GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Josipu Rimac sumnjiče da je bila na čelu korupcijske hobotnice

Josipu Rimac sumnjiče da je bila na čelu korupcijske hobotnice
HOBOTNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2020 / 20:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nakon višemjesečnog istraživanja, policija je u petak u suradnji s USKOK-om krenula u akciju uhićenja 13-člane skupine, prema njihovim sumnjama, svojevrsne korupcijske hobotnice, kojoj je na čelu bila državna tajnica u Ministarstvu uprave, bivša HDZ-ova gradonačelnica Knina Josipa Rimac.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Josipu Rimac sumnjiči se da je kao državna tajnica koristila svoj utjecaj te tako od raznih državnih tijela i tvrtki ishodila izdavanje određenih dozvola i suglasnosti mimo propisa. Stoga je istražitelji terete za kazneno djelo trgovanja utjecajem, ali i za primanje mita, jer joj se inkriminira da je za svoje "usluge" od pojedinih poduzetnika uzimala novac.

Osim Josipe Rimac, istragom je obuhvaćeno još nekoliko osoba iz državnih tijela i agencija. Privedena je pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac, tajnica u kabinetu ministrice poljoprivrede Ružica Njavro, načelnica Gračaca Nataša Trubić, a istragom je, navodno, obuhvaćen i predsjednik upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković, i to zbog sumnje u zloporabu položaja i trgovanje utjecajem. Uhićeni su također predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, kao i šef splitske direkcije Ivan Melvan.

U istrazi se kao osumnjičenici spominju i kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija, te poduzetnici Milenko Bašić i Dragan Stipić, povezani s tvrtkom Lager Bašić, Ante Sladić iz Šibenika, Josip Ravlić i Nikola Lapčić.

MUP je u petak potvrdio samo da je Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PN USKOK) u ranim jutarnjim satima krenuo u realizaciju višemjesečnog kriminalističkog istraživanja na području Zagreba, Splita, Knina i Gračaca. Pritom su samo naveli da su u tijeku uhićenja više fizičkih osoba, državnih dužnosnika i gospodarstvenika zbog sumnje u počinjenje djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije.

Prema neslužbenim informacijama, pojedinim osumnjičenima, u prvom redu Josipi Rimac, na teret se stavlja i kazneno djelo primanje mita. Rimčeva je navodno, tako sumnjaju istražitelji, utjecala na predsjednika uprave Hrvatskih šuma da izda određene suglasnosti tvrtki CEMP, koja ima četiri velika razvojna projekta obnovljivih izvora energije u Dalmaciji, između ostalih i vjetropark Krš-Pađene između Knina i Gračaca. Toj je tvrtki HBOR lani odobrio kredit u iznosu od preko pola milijarde kuna, a CEMP je ranije preuzela grupacija Lager Bašić, BiH poduzetnika Milenka Bašića iz Posušja.

Tagovi: Josipa Rimac, USKOK, korupcija, Hrvatske šume, Ružica Njavro, Nataša Trubić, Ana Mandac
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE