GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Još tri smrtna slučaja u Srbiji

Još tri smrtna slučaja u Srbiji
KORONAVIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2020 / 16:52
Autor: SEEbiz / B92
BEOGRAD - U poslednja 24 sata preminule su još tri osobe od posledica koronavirusa u Srbiji. Do sada je u Srbiji preminula 61 osoba.

Nove žrtve su dvojica muškaraca i jedna žena, saopštila je epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević.

"Ne smemo sada da posustanemo. Moramo da zapnemo iz sve snage, jer je ono što svi radimo osnova borbe protiv epidemije", rekla je dr Kisić Tepavčević.

"Poslednja tri dana dosegli smo taj maksimum, koji će trajati još desetak dana", rekao je epidemiolog Predrag Kon.

On je istakao da je u narednim nedeljama virus aktivan i da treba što više smanjiti kontakte. "Izolacija je najvažnija, uključujući sve mere koje smo do sada uveli", rekao je Kon.

On je dodao da su 104 osobe u privremenoj u bolnici na Sajmu u Beogradu, 64 osoba u hali Čair u Nišu , a u bolnici na Sajmu u Novom Sadu 38.

"Informacije o stanju u bolnicama u su lako proverljive. I sada je bespotrebno da trošimo snagu da dokazujemo da su neke informacije netačne", objasnila je dr Kisić Tepavčević.

"Novinari su ti koji profesionalno rade svoj posao i prenose vesti koje dobijaju. Lično smatram da rade najbolje što znaju kao i mi što radimo najbolje što znamo. To koliko je vest tačna zavisi od izvora te informacije", rekao je dr Kon.

Kada je reč o zaraženima na Institutu "Dedinje", 61 radnik nema nikakve simptome, ali će i oni biti udaljeni sa posla, jer je to nužno. "Oni koji nemaju simptome teško prenose virus, ali ako znamo da su pozitivni, oni moraju biti udaljeni. Biće teško, ali bolnica mora da nastavi da radi, sa smanjenim ekipama", objasnio je Kon.

"Radiće se samo hitni slučajevi, i to će se desiti i u ostalim bolnicama ako se bude desilo to što se desilo u bolnici Dedinje", dodao je Kon.

"Nije neočekivano da su medicinski radnici zaraženi. Neočekivano je da neki ljudi sa simptomima insistiraju da rade. Sada će svi koji imaju simptome biti testirani", naglasio je epidemiolog Kon.

Na pitanje o romskim zajednicama Kon je rekao da još nije registrovan slučaj u romskim zajednicama.

"Što se romskih i migrantskih zajednica tiče, nekih posebnih aktivnosti nije bilo, tretiraju se kao svi ostali građani. Ako se otkrije da je neko pozitivan, sprovodila bi se epidemiološka aktivnost kontakata. Nije se do sada desilo da je otkriven slučaj u naseljima, nema nekih žarišta. Ako bi bilo, trebalo bi raditi kao i sa manjim žarištima, da svi budu testirani", objasnio je Predrag Kon.

"Svi zdravstveni radnicii koji dolaze u direktan kontakt sa pacijentima nose opremu. Stepen zaštitne opreme zavisi na kojem odeljenju rade", rekla je dr Kisić Tepavčević.

Doktorka je posebno naglasila važnost socijalnog distanciranja.

"Radimo sve više testiranja, ali testiranje samo po sebi ne znači ništa. Moraju se poštovati mere socijalnog distanciranja kako se tokom dana iako ste negativni ne bi zarazili. Sam po sebi pozitivan nalaz znači mere predostrožnosti", objasnila je dr Kisić Tepavčević.

Tagovi: koronavirus u Srbiji, Darija Kisić Tepavčević, Predrag Kon
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE