GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kacin: U Sloveniji vrlo dobra epidemiološka situacija

Kacin: U Sloveniji vrlo dobra epidemiološka situacija
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2020 / 17:01
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - roj novih zaraza u Sloveniji znatno se smanjio u odnosu na stanje od prije dva tjedna, izjavio je u utorak glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19 Jelko Kacin, ali je upozorio slovenske turiste da paze na zdravlje prilikom boravka u inozemstvu.

"Epidemiološki podaci za za Sloveniju su zadnjih dana vrlo dobri i bitno bolji nego prije dva tjedna. Slovenija je u zelenoj zoni i vrlo sigurna destinacija", kazao je Kacin na vladinoj konferenciji za novinare u Ljubljani.

Dodao je da prema zadnjim podacima Slovenija u zadnjih 14 dana ima osam zaraza na 100.000 stanovnika, što je prema kriterijima koje je vlada donijela za trajanja epidemije svrstava u najsigurniju "zelenu" zonu, dok je Hrvatska na primjer u manje sigurnoj "žutoj" jer ima dvostruko više zaraženih na 100.000 stanovnika.

Glavni izvor novih zaraza po Kacinovim su riječima druženja bez zaštite i pridržavanja epidemioloških mjera među mladima, kako u zemlji tako i u inozemstvu.

Mladi premalo paze na svoje zdravlje, a budući da imaju lakše simptome Covida-19 ili su bez njih, predstavljaju rizik za širenje infekcije, posebno na njihove obitelji i starije osobe.

"Temeljno je pitanje njihove odgovornosti za zdravlje, moraju biti svjesni posljedica svojih postupaka i širenja infekcije na najranjivije", kazao je Kacin na konferenciji za tisak, prenose slovenski mediji.

Odgovarajući na pitanja novinara, Kacin se osvrnuo i na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, gdje u ljetnim mjesecima tradicionalno boravi velik broj slovenskih turista, osobito na hrvatskoj obali.

Hrvatska po njegovim riječima ima prilično povoljnu epidemiološku situaciju iako i veći broj zaraza od Slovenije, a povoljna je situacija osobito na Jadranu u većini županija, gdje se nalaze slovenski turisti.

Broj zaraza u porastu je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok je tih slučajeva u ostalim priobalnim županijama bitno manje, kazao je Kacin novinarima.

Ponovno je mlade Slovence pozvao da se prilikom ljetovanja u inozemstvu drže epidemioloških mjera i izbjegavaju gužve i druge situacije gdje se mogu zaraziti, a kao opasnija mjesta u Hrvatskoj gdje je zaraza više naveo je Zagreb i Vukovarsko-srijemsku županiju.

S druge strane, Kacin je upozorio da je u zadnje vrijeme u Sloveniji registrirano više "importiranih" slučajeva unosa virusa.

Sve one koji borave u zemljama na Balkanu koje su na "crvenoj listi" slovenske vlade zbog loše epidemiološke situacije, poput Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i Kosova, upozorio je da će nakon povratka morati u dvotjednu obveznu karantenu, pri čemu oni koji imaju djecu upisanu u škole upozorava da o tome moraju voditi računa.

Tagovi: Jelko Kacin, koronavirus u Sloveniji, Janez Poklukar, UKC Ljubljana
PROČITAJ I OVO
Biden objavio svoju poreznu prijavu uoči debate s Trumpom
POTEZI
Biden objavio svoju poreznu prijavu uoči debate s Trumpom
WASHINGTON - Joe Biden je u utorak objavio svoje porezne prijave za 2019., uoči predsjedničke debate s Donaldom Trumpom, koji se našao na meti medija zbog objave informacija o njegovim krajnje malim uplatama poreza i izbjegavanja da objavi svoje porezne prijave.
Armenija i Azerbajdžan odbijaju mirovne pregovore
RAT
Armenija i Azerbajdžan odbijaju mirovne pregovore
EREVAN - Armenija i Azerbajdžan u utorak su se međusobno optužili za prekogranične napade, a dvije države odbijaju i pritisak međunarodne zajednice da održe mirovne pregovore dok se njihov sukob u regiji Nagorno Karabah pretvara u puni rat.
Božinović o istragama: Znam koliko trebam znati
ISTRAGE
Božinović o istragama: Znam koliko trebam znati
ZAGREB - Puno posla u aferama koje potresaju Hrvatsku obavlja policija koja danas slavi svoj dan. Ne rade samo to - spašavaju nam živote, ali za to nisu baš dobro plaćeni.
Trut: Opasno da se hitne službe ne mogu dobiti, trebali bismo imati više operatera
PORUKE
Trut: Opasno da se hitne službe ne mogu dobiti, trebali bismo imati više operatera
ZAGREB - Diljem zemlje danas se putem telefona nisu mogli dobiti Hitna pomoć i vatrogasci zbog tehničkih poteškoća na T-com mreži. Problem je sada otklonjen i hitne službe mogu se dobiti na uobičajene telefonske brojeve. Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut rekao je za N1 da je takva situacija bila opasna.
Njemačka uvodi nove mjere u borbi protiv pandemije
MJERE
Njemačka uvodi nove mjere u borbi protiv pandemije
BERLIN - Njemačka zbog rastućeg broja novozaraženih uvodi dodatne mjere u borbi protiv širenja koronavirusa a kancelarka Angele Merkel preporučuje da se jesenski odmori provedu u Njemačkoj ili područjima Europe s niskim epidemiološkim rizikom, priopćeno je nakon sastanka kancelarke s premijerima saveznih pokrajina u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE