GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kenneth Kaunda umro u 97. godini

Kenneth Kaunda umro u 97. godini
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2021 / 20:56
Autor: SEEbiz / H
LUSAKA - Kenneth Kaunda, prvi zambijski predsjednik koji je svoju zemlju predvodio 27 godina i koji je zagovarao borbu protiv apartheida i HIV-a u Africi, umro je u 97. godini.

"KK", kako su ga popularno zvali, liječio se od upale pluća u medicinskom centru Maina Soko, vojnoj bolnici u Lusaki. Nije bio zaražen covidom-19, piše BBC.

Vijesti o Kaundinoj smrti objavio je njegov sin Kambarage, na Facebook stranici preminulog predsjednika.

Pedesetih godina prošlog stoljeća Kaunda je bio ključna figura pokreta za nezavisnost tadašnje Sjeverne Rodezije od Britanije. Postao je predsjednik neovisne Zambije nakon proglašenja neovisnosti zemlje 1964.

Kao čelnik prve zemlje u regiji koja je raskinula s europskim kolonizatorima, Kaunda je poduzimao napore da povuče i druge bivše kolonije u smjeru kojim je krenula Zambija.

Kao čelnik Ujedinjene stranke nacionalne neovisnosti (UNIP) koja je naginjala lijevo, Kaunda je predvodio državu kroz desetljeća jednostranačkog sustava.

Sin svećenika i učitelj, Kaundu se smatralo jednim od posljednjih živućih afričkih boraca protiv kolonijalizma.

Uspostavom jednostranačkoga režima, gospodarskom stagnacijom i raširenom korupcijom, razvio se otpor njegovoj politici. Poražen je na izborima 1991.

Nakon što se povukao iz politike, aktivirao se u humanitarnom radu kroz zakladu za djecu, organizaciju koja se bavi AIDS-om. Javno je obznanio da je jedan od njegovih sinova umro od te bolesti.

Odstupio je s dužnosti nakon što je izgubio na višestranačkim izborima 1991. godine.

Tagovi: Kenneth Kaunda, Zambija, AIDS, Pokret nesvrstanih, Sjeverna Rodezija
PROČITAJ I OVO
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
LISTE
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE