GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako rekonstruirati spis o Brkiću?

Kako rekonstruirati spis o Brkiću?
SLOŽEN POSAO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2018 / 19:27
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Dok se vrte šale kako su spis koji je nestao iz Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu zapravo pojeli miševi koji su bili česti stanovnici tužiteljskih hodnika, sve je manje nade kako će on biti nađen. U slučaju curenja informacija policijske istrage elitne prostitucije u kojem se prstom upire u Milijana Brkića, morat će se ići na rekonstrukciju spisa. Što to točno znači?

Što znači uopće spis? Riječ je o skupu prikupljenih policijskih, tužiteljskih i sudskih saznanja u nekom predmetu koji su u svojim koricama poput liječničkog kartona u koji su prikupljeni svi mogući nalazi i dijagnoze pacijenta. U trenutku kada su svjedoci dali prilikom neformalnog policijskog ispitivanja informacije da je u ometanju istrage tj. dojavljivanju optuženima da su pod policijskom obradom, formiran je spis o tome.

U dva navrata u ljeto 2011. policija predmet šalje Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Spis sadrži i dokumente koje je objavio Nacional. No, tog spisa više nema.

U njemu su i dokumenti koje je objavio Nacional, pa stoga ispada da bitne dokumente ima jedan medij, no nema i tužiteljstvo jer je spis u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu nestao.

Nema ni navodnog iskaza koji je tada, kako sam tvrdi, Milijan Brkić dao DORH-u.

Na glavnom državnom odvjetniku Draženu Jeleniću sada je rekonstrukcija spisa. Od svih instanci mora tražiti kopije dokumenata, ako one postoje te ako nisu i tamo netragom nestale. Tu je policija i Županijski sud koji je na Jelenićev zahtjev već poslao DORH-u svoj dio koji su našli.

- Bio je zahtjev za provođenje hitnih istražnih radnji ispitivanja radi sumnje da je počinjeno kazneno djelo odavanja službene tajne od strane nepoznatog počinitelja. Sačinjen je zapisnik koji je tada i jučer poslan na Općinsko državno odvjetništvo, kazao je u petak predsjednik Županijdkog suda u Zagrebu IvanTurudić za N1.

Dakle jedan dio mozaika je popunjen.

Odvjetnik Branko Šerić za tportal je pojasnio kompliciran sustav evidentiranja i hodogram koji ima spis u jednom predmetu.

- Onaj tko želi rekonstruirati spis, polazi od onog što ima kod sebe, jesu li to korice spisa, upisnici i imenici iz kojih postoji evidencija da je spis stigao, to je forenzika kojim se prati trag spisa, pojašnjava.

Mora se, kaže, najprije utvrditi je li spis stigao. Postoji tzv. kretaljka koja označava gdje je spis bio, u pisarnici, kod zamjenika državnog odvjetnika ili negdje drugdje i onda se utvrdi u kojoj je fazi spis nestao. Smatra da bi policija trebala imati kopije svega što su prvotno poslali tužiteljstvu. Ako ni oni nemaju, kaže Šerić, onda je to stvarno sumnjivo.

Što se tiče pristupu spisu u pisarnici, do njih mogu samo ovlaštene osobe. Uz to, klasificiran spisi, kakav je ovaj o curenju informacija iz vrha policije mogao biti, čuvaju se u tzv. kasi. Moguće je da će se neki dijelovi spisa moći rekonstruirati iz osnovnog spisa, a to je onaj vezan za lanac prostitucije. Ima tu puno momenata koje bi trebali vidjeti', poručuje.

Tagovi: Milijan Brkić, afera SMS, Ivan Turudić, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
PROČITAJ I OVO
Njemačka na popis rizičnih područja širenja covida-19 uvrstila Ličko-senjsku županiju
CRVENA LISTA
Njemačka na popis rizičnih područja širenja covida-19 uvrstila Ličko-senjsku županiju
SENJ - Njemačka je u srijedu na popis visoko rizičnih područja dodala regije iz 11 europskih zemalja, uključujući Ličko-senjsku županiju, čime je odbacila posljednju nadu u oživljavanje turizma u vrijeme kad brojnim zemljama prijeti drugi val koronavirusa.
Ugljična neutralnost Kine mogla bi smanjiti globalno zatopljenje za 0,3°C
EFEKTI
Ugljična neutralnost Kine mogla bi smanjiti globalno zatopljenje za 0,3°C
PEKING - Obećanje kineskog predsjednika Xi Jinpinga da će Kina do 2060. postići ugljičnu neutralnost najznačajniji je potez u klimatskoj politici u nizu godina i, ako se obećanje ostvari, to bi moglo u ovom stoljeću očekivano globalno zatopljenje smanjiti za 0,2 do 0,3 celzija, ocijenili su istraživači.
Policija u Samoboru pronašla više od milijun kuna u gotovini povezan s Kovačevićem
KEŠ
Policija u Samoboru pronašla više od milijun kuna u gotovini povezan s Kovačevićem
SAMOBOR - Taj je objekt u vlasništvu treće osobe, a policija sumnja da je vlasnik novca upravo direktor Janafa koji ga je tamo sklonio.
Božinović: Nisam znao za izvide u aferi Janaf
TVRDNJE
Božinović: Nisam znao za izvide u aferi Janaf
ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović smatra kako su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović znali za istragu koja se vodila protiv direktora Janafa, Dragana Kovačevića, koji je uhićen nakon zajedničke akcije policije i USKOK-a.
Plenković: Bjesnoća je zarazna bolest, nadam se da Milanović nema posljedica
PREMIJER
Plenković: Bjesnoća je zarazna bolest, nadam se da Milanović nema posljedica
ZAGREB - Premijer je reagirao na najnovije izjave predsjednika Republike. Naime, Zoran Milanović izjavio je danas da je Andrej Plenković morao znati za istragu koja se vodila protiv osumnjičenog šefa Janafa Dragana Kovačevića jer je on "čuvar državnih tajni".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE