GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jokić: Crnogorci nam trebaju platiti odštetu

Jokić: Crnogorci nam trebaju platiti odštetu
PREPISIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.08.2017 / 07:21
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zavod za školstvo Crne Gore objavio je na svojoj internetskoj stranici nove predmetne kurikulume na temelju kojih planiraju modernizirati svoje osnovnoškolsko obrazovanje.

I ne bi tu bilo ništa neobično da Ljiljana Hanžek, učiteljica koja je u Hrvatskoj mjesecima radila na hrvatskoj kurikularnoj reformi, nije shvatila da su susjedi dokument koji se odnosi na predmet tjelesni i zdravstvena kultura, prepisali. I to gotovo od riječi do riječi. No ni tu nije kraj. Boris Jokić, bivši šef Ekspertne radne skupine i čovjek koji je i osmislio kurikularnu reformu, kaže da su uočili velike podudarnosti i kod predmeta poput hrvatskog jezika, povijesti, geografije...

– Nečasno je što je crnogorska politika bez pitanja i konzultacija preuzela metodologiju i dokumente Cjelovite kurikularne reforme na kojoj je autorski radilo više od 500 hrvatskih učitelja i znanstvenika, a koju su platili naši porezni obveznici. Ako je Hrvatska suverena država, takav postupak zahtijeva političku reakciju – poručio je Jokić za Večernji list.

Drži i da bi Hrvatska trebala tražiti i financijsku kompenzaciju od susjeda.

– Ministarstvo će razmotriti sa svojom pravnom službom sve moguće opcije i korake. Kurikularni dokumenti na kojima je radilo više od 500 stručnjaka primjer su dobre prakse metodološki i sadržajno i koristit će se kao podloga za nastavak reforme obrazovanja – kažu u Ministarstvu.

U Ministarstvu prosvjete Crne Gore jučer su pak poručili da i oni ispituju situaciju i da su od Zavoda za školstvo zatražili odgovore što se točno dogodilo te će se o svemu oglasiti priopćenjem.

U svakom slučaju, ovo je vrlo neočekivan nastavak priče oko kurikularne reforme. Dok kod nas ona stoji zbog prepucavanja na relaciji Ministarstvo – Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, u susjedstvu se intenzivno radi na modernizaciji školstva i to, čini se, na račun hrvatske pameti.

REAKCIJAHNS odgovorio Grbinu: Čvrsto stojimo iza svoje ministrice– Sramotno je što se svih ovih godina događa s kurikularnom reformom u Hrvatskoj i načinom na koji se politika odnosi prema onima koji su svoju stručnost, znanje i vrijeme posvetili tome da kao država imamo bolji odgoj i obrazovanje te da kao društvo u budućnosti imamo pozitivne perspektive – kaže Jokić.

Tagovi: Boris Jokić, kurikuralna reforma, Crna Gora, Zavod za školstvo Crne Gore
PROČITAJ I OVO
Čičin-Šain: Najgore je tek pred nama
IMUNOLOG
Čičin-Šain: Najgore je tek pred nama
ZAGREB - Komentirao je mjere u Hrvatskoj. Kaže da bi trebale biti još strože ako želimo da se brojke zaraženih spuste.
Javne škole u New Yorku otvaraju se 7. prosinca
OTVARANJE
Javne škole u New Yorku otvaraju se 7. prosinca
NEW YORK - Javne škole u gradu New Yorku počinju se otvarati za rad s djecom 7. prosinca, počevši od osnovnih škola, rekao je u nedjelju gradonačelnik Bill de Blasio.
Đikić: Primorac enormno zarađuje na antigenim testovima
NOVI OKRŠAJ
Đikić: Primorac enormno zarađuje na antigenim testovima
ZAGREB - Nakon što je javno putem društvenih mreža uputio pitanja Primorcu, kojega optužuje za sukob interesa zbog antigenskog testiranja, Plenkoviću i Berošu, znanstvenik Ivan Đikić je poslao priopćenje medijima u kojima je odgovorio Primorcu te poslao apel Plenkoviću i savjet Berošu. Dio se tiče i cijena testiranja koje su u Hrvatskoj visoke.
Vukovarsko-srijemska policija: U incidentu sa Sučićem reagirano u skladu s ovlastima
INCIDENTI
Vukovarsko-srijemska policija: U incidentu sa Sučićem reagirano u skladu s ovlastima

VUKOVAR - Vukovarsko-srijemska policija potvrdila je u nedjelju da je u postupanju prilikom kršenja epidemioloških mjera u subotu u Vukovaru, u čemu je zatečen i državni tajnik Sučić, policija postupila u skladu sa zakonskim ovlastima, i nije bilo pokušaja utjecaja sa strane.

Brnabić: Povlačimo odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore
POTEZI
Brnabić: Povlačimo odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore
BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je, nakon hitnog sastanka državnog vrha, da će država povući odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića iz Srbije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE