GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako smanjiti količinu otpada? Evo što je naciljala Europska komisija

Kako smanjiti količinu otpada? Evo što je naciljala Europska komisija
ODRŽIVOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2022 / 09:26
Autor: SEEbiz
BEUXELLES - Europska komisija cilja na plastične vrećice čaja, boce šampona za male hotele i mahune kave u sklopu plana za suzbijanje "rastućeg brda otpada" u Europi.

Ambalažni otpad povećao se za 20 posto tijekom posljednjeg desetljeća i predviđa se da će nastaviti rasti, s oko 177 kg proizvedenih po osobi u Europskoj uniji godišnje, što je količina koja opterećuje kapacitete sustava za smeće.

Prijedlogom bi se zabranila "nepotrebna" ambalaža poput minijaturnih plastičnih hotelskih boca šampona, jednokratnih plastičnih vrećica za kupnju voća i povrća i pribora za jelo za jednokratno bacanje u restoranima u kojima gosti jedu na licu mjesta.

“Mislim da su svi to iskusili. Naručite nešto online, a to dođe u masivnoj kutiji koja je napola prazna", rekao je Frans Timmermans, šef komisije za klimatsku politiku, najavljujući planove.

“Ili odete u kafić i umjesto na obične tanjure dobijete posluženje u posudama za jednokratnu upotrebu pa iza sebe ostavite brdo otpada. Takvo pakiranje nam smeta i sve više šteti našem okolišu.”

Prema planovima, vrećice čaja, naljepnice na voću i kapsule filter kave trebale bi biti industrijski kompostirane, a ne izrađene od plastike. Postojala bi ograničenja na prekomjerno pakiranje postavljanjem ograničenja za prazan prostor dopušten u paketima e-trgovine, dok bi se uveli obvezni "sustavi povrata pologa" za plastične i aluminijske limenke, nudeći kupcima mali povrat novca za njihov povrat. Svaka država EU trebala bi se posvetiti obveznom cilju smanjenja ambalažnog otpada za 15 posto po glavi stanovnika do 2040. godine.

Prema planovima, ambalaža bi sadržavala standardne simbole koji bi odgovarali onima na kantama kako bi bilo jasno kako se svaki komad treba reciklirati.

Ako se s njom slože Europski parlament i nacionalne vlade, Uredba o ambalaži i ambalažnom otpadu također bi pojednostavila sve veću raznolikost složene plastike i mješavina materijala koji se koriste u ambalaži, što može otežati sortiranje i recikliranje smeća.

Tagovi: otpad, recikliranje otpada, ambalažni otpad, Frans Timmermans, komunalni otpad, održivost, gospodarenje otpadom
PROČITAJ I OVO
Radić: Imat ćemo dovoljan broj potpisa za opoziv premijera
OPORBA
Radić: Imat ćemo dovoljan broj potpisa za opoziv premijera
ZAGREB - Svakog tjedna jedna afera tako bi mogao izgledati slogan na početku ove političke godine koja je počela prilično turbulentno od tsunamija inflacije, rasta cijena odnosno pada životnog standarda koji se poklopio s ulaskom Hrvatske u eurozonu do najnovije afere "SMS poruke" koje su se razmjenjivale na relaciji Banski dvori i uprava Hrvatskih šuma.
Turska sve češće odbija vize ruskim migrantima
VIZE
Turska sve češće odbija vize ruskim migrantima
ANKARA - Donedavno su obitelji iz Rusije bile dobrodošle u Tursku. No Ankara se sada sve više zatvara - kaznama i birokracijom. Koliko dugo će turski egzil još funkcionirati?
Kina: Američko rušenje balona pretjerano
REAKCIJE
Kina: Američko rušenje balona pretjerano
PEKING - Kina je izrazila svoje "snažno nezadovoljstvo i prosvjed" protiv američkog obaranja njezina balona, rekavši da Washington "pretjeruje" i "ozbiljno krši međunarodnu praksu", u priopćenju njezina ministarstva vanjskih poslova.
I danas na snazi crveni alarm zbog vjetra
OLUJNI VJETAR
I danas na snazi crveni alarm zbog vjetra
ZAGREB - DHMZ izdao je za nedjelju crveno upozorenje za Velebitski kanal i južnu Dalmaciju zbog jake, mjestimice olujne bure s najjačim udarima vjetra od 35 do 90 čvorova, a narančasto za područje riječke, splitske, dubrovačke regije, zapadne obale Istre i Kvarnera zbog jake i vrlo jake bure.
Američka vojska srušila kineski špijunski balon
BALON
Američka vojska srušila kineski špijunski balon
WASHINGTON - Sjedinjene Američke Države su oborile špijunski balon koji je letio iznad Amerike, a za koji se sumnja da je stigao iz Kine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE