliko vikenda blokirali prometnice u više od 50 gradova diljem Srbije.

Prosvjednici zahtijevaju da se iz prostornih planova izbriše projekt Jadar – Rio Tinto te da se donese zakon po kojem će biti zabranjena eksploatacija litija na teritoriju Srbije.

Novinar Zoran Kesić rekao je kako smatra da će ovo gostovanje netko iskoristiti protiv njega, vidio je već negativne komentare i neki su mislili da je već gostovao.

“Samom činjenicom da gostujem tu ja sam izdajnik jer koji bi pravi Srbin, patriot, gostovao u emisiji Nedjeljom u 2 ikad”, rekao je Kesić u Nedjeljom u 2.

Na konstataciju voditelja emisije da mu je predsjednik Vučić podignuo popularnost jer mu je nepresušna tema za satiru, Kesić je rekao kako je to nešto najljepše što je itko ikad rekao za Vučića.

“Nije nas dignuo Vučić nego okolnost da smo se oformili u razdoblju nastanku povoja Srpske napredne stranke na vlasti. Mi smo počeli emisiju 2013. godine kada su oni slavili pet godina osnivanja, a na vlast su došli 2012. To je bila mlada vlast, mnogo je bila benignija situacija tada. Nisam bio toliko oštar i gorak, no sa zaoštravanjem situacije u društvu, s gadostima koje su se događale u Srbiji i naša je emisija postajala ogledalo te situacije, nažalost”, rekao je Kesić.

Smatra da je predsjednik Vučić zagospodario svima aspektima života u Srbiji.

“Sve institucije, sve tri grane vlasti su pod njegovom kontrolom, pravosuđe, zakonodavna i izvršna vlast, jedan čovjek se pita za sve. Svakodnevno krši ustav i izlazi izvan svojih nadležnosti, a no onda kad ga netko stjera u kut za neku odgovornost nije kriv on nego ministri i savjetnici”, objasnio je Kesić.

Smatra da mu ne može ukinuti emisiju u kojoj govori protiv njega jer je na privatnoj televiziji.

Na pitanje kako je Vučić izgubio bitku, je li možda dobio rat, Kesić misli da je ovo prva stepenica prema potpunom urušavanju Vučićeve kule zasnovane na laži, demagogiji i zapošljavanju poslušnih.

“Kula mu se zasniva na jednoj i najvažnijoj osobini u životopisu ako se želi biti uspješan u Srbiji, a to je poslušnost”, rekao je Kesić.

Dodao je kako na televizijama koje kontrolira, emisije uređuju njegovi analitičari koji vođe prosvjeda uspoređuju s Osamom bin Ladenom.

“No pada mu popularnost te raste popularnost boraca za zrak, vodu i zemlju odlučio je da postane racionalan političar i državnik. Bio je nekad nacionalist tzv. “fuj Europa” i kada je shvatio da od toga nema ništa postao je Europejac. Ono može biti što hoće, biti sve, samo s jednim zadatkom – da ostane na vlasti”, objasnio je Kesić.

Za prosvjede je rekao da sada neki pričaju je li se uzdrmala vlast Vučiću, no on smatra da treba prodrmati građane jer su u apatičnom stanju duže vrijeme.

“Narod se mora pokrenuti, zaboravili smo da možemo, blokade prometnice su mi pokazali da postoji energija i da se ljudi mogu ujediniti oko toga što svima smeta, a to je trovanje zemlje. Pa hajdemo dalje, nije to jedina stvar”, smatra Kesić.

Govoreći o litiju, rekao je kako bi se to mora pametno iskoristiti, no treba vidjeti po kojoj cijeni.

“Rio Tinto je uzrokovao teškoće u zemljama u kojima je radio, trovao, izazvao ratove, moramo vidjeti po koju cijenu ćemo zaraditi taj novac. Ako je cijena raseljavanje ljudi, uništavanje ljudi, prirode biljaka jesmo li spremni platiti tu cijenu. Ja mislim da je tu crvena linija. Uzeli ste nam medije , slobodu govora, sve institucije, trujete nas, kljucate u mozak, hajdemo barem da vam ne damo zemlju”, rekao je Kesić smatrajući da je to povod prosvjeda.

“Zlikovcima treba oduzeti pravo da bude Hrvat ili Srbin ili netko drugi. Oni nemaju na pravo na naciju. Odlučio si da budeš zlikovac, ti su u toj naciji zlikovaca i kako sreće da se svi izmjeste tamo. Mislim kako je najnormalnije da Hrvati i Srbi i svi ostali u regiji surađuju i da se vole. Bliži smo Srbi i Hrvati nego Srbi i Šveđani ili Srbi i Nijemci”, rekao je Kesić.

Smatra da se barem zavolimo preko ekonomije.

“Neka se zavolimo iz ekonomskih razloga, ništa nije normalnije nego da radimo, surađujemo i mislimo u budućnosti, a ne o prošlosti”, rekao je Kesić za HRT.

Tagovi: Zoran Kesić, Nedjeljom u 2, Aleksandar Stanković, Aleksandar Vučić
PROČITAJ I OVO
Hrvatska vodeća u Europi po zalihama pitke vode
VODE
Hrvatska vodeća u Europi po zalihama pitke vode
ZAGREB - Svjetski je dan voda, globalne kampanje kojoj je cilj podizanje svijesti o važnosti vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa.
Kokain se u Zagrebu najviše šmrče petkom
ISTRAŽIVANJE
Kokain se u Zagrebu najviše šmrče petkom
ZAGREB - Konzumacija kokaina porasla je u cijeloj Europi, pokazala je danas studija otpadnih voda diljem EU. Najviše razine ostataka kokaina pronađene su u Belgiji, Španjolskoj, Portugalu i Nizozemskoj, prenosi Reuters.
Njemački tenkovi stižu u Ukrajinu
PREOKRET NA BOJIŠTU?
Njemački tenkovi stižu u Ukrajinu
KIJEV - Čelnik posebnog stožera za Ukrajinu saveznog Ministarstva obrane je jasan: Njemačka drži svoju riječ i već u ožujku Ukrajini stižu tenkovi. A to oružje će promijeniti stanje na bojištu.
MORH: Tijekom vježbe kod Velike Gorice pala bespilotna letjelica
NESREĆA
MORH: Tijekom vježbe kod Velike Gorice pala bespilotna letjelica
ZAGREB - Ministarstvo obrane Republike Hrvatske izvijestilo je o današnjem izvanrednom događaju s dronom tijekom redovite obuke.
Streljivo i iz Hrvatske za Ukrajinu
NAORUŽAVANJE
Streljivo i iz Hrvatske za Ukrajinu
ZAGREB - Thiery Breton, povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište, uskoro će doći u Hrvatsku kako bi razgovarao s predstavnicima vojne industrije o njihovim mogućnostima proizvodnje streljiva za potrebe država članica EU i Ukrajinu, potvrđeno je Jutarnjem listu iz Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE