GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katar ponovno zanijekao uključenost u korupcijski skandal u Europskoj uniji

Katar ponovno zanijekao uključenost u korupcijski skandal u Europskoj uniji
KORUPCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.12.2022 / 13:56
Autor: SEEbiz / H
DOHA - Katar je u nedjelju ponovno zanijekao bilo kakvu uključenost u korupcijski skandal povezan s osobama iz Europskog parlamenta koji istražuju belgijske vlasti.

Belgijske vlasti optužile su četiri osobe povezane s Europskim parlamentom zbog sumnje da ih je Katar, domaćin ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva, podmitio novcem i poklonima kako bi utjecao na proces donošenja odluka. Katar je ranije zanijekao bilo kakve nezakonite radnje.

Diplomat katarskog predstavništva pri Europskoj uniji u izjavi objavljenoj u nedjelju rekao je da su "predrasude" i "netočni podaci koji su iscurili tijekom istrage", umjesto da se pričekaju zaključci", utjcali na odluku parlamenta u četvrtak da usvoji rezoluciju o obustavi rada na svim zakonodavnim odlukama vezanim uz Katar i o zabrani pristupa katarskim predstavnicima.

Rezolucija traži obustavu rada posebno u pogledu liberalizacije viznog režima, planiranih posjeta i europsko-katarskog sporazuma o zračnom prijevozu, sve dok se optužbe ne potvrde ili odbace.

"Odluka da se uvede tako diskriminatorno ograničenje ... negativno će utjecati na regionalnu i globalnu sigurnosnu suradnju, kao i na pregovore o globalnom energetskom siromaštvu i sigurnosti, koji su u tijeku", rekao je diplomat.

Katar je jedan od glavnih proizvođača prirodnog ukapljenog plina (LNG) uz Sjedinjene Države i Australiju.

Od ruske agresije na Ukrajinu krajem veljače, upravo su se Kataru najčešće obraćale europske zemlje u potrazi za alternativnim dobavljačem plina

Katar je bio "ekskluzivno kritiziran i napadan" u istrazi i duboko je razočaran što belgijska vlada nije "uložila napore da u suradnji s našom vladom ustanovi činjenice", stoji u izjavi.

Glasnogovornik belgijskog ministarstva pravosuđa nije odmah komentirao slučaj.

Ministarstvo je u srijedu objavilo da njihova obavještajna služba više od godinu dana blisko surađuje s drugim europskim zemljama kako bi razotkrila korupcijski skandal.

Katar je istaknuo u nedjelju "čvrste" veze s nekim zemljama Europske unije i "zahvalnost onima" koje su ostale angažirane unatoč valu napada.


S druge strane belgijska vlada pokazala je nedostatak suradnje prema partneru koji je "blizak" i "velik je dobavljač" LNG-a, navodi se.

Tagovi: Katar, korupcija, Eva Kaili, Europski parlament
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE