GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jokić: Crnogorci nam trebaju platiti odštetu

Jokić: Crnogorci nam trebaju platiti odštetu
PREPISIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.08.2017 / 07:21
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zavod za školstvo Crne Gore objavio je na svojoj internetskoj stranici nove predmetne kurikulume na temelju kojih planiraju modernizirati svoje osnovnoškolsko obrazovanje.

I ne bi tu bilo ništa neobično da Ljiljana Hanžek, učiteljica koja je u Hrvatskoj mjesecima radila na hrvatskoj kurikularnoj reformi, nije shvatila da su susjedi dokument koji se odnosi na predmet tjelesni i zdravstvena kultura, prepisali. I to gotovo od riječi do riječi. No ni tu nije kraj. Boris Jokić, bivši šef Ekspertne radne skupine i čovjek koji je i osmislio kurikularnu reformu, kaže da su uočili velike podudarnosti i kod predmeta poput hrvatskog jezika, povijesti, geografije...

– Nečasno je što je crnogorska politika bez pitanja i konzultacija preuzela metodologiju i dokumente Cjelovite kurikularne reforme na kojoj je autorski radilo više od 500 hrvatskih učitelja i znanstvenika, a koju su platili naši porezni obveznici. Ako je Hrvatska suverena država, takav postupak zahtijeva političku reakciju – poručio je Jokić za Večernji list.

Drži i da bi Hrvatska trebala tražiti i financijsku kompenzaciju od susjeda.

– Ministarstvo će razmotriti sa svojom pravnom službom sve moguće opcije i korake. Kurikularni dokumenti na kojima je radilo više od 500 stručnjaka primjer su dobre prakse metodološki i sadržajno i koristit će se kao podloga za nastavak reforme obrazovanja – kažu u Ministarstvu.

U Ministarstvu prosvjete Crne Gore jučer su pak poručili da i oni ispituju situaciju i da su od Zavoda za školstvo zatražili odgovore što se točno dogodilo te će se o svemu oglasiti priopćenjem.

U svakom slučaju, ovo je vrlo neočekivan nastavak priče oko kurikularne reforme. Dok kod nas ona stoji zbog prepucavanja na relaciji Ministarstvo – Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, u susjedstvu se intenzivno radi na modernizaciji školstva i to, čini se, na račun hrvatske pameti.

REAKCIJAHNS odgovorio Grbinu: Čvrsto stojimo iza svoje ministrice– Sramotno je što se svih ovih godina događa s kurikularnom reformom u Hrvatskoj i načinom na koji se politika odnosi prema onima koji su svoju stručnost, znanje i vrijeme posvetili tome da kao država imamo bolji odgoj i obrazovanje te da kao društvo u budućnosti imamo pozitivne perspektive – kaže Jokić.

Tagovi: Boris Jokić, kurikuralna reforma, Crna Gora, Zavod za školstvo Crne Gore
PROČITAJ I OVO
Milanović neće odustati od predlaganja kandidata za predsjednika Vrhovnog suda
PREDSJEDNIK
Milanović neće odustati od predlaganja kandidata za predsjednika Vrhovnog suda
ZAGREB - Predsjednik republike Zoran Milanović neće odustati od svog ustavnog prava da Saboru predloži kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, a to će biti osoba koja je spremna uvesti promjene u sudstvo čijim je trenutnim stanjem nezadovoljan velik dio građana, doznaje se na Pantovčaku.
Porfirije: Jasenovac kao mjesto skromne molitve, a ne licitiranja žrtvama
STAVOVI
Porfirije: Jasenovac kao mjesto skromne molitve, a ne licitiranja žrtvama
BEOGRAD - Srpski patrijarh Porfirije izjavio je u srijedu da bivši ustaški logor Jasenovac u kojem su u Drugom svjetskom ratu masovno stradali Srbi treba biti mjesto "skromne i dostojanstvene molitve", a ne mjesto licitiranja žrtvama i razlog za mržnju Srba prema Hrvatima.
Grad u Tirolu ide u karantenu zbog južnoafričkog soja
AUSTRIJA
Grad u Tirolu ide u karantenu zbog južnoafričkog soja
GRAZ - Mayrhofen, gradić u austrijskoj pokrajini Tirol, bit će zbog izbijanja lokalnog žarišta korone u karanteni najmanje tjedan dana.
Istarski stožer traži donošenje odluke o otvaranju terasa kafića od 1. ožujka
KAFIĆI
Istarski stožer traži donošenje odluke o otvaranju terasa kafića od 1. ožujka
PULA - Stožer civilne zaštite Istarske županije zatražio je u srijedu poslijepodne od Nacionalnog stožera civilne zaštite donošenje Odluke o otvaranju terasa caffe barova od ponedjeljka, 1. ožujka na području Istarske županije.
Lauc: PCR testiranje je postalo globalni biznis, zašto ne koristimo antigensko?
PCR TEST
Lauc: PCR testiranje je postalo globalni biznis, zašto ne koristimo antigensko?
ZAGREB - Upitan je li mu ponuđeno da potpiše izjavu o sukobu interesa, Lauc je rekao da je tu priču oko sukoba interesa upravo on i potaknuo, kad je rekao što se radi, a što ne u pandemiji. Dodao je da njegova tvrtka ne prodaje ništa što ima veze s pandemijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE