GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kanadski obavještajci upozorili na posljedice uhićenja kćeri osnivača Huaweija

Kanadski obavještajci upozorili na posljedice uhićenja kćeri osnivača Huaweija
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2020 / 07:57
Autor: SEEbiz / H
OTTAWA - Kanadska obavještajna agencija upozorila je da će uhićenje Meng Wanzhou, kćeri milijardera i osnivača Huaweija Ren Zhengfeija izazvati "udarne valove" i znatno utjecati na veze s Kinom neto prije njezina pritvaranja u Vancouveru na temelju američkog uhidbenog naloga, pokazuju novi sudski dokumenti.

Objavljeni u petak, ti dokumenti pokazuju umiješanost Kanadske sigurnosno-obavještajne službe (CSIS) u uhićenje Meng Wanzhou u prosincu 2018., koje je zategnulo diplomatske odnose između Ottawe i Pekinga.

Meng je glavna financijska direktorica kineskog tehnološkog diva Huawei Technologies, kompanije koja je u središtu nove generacije 5G bežične tehnologije i dugotrajnog spora s administracijom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

CSIS-ijevo izvješće priloženo je sudskim dokumentima u okviru postupka za izručenje Meng SAD-u. U redigiranom memorandumu od 1. prosinca 2018. godine, CSIS navodi da je obaviješten o planovima američkog FBI-a da uhiti Meng kad sleti u međunarodnu zračnu luku u Vancouveru kasnije tog dana.

"Uhićenje će vjerojatno izazvati udarne valove diljem svijeta. Planirani događaj izazvat će velike posljedice međunarodno i bilateralno", stoji u izvješću CSIS-a.

Odvjetnik Huaweija nazvao je te dokumente dokazom da su vlasti vodile zavjeru protiv Meng.

Američke vlasti optužuju Meng za bankovnu prijevaru, jer je navodno zavaravala HSBC oko veza Huaweija s kompanijom koja posluje u Iranu, čime se HSBC našao pod rizikom kazni zbog kršenja američkih sankcija prema Teheranu.

Odvjetnici Meng traže da taj slučaj bude odbačen jer Kanada nije uvela sankcije Iranu. Meng tvrdi da je nevina. Prošlog mjeseca kanadski sudac dozvolio je nastavak tog slučaja, odbacivši argumente obrane da američka optužba ne predstavlja zločin u Kanadi.

Novi sudski dokument pokazuje da je CSIS bio zabrinut oko toga kad će za uhićenje Meng doznati javnost. Njezini odvjetnici ističu da je taj detalj bio od posebnog interesa, jer su kanadski premijer Justin Trudeau, Trump i kineski predsjednik Xi Jinping sudjelovali na samitu G20 u Argentini i zajedno večerali 1. prosinca 2018.

Tagovi: Kanada, Huawei, Meng Wanzhou, Ren Zhengfei
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE