GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kacin: Slovenija će do ljeta postići potrebnu procijepljenost stanovništva

Kacin: Slovenija će do ljeta postići potrebnu procijepljenost stanovništva
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2021 / 14:04
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski koordinator za cijepljenje Jelko Kacin izrazio je u srijedu uvjerenost da će Slovenija do ljeta postići potrebnu procijepljenost stanovništva, budući da je raspoloživog cjepiva sve više, iako je do sada objema dozama cijepljeno 12,2 posto populacije.

“Nemaju pravo oni koji ponavljaju da nećemo pravodobno postići potrebnu procijepljenost, postavljeni cilj ćemo postići”, kazao je Kacin u vezi sumnji da će se, kako je planirano, do ljeta imunizirati 60 posto populacije.

Ovaj tjedan će biti cijepljeno znatno više od sto tisuća osoba, od toga 52 posto cjepivom Pfizera i 34 posto AstraZenecom, kazao je Kacin na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Premda neki odbijaju mogućnost cijepljenja AstraZenecom, po njegovim riječima za to nema razloga, a tog će cjepiva i dalje biti u dovoljnim količinama s obzirom na obveze te tvrtke prema Europskoj komisiji i neisporučene količine za prvu polovicu ove godine. Mogućnost biranja cjepiva došla bi u obzir tek kad na raspolaganju bude oko 150 tisuća doza cjepiva tjedno, odnosno dovoljno drugih cjepiva.

Kacin je najavio da će ovog tjedna vlada započeti opsežnu kampanju za cijepljenje preko televizije i radija, plakatima i u drugim oblicima, kako bi potaknula i one koji se oklijevaju cijepiti.

On je kritizirao neke greške pojedinih centara za masovno cijepljenje u nekim gradovima koji se nisu dobro organizirali i još ne koriste jedinstvenu aplikaciju za evidenciju kandidata za cijepljenje i prijave građana preko nje. Ukazao je na primjer Celja, grada u kojemu je organizirano 12 linija za cijepljenje i gdje je do sada najmanje prvu dozu cjepiva već dobilo 30 posto odrasle populacije, a 15 posto već i drugu dozu, što je nešto iznad državnog prosjeka.

Uz to, upozorio je Kacin, u zemlji je još i više od 200.000 onih koji su Covid-19 već preboljeli te imaju razvijena antitijela, što je značajno, ali ih treba cijepiti još jednim cjepivom nakon 6 mjeseci otkako su bili zaraženi. Takve su osobe, po njegovim riječima, također prioritet jer ih treba cijepiti pravovremeno, kako bi dodatno održali imunost.

Tagovi: Jelko Kacin, koronavirus u Hrvatskoj, koronavirus u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE