GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako zapravo izgleda život na sjeveru Italije?

Kako zapravo izgleda život na sjeveru Italije?
KARANTENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2020 / 22:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - O tome kako izgleda život u karanteni na sjeveru Italije koji bilježi najviše zaraženih koronavirusom u Europ, danas se oglasila glazbenica Lucija Majstorović.

"Kao što već znate, već neko vrijeme smo u karanteni kako bismo zaustavili širenje virusa COVID-19, znanog kao koronavirus.

Situacija je takva kakva jest, vlasti su nas korak po korak sve više zatvarali i svakih nekoliko dana dovodili nove zakone kako nam karantena odjednom ne bi došla kao potpuni šok i panika.

Odlučila sam napisati ovaj post jer vidim da se šire svakakve (dez)informacije, poluistine i teorije zavjere. Jest, pričamo o epidemiji, ako ne i pandemiji - nema nikakvog smisla usporedjivati s običnom gripom i sličnim bolestima; za ovaj virus (još) nema cjepiva, širi se brže nego što možete zamisliti i velika većina oboljelih ima blage simptome, ili ih uopće nema. Ta zadnja kategorija je najopasnija za sve - pogotovo za starije ili osobe sa slabijim imunitetom i raznim drugim bolestima, svih onih koji spadaju pod rizičnu skupinu. Nisam doktor, nemam pojma o virusima i nikad neću to tvrditi. No, živim u državi gdje se zaraza izmaknula kontroli i znam što se dogadja ovdje. Talijansko zdravstvo (pogotovo na sjeveru zemlje) je jedno od boljih u svijetu, i trenutno je na rubu kolapsa. Očajno žele usporiti brzinu zaraze kako bi bolnice svima mogle dati potrebnu njegu i dali svima šansu da se bore za život. Zamislite da to tako bukne u Hrvatskoj?

Da vam to stavim u perspektivu: zamislite da se slučajno zarazite dok pijete kavu u prepunom kafiću, a da to ni ne znate, jer nemate simptome? Odete kod svojih djedova i baka, zarazite i njih, i ti isti završe na intenzivnoj njezi u bolnici gdje nema mjesta za sve, a doktori moraju birati koga će spašavati jer nemaju dovoljno aparata? Sigurno vam ne bi bilo svejedno.

Zašto to sve pišem?
Zato da vam objasnim da nije u redu omalovažavati situaciju, a niti paničariti. Harati i navaljivati na dućane i kupovati zalihe kao da je apokalipsa nema smisla jer vam to ne treba, čak štoviše - radite opću paniku tamo gdje joj nije mjesto.

Mi smo u karanteni. Što to znači?
Znači da moramo biti doma za dobrobit svih oko nas. Možeš izaći van samo ako imaš valjani razlog (posao, namirnice, zdravlje). Škole i fakulteti su zatvoreni i sva javna okupljanja (koncerti itd.) su otkazani jos od druge polovice veljače; poslije su zatvorili kina, kafiće, restorane, frizerske i ine salone, robne kuće, shopping centre i sl.
Dućani (samoposluge, supermarketi) rade. Restorani su zatvoreni, ali vrše dostavu - možeš naručiti pizzu. Kiosci rade. Ljekarne i banke rade. Dostave (Amazon, Glovo, pošta) rade - ne možes kupiti jaknu u dućanu, ali ju možes naručiti online. Javni prijevoz je u funkciji. Ljudi koji nemaju mogućnosti raditi od doma, mogu na posao. Vlasti ne preporučuju, ali možeš izaći van i nakratko se prošetati. Dopušteno je ići u dućan kupiti namirnice. Doduše, samo jedna osoba po kućanstvu.
Dali su nam formular koji moramo ispuniti i nositi sa sobom svaki put kad izadjemo van. Nema zadržavanja ni okupljanja. Uvijek držati distancu od jednog metra.
Ako sumnjaš da si zaražen, moraš zvati svog obiteljskog liječnika i ostati doma. Samo u slučaju teških simptoma moraš zvati hitnu pomoć.

Nije lako, ali nije ni kraj svijeta. Život ide dalje, limitirani su nam izbori, no sve za dobrobit svih oko nas. Zamislite! Čak i Talijani žrtvuju svoj caffè espresso i aperitivo za opće dobro.

Izbjegavajte velika okupljanja i gužve, perite ruke, slušajte što vam kažu nadležni i pazite se!", napisala je Majstorović na Facebooku.

Tagovi: Lucija Majstorović, sjever Italije, karantena, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE