GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako ruska ratna propaganda izgleda u praksi?

Kako ruska ratna propaganda izgleda u praksi?
ZAMPOLITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2022 / 07:50
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
MOSKVA - Ruska ratna propaganda zakazala je u prvim danima rata u Ukrajini, no protekle dane i tjedne obilježilo je sve aktivnije djelovanje Ruske pravoslavne crkve, političkih oficira unutar ruske vojske, te sve aktivnijih internetskih farmi trolova, koji zajedno ulažu znatne napore kako bi podigli moral i ojačali odlučnost ruskih vojnika, te urušili međunarodni otpor spram ruske invazije Ukrajine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov ministar obrane Sergej Šojgu oživjeli su funkciju političkih komesara u ruskoj vojsci 2018., obilježivši 100. godinu te institucije. Zamjenici zapovjednika za političke poslove, takozvani "zampoliti", pridružili su se tako vojno-političkom direktoratu ruskog ministarstva obrane, zajedno s vojnim kapelanima i psiholozima.

Kako za Foreign Policy piše profesor Dmitrij Adamski s izraelskog Sveučilišta Reichman, njihova je zadaća održavati lojalnost, motivaciju i psihičku stabilnost ruskih vojnika i građana. Novi zampoliti nalaze se u svakoj vojnoj postrojbi koja ima više od 100 vojnika.

Čelnik odbora za obranu ruske Dume objasnio je kako je cilj vojno-političkog rada oblikovati "pouzdanog vojnika". On mora biti odan državi i nositelj tradicionalnih vrijednosti - državništva, duhovnosti i patriotizma. Službene dužnosti vojno-političkih časnika su agitacija i propaganda, zaštita vojnika od "negativnih informacijskih utjecaja", procjena morala i psihičkog stanja vojnika, religijsko i patriotsko djelovanje te sprečavanje devijantnog ponašanja.

Da je invazija Ukrajine izvedena po modernoj ruskoj vojnoj doktrini, zampoliti bi u mjesecima prije bitke pripremali vojnike za teškoće koje su pred njima, objašnjavali im što ih očekuje, i kako to nadvladati. No, čak niti većina zampolita nije znala da će 24. veljače početi invazija.

Upravo je ovo, tvrdi Adamski, razlog zašto je moral ruskih snaga bio tako tragično nizak u prvim tjednima invazije. Mnogi su doznali za svoju misiju na dan kada su prešli ukrajinsku granicu. Rečeno im je da će ih dočekati kao mirotvorce koji oslobađaju bratski narod od kandži zlih nacističkih radikala koji ga drži kao taoca. Intenzitet, žestina i vještina ukrajinskog otpora dali su im do znanja da su neželjeni okupatori, i za mnoge je to bio težak udarac za moral.

No, kada je inicijalni blitzkrieg propao, vojno-politički časnici započeli su sa svojim poslom punom snagom. Zampoliti i vojni kapelani počeli su zajednički vojnicima predstavljati novi narativ: Ukrajina je pod kontrolom zapadnih snaga i rusofobnog režima, koji provodi genocid nad svojom ruskom populacijom, i pretvorio se u odskočnu dasku za NATO-ovu agresiju, piše Jutarnji list.

Svrha ruske operacije, počeli su ih uvjeravati, jest neizbježan preventivni udar kako bi uklonili egzistencijalnu prijetnju - spriječiti postavljanje NATO-ovih projektila pored Rusije, i izradu kemijskih, nuklearnih i bioloških oružja na teritoriju Ukrajine. Cilj je "denacificirati" Ukrajinu i spasiti Ruse na Donbasu od genocida. Bjelorusija, Rusija i Ukrajina zajednički su društveni, kulturni i vjerski entitet, kojem je suđeno da se ponovno ujedini.

Zampoliti su sada, piše FP, na prvim linijama bojišnice, gdje objašnjavaju vojnicima zašto Rusija ratuje s bratskim narodom i zašto je otpor tako žestok. Objašnjenje je da su zapadne države sile zla koje su iskvarile duh bratskog naroda svojim stranim vrijednostima, te da siju neslogu među braćom. Njihov je utjecaj dubok, i stoga će bitka protiv njega biti duga i teška. Bitka nije protiv Ukrajinaca, već protiv tamne sile koja prijeti cijeloj Rusiji, i pobjeda znači slobodu za ruski narod.

Dok se zampoliti bore za duše i mozgove ruskih vojnika, ruske brigade internetskih trolova popravljaju štetu za međunarodni utjecaj koju je pretrpjela Rusija. Navodno smješteni u staroj tvornici streljiva u Sankt Peterburgu, ruski internetski plaćenici povezani su s Jevgenijem Prigožinom i njegovom tvrtkom IRA, za koju se sumnja da je pokušala utjecati na američke predsjedničke izbore 2016.

Trolovi iz Sankt Peterburga, kako tvrde britanski analitičari, ciljaju račune društvenih mreža vodećih zapadnih političara, poput britanskog premijera Borisa Johnsona, njemačkog kancelara Olafa Scholza i čelnika diplomacije EU Josepa Borrella.

Jedna od njihovih glavnih zadaća je "brigadiranje" - podizanje vidljivosti komentiranjem i "lajkanjem" objava i rasprava koje idu u korist propagande Kremlja. Značajno se podupiru i guraju tvrdnje pravih ljudi koji iznose mišljenja pozitivna za Moskvu.

Iako su njihove aktivnosti zabilježene na Twitteru i Facebooku, počeli su se osobito koncentrirati na novije društvene mreže, poput Instagrama, YouTubea i TikToka. Britanski Guardian prenosi kako posebnu ulogu u internetskoj propagandnoj ofenzivi ima Telegram kanal "Cyber Front Z", nazvan prema slovu "Z" koje predstavlja podršku ruskoj invaziji.

Tagovi: zampoliti, ruska propaganda, ruski trolovi, Vladimir Putin, Ruska pravoslavna crkva
PROČITAJ I OVO
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
PROMJENE
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
ZAGREB - Danas će vrijeme biti umjereno do pretežno oblačno i razmjerno vjetrovito, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ANALITIČARI
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ZAGREB - U noći sa subote na nedjelju Iran je napao Izrael lansiravši više od 200 eksplozivom nakrcanih dronova te krstarećih i balističkih projektila izazvavši time novu eskalaciju napetosti na Bliskom istoku.
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
ODMAZDA
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
TEL AVIV - Načelnik stožera IDF-a upozorio je da će biti odgovora na iranski napad velikih razmjera.
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
PAD
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači ove godine izdano 974 građevinskih dozvola što je 3,8 posto manje nego u istom mjesecu lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.
Milanović: Plenković je kum kriminala u Hrvatskoj
PREDSJEDNIK
Milanović: Plenković je kum kriminala u Hrvatskoj
KOPRIVNICA - "Pozdrav Berlinu. Nek se oni idu boriti u Ukrajinu i neka tamo šalju svoju djecu".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE