GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Još sedam smrtnih slučajeva u Srbiji

Još sedam smrtnih slučajeva u Srbiji
ŽRTVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2020 / 16:29
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Tokom poslednja 24 časa u Srbiji je preminulo još sedam osoba, saopšteno je na konferenciji za novinare o koronavirusu u Srbiji.

Kako je rečeno, ukupno je zaražen 531 korisnik i 131 zaposleni u 30 ustanova socijalne zaštite u državi.

Kako je navela dr Darija Ksić Tepavčević, u Gerontološkom centru u Nišu je ukupno registrovano 169 slučajeva. Oni koji su izlečeni vraćeni su u Centar.

"Testirano je preko 5.000 osoba, to je najveći broj do sada i mi ubediljivo najviše testiramo od svih u regionu", rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

"Negotin nam je novo žarište i sada se sve naše epidemiološke ekipe nalaze tamo. Najveći broj je verovatno iz gerontološkog centra", rekao je Gojković.

On je naglasio da će morati još mnogo da se radi da se zdravstveni sistem vrati u vreme pre epidemije.

"To će podrazumevati veliki napor, promenu režima. Očekujemo da će se polako kovid centri zatvarati, kao što smo se širili, tako ćemo se sada vraćati na početak. Zdravstveni radnici će svakako i dalje raditi po izmenjenom režimu.", objasnio je dr Gojković.

"Kako virus nastavlja da živi sa nama, tako i mi moramo da naučimo da živimo sa virosom", kaže pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Od ukupno sedam preminulih osoba, četiri su bile korisnici Gerontološkog centra u Nišu, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević i dodala da to dokazuje da je najstarija populacija najosetljivija.

"Sve mere koje su usmerene ka zaštitit najstarjeg sloja stanovništva jesu i najznačajnije mere", kazale je Kisić Tepavčević.

"Cilj nam je svima bio da zaustavimo progresivno širenje virusa u našoj populaciji jer nije bilo moguće sprečiti da on uđe u našu populaciju", dodala je ona.

Dr Kisić Tepavčević je rekla i da je najveći broj osoba kod kojih je u poslednja 24 časa nisu imali simptome.

"Ne znamo kako će se ponašati u letnjem periodu. Na nama je da se socijalnim distanciranjem trudimo da sprečimo drugi talas" , rekao je dr Zoran Gojković.

Dr Gojković je objasnio da postoje posebne epidemološke mere kada je u pitanju zasedanje Narodne skupštine.

"Imamo dva umrla građanina na 100 hiljada stanovnika. Deset puta smo bolji od Švajcarske. U Španiji je 157 puta veća smrtnost. To je rezultat politike države Srbije i zdravstva Republike Srbije", dodao je Gojković.

Pokrajinski sekretar je rekao da svi zdravsveni radnici u Srbiji imaju svu potrebnu zaštitnu opremu.

Tagovi: Darija Kisić Tepavčević, koronavirus u Srbiji, Institut za javno zdravlje Milan Jovanović Batut
PROČITAJ I OVO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE