GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Josipi Rimac produljen istražni zatvor za još dva mjeseca

Josipi Rimac produljen istražni zatvor za još dva mjeseca
PRITVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.08.2020 / 17:52
Autor: SEEbiz / Telegram
ZAGREB - Bivšoj državnoj tajnici u ministarstvu uprave Josipi Rimac Županijski sud u Zagrebu produljio je istražni zatvor za još dva mjeseca. Sudac istrage samo je djelomično prihvatio zahtjev USKOK-a koji je tražio da Rimac bude zadržana u istražnom zatvoru još tri mjeseca.

Ovo produljenje istražnog zatvora traženo je nakon što je USKOK proširio istragu protiv Rimac te predložio ispitivanje još 27 svjedoka. Njezini odvjetnici kazali su kako su se nadali da će sud spriječiti zloporabe USKOK-a koji sukcesivno proširuje istragu i predlaže nove svjedoke.

“Predložili smo da se Josipi Rimac odredi istražni zatvor u domu uz elektronski nadzor za što nema zapreke, ali je to odbijeno. Ona nije ni nasilna ni opasna, a konvencijsko pravo čak i propisuje obavezan takav način istražnog zatvora”, rekao je Anđelko Jureško, odvjetnik koji brani Josipu Rimac.

Odvjetnica Lidija Horvat koja također zastupa bivšu državnu tajnicu upozorila je da je isti sudac odlučivao o žalbama na rješenja o istrazi i sada o ovom produljenju istražnog zatvora što zakon ne dopušta.

Predstavnik USKOK-a Vjekoslav Tolnaj odbacio je sve optužbe obrane o mogućim zloporabama, zaključivši kako odvjetnici to ističu u nedostatku boljih argumenata.

Neslužbeno se doznaje da je trećim proširenjem istrage obuhvaćena bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac koja je navodno poticala Rimac da njezinu bratu osigura da položi državni ispit bez obzira je li to zaslužio.

USKOK je obuhvatio još cijeli niz takvih slučajeva namještanja polaganja državnog stručnog ispita preko Josipe Rimac. Istraga je pokrenuta i protiv državnog tajnika u Ministarstvu branitelja Ivana Vukića, kojega se navodno tereti da je sredio polaganje ispita vozaču ministra Tomislava Medveda. Osim njega, Uskok je pokrenuo istragu i protiv Nevenke Benić, također državne tajnice u istom ministarstvu.

Prema izvorima bliskim istrazi, sređivanje polaganja spomenutog ispita preko Rimac i njezinih veza u Ministarstvu uprave – suokrivljena je najmanje jedna službenica tog ministarstva – stavlja se na teret i donedavnom ravnatelju Policijske akademije, sada umirovljenom Dubravku Novaku, ravnatelju Carinske uprave Hrvoju Čoviću, glavom tajniku Ministarstva zdravstva Veliboru Drakuliću, savjetnici ministrice poljoprivrede Aniti Validžić te zamjenici načelnika Općine Gvozd Mariji Idžan, kao i poznatom zagrebačkom zlataru Pašku Dodiću.

Suokrivljeno je i nekoliko javnosti nepoznatih osoba koje su preko ove veze izašle na državni stručni ispit. Nakon što je koncem lipnja pokrenut kazneni progon protiv člana Uprave HEP-a Saše Dujmića zbog nezakonitog primanja u stalni radni odnos u sustav HEP-a sestre Josipe Rimac, sada je Uskok tu točku optužbe proširio i na direktora HEP-ODS-a Nikolu Šulantića.

Proširenjem proširenjem istrage obuhvaćen je i donedavni pomoćnik ministra za zaštitu okoliša i energetiku Domagoj Vajidžić, inače suprug već spomenute Anite Vajidžić koja je s Rimac rodbinski povezana, a koji je u četvrtak razriješen dužnosti.

Tagovi: Josipa Rimac, afera vjetroelektrane, Dubravko Novak, Tomo Medved
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE