GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kacin: U Sloveniji vrlo dobra epidemiološka situacija

Kacin: U Sloveniji vrlo dobra epidemiološka situacija
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2020 / 17:01
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - roj novih zaraza u Sloveniji znatno se smanjio u odnosu na stanje od prije dva tjedna, izjavio je u utorak glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19 Jelko Kacin, ali je upozorio slovenske turiste da paze na zdravlje prilikom boravka u inozemstvu.

"Epidemiološki podaci za za Sloveniju su zadnjih dana vrlo dobri i bitno bolji nego prije dva tjedna. Slovenija je u zelenoj zoni i vrlo sigurna destinacija", kazao je Kacin na vladinoj konferenciji za novinare u Ljubljani.

Dodao je da prema zadnjim podacima Slovenija u zadnjih 14 dana ima osam zaraza na 100.000 stanovnika, što je prema kriterijima koje je vlada donijela za trajanja epidemije svrstava u najsigurniju "zelenu" zonu, dok je Hrvatska na primjer u manje sigurnoj "žutoj" jer ima dvostruko više zaraženih na 100.000 stanovnika.

Glavni izvor novih zaraza po Kacinovim su riječima druženja bez zaštite i pridržavanja epidemioloških mjera među mladima, kako u zemlji tako i u inozemstvu.

Mladi premalo paze na svoje zdravlje, a budući da imaju lakše simptome Covida-19 ili su bez njih, predstavljaju rizik za širenje infekcije, posebno na njihove obitelji i starije osobe.

"Temeljno je pitanje njihove odgovornosti za zdravlje, moraju biti svjesni posljedica svojih postupaka i širenja infekcije na najranjivije", kazao je Kacin na konferenciji za tisak, prenose slovenski mediji.

Odgovarajući na pitanja novinara, Kacin se osvrnuo i na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, gdje u ljetnim mjesecima tradicionalno boravi velik broj slovenskih turista, osobito na hrvatskoj obali.

Hrvatska po njegovim riječima ima prilično povoljnu epidemiološku situaciju iako i veći broj zaraza od Slovenije, a povoljna je situacija osobito na Jadranu u većini županija, gdje se nalaze slovenski turisti.

Broj zaraza u porastu je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok je tih slučajeva u ostalim priobalnim županijama bitno manje, kazao je Kacin novinarima.

Ponovno je mlade Slovence pozvao da se prilikom ljetovanja u inozemstvu drže epidemioloških mjera i izbjegavaju gužve i druge situacije gdje se mogu zaraziti, a kao opasnija mjesta u Hrvatskoj gdje je zaraza više naveo je Zagreb i Vukovarsko-srijemsku županiju.

S druge strane, Kacin je upozorio da je u zadnje vrijeme u Sloveniji registrirano više "importiranih" slučajeva unosa virusa.

Sve one koji borave u zemljama na Balkanu koje su na "crvenoj listi" slovenske vlade zbog loše epidemiološke situacije, poput Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i Kosova, upozorio je da će nakon povratka morati u dvotjednu obveznu karantenu, pri čemu oni koji imaju djecu upisanu u škole upozorava da o tome moraju voditi računa.

Tagovi: Jelko Kacin, koronavirus u Sloveniji, Janez Poklukar, UKC Ljubljana
PROČITAJ I OVO
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
PREGOVORI
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
ZAGREB - U srijedu je održan novi krug konzultacija između pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta, a nakon toga izjavu za medije da je HDZ-ov Ivan Anušić.
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
SUKOB U MOST-u
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
ZAGREB - Ja sam želio da budu svi , a oni nisu to mogli prihvatiti, kazao je Petrov.
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
SIMBOLIKA
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
ZAGREB - Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kaže da su i oni jučer bili na pregovorima koji su prošli u konstruktivnom tonu.
Selak Raspudić: Zbog Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
OBJAŠNJENJE
Selak Raspudić: Zbog Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
ZAGREB - Marija Selak Raspudić rekla je da zbog poštovanja kolega iz Mosta pričekala sa svojim obraćanjem za medije kako bi Most u miru predao svoju listu za europske izbore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE