GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako bi se Bill Gates borio protiv pandemije?

Kako bi se Bill Gates borio protiv pandemije?
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2020 / 17:23
Autor: SEEbiz / Bug.hr
NEW YORK - Stručnjaci diljem svijeta slažu se u ocjeni da su Sjedinjene Američke Države sporo i neadekvatno reagirale na širenje pandemije koronavirusa početkom ove godine.

Iako su imali sve potrebne informacije, vlasti su, na čelu s Donaldom Trumpom, u javnosti umanjivali opasnost od zaraze i uvjeravali Amerikance da će virus "nestati sam od sebe". Ovu i slične izjave ovih dana povlače i najavljuju da bi, u nekim scenarijima, COVID-19 u SAD-u mogao ubiti preko 200.000 ljudi.

Bill Gates je još 2015. godine na konferenciji TED govorio o mogućnosti nove pandemije i upozoravao je da svijet na nju nije spreman. Njegov govor ovih je dana popularniji no ikad.

Kroz svoj rad u humanitarnoj zakladi Bill & Melinda Gates Foundation suosnivač Microsofta dobro se upoznao s borbom protiv zaraznih bolesti pa je u ovoj teškoj situaciji za Washington Post napisao "upute" za vlasti SAD-a (ali i ostale diljem svijeta) kako se nastaviti boriti protiv virusa SARS-CoV-2 – naime, i dalje nije kasno da se spriječi najcrnji scenarij i stotine tisuća mrtvih.

Gates smatra da je prije svega potrebno donijeti stroge mjere o društvenom distanciranju i zaustavljanju svih, osim neophodnih, poslova. Putovanja treba zabraniti u cijelom SAD-u, kaže, sve dok se broj novozaraženih ne bude počeo smanjivati – što će potrajati oko 10 tjedana.

Drugi korak je, kaže, povećavanje broja testiranih građana, bržim i dostupnijim metodama, te dati svim bolnicama na raspolaganje dovoljno opreme.

Treće, smatra Gates, treba uložiti velike napore u razvoj lijeka i cjepiva kroz brzo provedene kliničke studije. U najboljem slučaju to će se moći ostvariti kroz 18 mjeseci. U međuvremenu treba povećavati kapacitete za proizvodnju cjepiva, jer jednom kada ono bude spremno, trebat će ga proizvesti u milijardama doza.

Tagovi: Bill Gates, pandemija, koronavirus, koronavirus u SAD-u, karantena
PROČITAJ I OVO
GONG prozvao i Milanovića i Ustavni sud
REAKCIJE
GONG prozvao i Milanovića i Ustavni sud
ZAGREB - Gong je u subotu ocijenio kako se predsjednik Republike Zoran Milanović ne ponaša kao odgovoran državnik, ali niti Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava jer se svojim loše obrazloženim upozorenjem Milanoviću stavio iznad Ustava.
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
NA SLOBODI
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
BEOGRAD - Glumcu Sergeju Trifunoviću poslije saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu ukinuto je zadržavanje.
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE