GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Još nema dogovora o izbornoj reformi u BiH, posvađali se Čović i Izetbegović

Još nema dogovora o izbornoj reformi u BiH, posvađali se Čović i Izetbegović
BEZ DOGOVORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2022 / 21:44
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Treći dan novog kruga pregovora o izmjenama izbornog zakona BiH okončan je u subotu bez rezultata a predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je vidno ljut pred novinarima neizravno optužio čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Iztebegovića za neprihvatljivo ponašanje.

Ranije tijekom dana novinarima je predsjednik oporbene stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković kazao kako su međunarodni posrednici "iskristalizirali konkretni dokument" izbornih reformi o kojemu bi se trebale očitovati stranke koje sudjeluju u pregovorima.

Očekivanja da bi dokument koji javnosti nije predstavljen mogao biti odobren do kraja dana ipak se nisu ispunila što je u večernjim satima potvrdio Čović a Izetbegović je u prolazu novinarima samo dobacio kako se pregovori nastavljaju sutra.

"Nema izjava. Nastavljamo sutra", kazao je Izetbegović koji je uoči nove runde pregovora na jednoj tribini svoje stranke poručio Čoviću kako će "morati platiti" cijenu za blokade koje provodi u Federaciji BiH te da SDA neće pristati ni na kakava rješenja ukoliko se ne reduciraju ovlasti Doma naroda parlamenta Federacije BiH.

"Znamo šta nam rade, šta radi (Čović) zajedno sa (Miloradom) Dodikom. Ima da nam od toga svega na papiru odustanu. Dom naroda može štititi isključivo vitalni nacionalni interes, bez toga nema dogovora", kazao je Izetbegović na tribini aktiva žena SDA.

Čović je u izjavi novinarima kazao kako je duboko razočaran neprihvatljivim porukama "da netko treba platiti" zbog politike koju vodi.

"Neki bi željeli brutalno srušiti BiH mijenjajući ustavnu strukturu", kazao je čelnik HDZ BiH očevidno aludirajući na Izetbegovićeve poruke najavivši kako će na to njegova HDZ "civlizirano odgovoriti".

Kazao je kako oni koji šalju takve poruke ne mogu biti sugovornici predstavnicima hrvatskog naroda ali je potvrdio kako će se pregovori unatoč zaoštrenoj retorici nastaviti i u nedjelju.

U pregovorima o reformi izbornog zaona sada sudjeluju čelnici šest parlamentarnih političkih stranaka a posrednici su i daje ravnateljica pri Službi za vanjske poslove EU Angelina Eichhorst te amerčki veleposlanik u BiH Michael Murphy.

Tagovi: Dragan Čović, Bakir Izetbegović, izborna reforma u BiH, izborni zakon u BiH
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE