GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kacin: Slovenija otvorila granice i zbog napretka u razgovorima s Hrvatskom

Kacin: Slovenija otvorila granice i zbog napretka u razgovorima s Hrvatskom
OTVARANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2020 / 13:56
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Odlukom o proglašenju kraja epidemije covida-19 slovenska je vlada mnoge zatekla, no prema riječima njezina glasnogovornika radilo se o koraku koji je donesen temeljem dobre epidemiološke slike u Sloveniji, te poboljšanju stanja u Europi, ali i dijalogu slovenskih i hrvatskih epidemiologa.

Sinoćnjom odlukom određuje se među ostalim da je granica za ulazak i tranzit otvorena za sve državljane i rezidente iz članica EU-a i Europskog gospodarskog prostora (EGP), ako u zadnjih 14 dana nisu boravili izvan Europe, dok za državljane iz "trećih" država izvan EU-a ostaju dosadašnja ograničenja, pa i obvezna karantena, osim u posebnim slučajevima.

Što se tiče državljana EU-a i EGP-a njihov se ulazak i tranzit na granici može odbiti ako izjave da su inficirani koronavirusom ili ako imaju izražene simptome covida-19, a slovenska vlada može reagirati "u realnom vremenu" i brzo promijeniti režim ulaska i tranzita ako se u Sloveniji pojavi novo veće žarište bolesti, pojasnio je glasnogovornik za koronakrizu Jelko Kacin.

Na pitanje što se promijenilo u odnosu na zadnje dane, kad se najavljivalo da će za Slovence koji se vraćaju iz Hrvatske i dalje važiti obvezna samoizolacija i testiranje na koronavirus nakon sedam dana karantene, Kacin je kazao da se radi o sličnim epidemiološkim slikama u obje države, te da je došlo do velikog napretka u razgovorima epidemiologa iz nacionalnih ustanova za javno zdravlje u zadnjih nekoliko dana.

Dodatan razlog da dođe do liberalizacije režima na slovenskoj granici s Hrvatskom Kacin je obrazložio potrebom da se olakša dolazak učenika iz pograničnih dijelova Hrvatske koji nastavu pohađaju u susjednim slovenskim školama budući da se od ponedjeljka u dijelu razreda obnavlja nastava "u živo", nakon što se dva mjeseca odvijala "na daljinu".

U vezi dileme je li dobro da je odlukom dopušten slobodan ulazak iz svih država EU-a i EGS-a, budući da u nekima od njih epidemija još nije pred završetkom, Kacin je rekao da je odluka u tom obliku donesena jer europska pravila ne dopuštaju diskriminaciju na temelju putovnice.
No, dodao je, na granici je moguća selektivna obrada pojedinih konkretnih slučajeva i nekima se ulazak može odbiti ako imaju covid-19 ili pokazuju jasne simptome te bolesti.

Osim s Hrvatskom, dijalog o otvaranju granica i zahtijevanim protokolima vođen je i s drugim susjednim zemljama u regiji koje imaju sličnu epidemiološku situaciju, što je omogućilo da se uvede režim prijelaza bez karantene, sugerirao je Kacin.
Po njegovim će se riječima posebno pratiti režim prijelaza granice s Hrvatskom ovoga tjedna, kad se iz Hrvatske očekuje veći broj slovenskih državljana koji će tamo boraviti tijekom vikenda, a svoje procjene o svemu iznijet će na konferenciji za novinare u Ljubljani u ponedjeljak i stručnjaci iz slovenskog Instituta za javno zdravlje (IJZ), naveo je glasnogovornik slovenske vlade.

Upozorio je da zaštitne mjere usmjerene na kontrolu širenja virusa, poput fizičke distance, nošenja maski u zatvorenim prostorima, te preporuke o higijeni ruku itd. i dalje ostaju na snazi, te rekao da se "pravi kraj epidemije" zapravo očekuje krajem svibnja, pa je sinoćnja odluka o opozivu epidemije koja je mnoge iznenadila donesena "unaprijed", odnosno "na zalihu".

Ukidanje svih epidemioloških zaštitnih mjera u Sloveniji moguće je očekivati tek kad se "epidemija zaključi i više je ne bude". Neke će mjere ostati na snazi sve do 1. srpnja, dok bi se okupljanja i priredbe s velikim brojem sudionika kako sada stvari stoje mogle dopustiti tek s početkom iduće godine, naveo je Kacin.
Slovenska vlada objavila je u petak da je u zadnja 24 sata u zemlji uz 1023 testiranih pozitivna na covid-19 bila samo jedna osoba, 29 ih je u bolnicama, tako da je broj novooboljelih kao i zadnjih desetak dana minimalan, a onih u bolnicama stalno se smanjuje. U zadnja 24 sata nije zabilježen nijedan novi smrtni slučaj, pa broj preminulih među zaraženima ostaje na 103.
Premijer Janez Janša u četvrtak je u parlamentu naveo da je Slovenija prema epidemiološkim podacima u Europi najuspješnija kad se radi o smirivanju epidemije, no da će se njegova vlada sada posvetiti gospodarskom oporavka i mjerama kako bi se izbjegla duboka gospodarska depresija koja bi mogla inače zaprijetiti.
Vladin glasnogovornik Kacin izjavio je danas novinarima da će vlada i nakon proglašenja kraja epidemije i dalje pomagati turističkom sektoru kojega je dosadašnje stanje teško pogodilo, a jedan je od važnijih gospodarskih grana s 12-postotnim udjelom u BDP-a.
Vlada o novom paketu pomoći turističkim tvrtkama vodi dijalog s predstavnicima turističke djelatnosti, a sredinom idućeg tjedna planira donijeti zakon o pomoći turizmu i uputiti ga u parlament na potvrđivanje, naveo je Kacin novinarima.

Tagovi: Jelko Kacin, otvaranje granica, slovenski turisti, Janez Janša, Vlada Slovenije, koronavirus u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE