GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jokić: Nikog nije briga što zaostajemo u obrazovanju

Jokić: Nikog nije briga što zaostajemo u obrazovanju
RIJEČ AUTORITETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2019 / 19:25
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Hrvatska je u čitalačkoj pismenosti na 29., u matematičkoj 40., a u prirodoslovnoj na 36. mjestu, pokazalo se to na OECD-ovu istraživanju PISA za 2018. godinu. 

Ministrica Blaženka Divjak na predstavljanju rezultata rekla je da su rezultati loši, a za HRT ih je komentirao nekadašnji voditelj kurikularne reforme Boris Jokić.

- Ovi rezultati govore da u prethodnih 13 godina nije došlo do značajnih promjena u našem obrazovanju što smatram dugoročno vrlo problematičnim za razvoj Hrvatske. Na rezultate utječu različiti čimbenici od kojih su glavni vezani uz oblike poučavanja, učenja, organizacije nastavnog procesa i vrednovanja. U svemu tome glavnu ulogu igra obrazovna politika koja odbacuje dugoročne promjene i vodi se sitnim interesima. To se događa i trenutno sa Školom za život jer ovakva reforma neće donijeti pozitivne rezultate. Iz nje su izbačeni svi elementi koji su trebali pomaknuti hrvatsko obrazovanje prema naprijed: novi sustav ocjenjivanja i vrednovanja, objektivnija mjera rada učenika i nastavnika, izbornost u gimnazijama, drugačije strukovno obrazovanje, novi oblici organizacije nastave, naglasak na životnim znanjima i vještinama, posebna rješenja za darovite i učenike s teškoćama. Sve to je zamijenjeno kozmetičkim promjenama i izrazito nepripremljenim uvođenjem u škole što je rezultiralo time da deseci tisuća učitelja 25. 11. skandiraju 'Dolje Loomen'. Potrebno je vratiti se početnim postavkama Cjelovite kurikularne reforme i zajednički raditi na pripremljenoj primjeni tih cjelovitih rješenja - smatra Jokić.

Posebno zabrinjavajućim smatra negativan trend koji je primijećen u kategoriji prirodoslovne pismenosti:

- Zar nikoga tko vodi ovu zemlju ne zabrinjava 31,2% hrvatskih 15-godišnjaka matematički funkcionalno nepismeno, a u prirodoslovnoj se taj postotak nepismenih povećao sa 17% u 2006. na 25,3% u 2018. Zar nije to razlog da se tome posveti posebna saborska sjednica umjesto da se razgovara o Drugom svjetskom ratu, da se međusobno vrijeđa? Budućnost Hrvatske se nalazi u tim rezultatima koje će politika uvelike ignorirati ili će ih pokušati upakirati u PR celofan.

Jokić se pita kakvu su poruku sindikati poslali pristajanjem na ponudu Vlade. Financijski status zaposlenih u odgojno-obrazovnom sustavu smatra važnim, no ne i jedinim faktorom promjena.

- Ključno je pripremiti škole za promjene. Doći do ljudi. Objasniti im što se želi učiniti. Intenzivno raditi kako bi promijenili način poučavanja te posebice vrednovanja i ocjenjivanja. Također važno je profesionalizirati zanimanja u obrazovanju na način da se tim ljudima da autonomija, ali i da se od njih zahtijeva profesionalnost u obavljanju posla te da ih se odmakne od političkih pritisaka kojima su izloženi. K tome treba raditi i na uvjetima rada, ali to nije kupovina desetaka tisuća zastarjelih tableta s kineskih skladišta. To je rad na smislenom i sustavnom opremanju škola. Najbolje od svega je da Hrvatska sve to može napraviti, samo da političari shvate da su promjene u obrazovanju sustavne, da je potrebno strpljenje i mudrost, da su vrlo prolazni i trebaju raditi za opće dobro. Hrvatska po svojim potencijalima može biti pri vrhu EU zemalja na PISA ispitivanjima - zaključuje Jokić za HRT.

Tagovi: Boris Jokić, kurikuralna reforma, Blaženka Divjak, Škola za život, obrazovanje, PISA istraživanje
PROČITAJ I OVO
Porfirije: Jasenovac kao mjesto skromne molitve, a ne licitiranja žrtvama
STAVOVI
Porfirije: Jasenovac kao mjesto skromne molitve, a ne licitiranja žrtvama
BEOGRAD - Srpski patrijarh Porfirije izjavio je u srijedu da bivši ustaški logor Jasenovac u kojem su u Drugom svjetskom ratu masovno stradali Srbi treba biti mjesto "skromne i dostojanstvene molitve", a ne mjesto licitiranja žrtvama i razlog za mržnju Srba prema Hrvatima.
Grad u Tirolu ide u karantenu zbog južnoafričkog soja
AUSTRIJA
Grad u Tirolu ide u karantenu zbog južnoafričkog soja
GRAZ - Mayrhofen, gradić u austrijskoj pokrajini Tirol, bit će zbog izbijanja lokalnog žarišta korone u karanteni najmanje tjedan dana.
Istarski stožer traži donošenje odluke o otvaranju terasa kafića od 1. ožujka
KAFIĆI
Istarski stožer traži donošenje odluke o otvaranju terasa kafića od 1. ožujka
PULA - Stožer civilne zaštite Istarske županije zatražio je u srijedu poslijepodne od Nacionalnog stožera civilne zaštite donošenje Odluke o otvaranju terasa caffe barova od ponedjeljka, 1. ožujka na području Istarske županije.
Lauc: PCR testiranje je postalo globalni biznis, zašto ne koristimo antigensko?
PCR TEST
Lauc: PCR testiranje je postalo globalni biznis, zašto ne koristimo antigensko?
ZAGREB - Upitan je li mu ponuđeno da potpiše izjavu o sukobu interesa, Lauc je rekao da je tu priču oko sukoba interesa upravo on i potaknuo, kad je rekao što se radi, a što ne u pandemiji. Dodao je da njegova tvrtka ne prodaje ništa što ima veze s pandemijom.
Božinović: Ako i bude popuštanja, pravila će biti striktna
MJERE
Božinović: Ako i bude popuštanja, pravila će biti striktna
ZAGREB - "Popuštanje nije dobro ako se odnosi na neka popuštanja druženja, poanta je da svi shvate da su privatna druženja na kojima se ostvaruje kontakt između više osoba riskantna."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE