GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kaos u Španjolskoj, potvrđeno 3.148 slučajeva

Kaos u Španjolskoj, potvrđeno 3.148 slučajeva
LOŠE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2020 / 12:45
Autor: SEEbiz / H
MADRID - U Španjolskoj, drugoj zemlji u Europi po broju oboljelih od koronavirusa nakon Italije, stanovnici su sve zabrinutiji širenjem bolesti koja je odnijela 87 života, a vlada uvodi nove mjere i poziva stanovništvo na disciplinu i razboritost.

Na ulicama se osjeća nelagoda, a u trgovinama kupci pojačano kupuju neke namirnice.

„Posljednjih dana je povećana potražnja za rižom, tjesteninom i toaletnim papirom“, rekla je prodavačica Raquel za Hinu u jednom supermarketu u širem centru Madrida.

„Imamo više posla nego ranije“, dodala je. Polica s mesom je u četvrtak predvečer bila poluprazna, što do ovog tjedna nije bio slučaj. Neki strahuju zbog sadašnje neizvjesnosti.

U Španjolskoj se u petak bilježi 3.148 slučajeva koronavirusa, od čega polovica u glavnom gradu. Ovo je najteži dan od izbijanja pandemije. Osoblje u bolnicama upozorava da bi moglo nestati slobodnih kreveta nastavi li se ovaj ritam. U apotekama zaposlenice nose zaštitne maske, a u obavijesti na ulaznim vratima stoji molba da se posjetitelji ne približavaju na manje od metar. Vlasti traže od građana društvenu disciplinu.

„Svaki put kada operete ruke, izbjegnete nepotreban kontakt, ne širite lažne vijesti preko društvenih mreža i ponašate se trezveno, svaki put kada racionalno kupujete proizvode i javljate se liječnicima, doprinosite borbi ove zemlje protiv virusa“, istaknuo je premijer Pedro Sánchez na konferenciji za medije u četvrtak, na kojoj novinarima nije bio dopušten pristup nego su preko WhatsAppa slali pitanja. Dvoje ministara je oboljelo od koronavirusa.

Prilagodbe u radu i mijenjanje svakodnevne rutine

Medicinske sestre u televizijskoj reklami kažu: „Ostanite doma, mi radimo za vas“. Manje je putnika u podzemnoj željeznici i gradskim autobusima. Sve više ljudi ostaje raditi od kuće.

U jednoj tvrtki za uvoz i izvoz kave svih 16 zaposlenika moralo je dolaziti u ured, no od ponedjeljka će raditi u dvije smjene, osmero od kuće, a osmero u uredu. „Svaka dva dana ćemo dolaziti na posao. No problem je što kompanija ne može kupiti prijenosna računala s kojima bismo radili od kuće. Čini se da nedostaju kompjuteri na zalihama u trgovinama“, rekla je zaposlenica te tvrtke. Ona kaže da je prestala koristiti metro te pješači 30 minuta do posla. Podzemna željeznica je u četvrtku imala 50 posto manje putnika nego isti dan prošle godine.

Glavni indeks Madridske burze stropoštao se u četvrtak 14 posto, zabilježivši najteži jednodnevni pad u svojoj povijesti. Banke Santander i Bankija potonule su po 16 posto.

No nisu samo ulagači nervozni. Vlasnici kafića, unatoč otvorenim terasama i temperaturama od 24 stupnja, drastično gube goste. „Vidjet ćemo što će biti“, rezignirano je rekao jedan konobar pušeći cigaretu ispred svog lokala, dok je unutra sjedio samo jedan gost. Muzeji, teretane, bazeni i kazališta su zatvoreni.

„Protivno svojoj volji morali smo zatvoriti u skladu sa zahtjevom ministarstva zdravstva“, piše na ulazu jedne likovne radionice u koju su se svakog popodneva okupljala djeca.

Premijer Sánchez najavio je žurne mjere. Vlada će odobriti 2,8 milijardi eura kako bi 17 autonomnih pokrajina ojačalo svoj zdravstveni sustav.

"Sada je vrijeme da mislimo na čitavo društvo", poručio je predsjednik katalonske vlade Quim Torra, zagovornik nezavisnosti Katalonije. On je ondje zabranio sva okupljanja s više od 1.000 ljudi.

Vlada uvodi mjere potpore gospodarstvu

Dodatna 1 milijarda eura bit će izdvojena za prioritetne intervencije na razini čitave Španjolske, a vlada će središnjoj administraciji dopustiti ugovaranje svih proizvoda i usluga protiv širenja COVID-19.

Kako bi pomogla malim i srednjim poduzećima vlada će dopustiti produženje roka za otplatu duga poreznoj upravi za 6 mjeseci i bez kamata.

Španjolska, jedna od vodećih turističkih zemalja na svijetu, suočava se i s udarom na turizam. Zabranjeno je pristajanje kruzera iz Italije, obustavljeni su svi letovi s tom zemljom, a mogli bi biti ograničeni i letovi s drugim državama. Vjeruje se kako je koronavirus u Španjolsku ušao iz Italije.

Vlada će odobriti posebnu kreditnu liniju od ukupno 400 milijuna eura pogođenim turističkim i hotelijerskim kompanijama.

Španjolci sada strahuju da situacija ne preraste u onakvu s kakvom se suočila Italija, gdje je zabilježeno više od 15.000 slučajeva koronavirusa s 1.016 umrlih. Obustavljena su sva sportska natjecanja i veliki događaji. Institucije i stanovnici zbijaju redove.

“COVID-19. Pobijedit ćemo te”, piše na naslovnici sportskih novina Marca, jednih od najprodavanijih novina u zemlji, istaknutoj na kioscima diljem Španjolske.

Tagovi: koronavirus, Španjolska, Madrid, turizam, španjolski turizam, Madridska burza
PROČITAJ I OVO
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
PREGOVORI
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
ZAGREB - U srijedu je održan novi krug konzultacija između pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta, a nakon toga izjavu za medije da je HDZ-ov Ivan Anušić.
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
SUKOB U MOST-u
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
ZAGREB - Ja sam želio da budu svi , a oni nisu to mogli prihvatiti, kazao je Petrov.
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
SIMBOLIKA
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
ZAGREB - Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kaže da su i oni jučer bili na pregovorima koji su prošli u konstruktivnom tonu.
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
OBJAŠNJENJE
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
ZAGREB - Marija Selak Raspudić rekla je da zbog poštovanja kolega iz Mosta pričekala sa svojim obraćanjem za medije kako bi Most u miru predao svoju listu za europske izbore.
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE