GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kazahstan na referendumu podržao izmjenu ustava

Kazahstan na referendumu podržao izmjenu ustava
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2022 / 08:09
Autor: SEEbiz / H
NUR-SULTAN - Birači u Kazahstanu na referendumu su podržali ustavne amandmane koje je predložio predsjednik Kasim Žomart Tokajev, objavilo je Središnje izborno povjerenstvo u ponedjeljak.

Tokajev je promovirao reformu kao korak prema liberalizaciji te naftom bogate srednjoazijske zemlje povezane s Rusijom, iako će ključne poluge vlasti i dalje biti u njegovim rukama.

Analitičari kažu da bi se ovaj referendum mogao shvatiti kao proba za njegovu kandidaturu za drugi predsjednički mandat.

Povjerenstvo je objavilo da je 77,18 posto glasova na nedjeljnom referendumu bilo za amandmane kojima se decentralizira donošenje odluka i oduzima status "nacionalnog vođe" bivšem čelniku Nursultanu Nazarbajevu. Odaziv je bio 68,06 posto.

Tokajev je predložio reformski paket nakon neuspjela pokušaja državnog udara u jeku smrtonosnih nemira u siječnju.

Najveća bivša sovjetska republika srednje Azije, bogata mineralima i ugljikovodikom, bila je u siječnju poprište nasilja u kojem je poginulo 230 ljudi.

Ti neredi, najsmrtonosniji od proglašenja neovisnosti 1991., uslijedili su nakon mirnih prosvjeda protiv podizanja cijena goriva, ali su se pretvorili u sukobe snaga reda i civila.

Prije nereda aktualni predsjednik Tokajev (69) bio je smatran poslušnikom Nursultana Nazarbajeva (81), predsjednika koji je podnio ostavku 2019., zadržavši ipak veliku moć iz sjene.

Ali siječanjski nemiri bili su prekretnica, a Tokajev je očito profitirao iz krize obuzdavši utjecaj svog prethodnika i izbacivši neke njegove rođake iz vlasti.

Uzroci siječanjskih nereda i dalje su donekle nejasni. Nasilje je devastiralo središte Almatyja, ali je Nur-Sultan, bivša Astana koja je 2018. preimenovana u čast Nazarbajeva, pošteđena.

Tokajev je optužio "teroriste" da su željeli preuzeti vlast, ali smatra se i da je možda bila riječ o borbi za vlast. Nakon krize, Tojakev je javno kritizirao Nazarbajeva, optuživši ga da štiti bogate.

Tagovi: Kazahstan, ustavna reforma, Kasim Žomart Tokajev, Nursultan Nazarbajev
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE