GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

John Bell: Svijet se vraća u normalu

John Bell: Svijet se vraća u normalu
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2020 / 12:28
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
LONDON - Nakon što je američka farmaceutska tvrtka Pfizer u ponedjeljak objavila da raniji uvid u podatke o cjepivu protiv Covida-19 koje rade s tvrtkom BioNTech sugeriraju da bi ono moglo biti 90 posto učinkovito u sprečavanju virusa, sve više i više raste nada među svjetskom populacijom i znanstvenom zajednicom, piše The Guardian.

Prema analizi tvrtke, cjepivo je premašilo nadanja stručnjaka te nagovijestilo da bi se mogla okončati pandemija koja je dosad ubila više od 1,2 milijuna ljudi, naštetila svjetskoj ekonomiji i poremetila svakodnevni život.

Cjepivo Pfizer/BioNTech bazirano je na glasničkoj ribonukleinskoj kiselini (mRNA) koristi genetski kod virusa. mRNA omogućava proizvodnju šiljastih proteina koji potom sjednu na koronavirus. Cjepivo u ljudsko tijelo ubaci mRNA što ljudske stanice nagna da počnu proizvoditi proteine. Kao odgovor na to, tijelo počne proizvoditi antitijela, a aktiviraju se i drugi mehanizmi imunološkog sustava koji potom štite od infekcije.

John Bell, profesor medicine na Sveučilištu Oxford koji je uključen u razvoj cjepiva AstraZenece i tog sveučilišta rekao je da je Pfizerov tim pokazao "čudesnu" razinu učinkovitosti te da to znači da bi se svijet mogao vratiti u normalu na proljeće.

"Ja sam prvi koji će to reći, ali samopouzdano ću reći to", rekao je Bell za BBC.

Potencijalno cjepivo dosad je ispitano na više od 43.000 sudionika različitih statusa, od kojih je 38.955 primilo drugu dozu 8. studenoga. Cjepivo postaje učinkovito sedam dana nakon druge doze. Ispitivanja će se nastaviti do kraja godine, a Pfizer i BioNTech predviđaju da bi do kraja godine mogle isporučiti do 50 milijuna doza cjepiva u svijetu te do 1,3 milijarde doza u 2021.

New York Times javlja da će Pfizer od Agencije za hrane i lijekove tražiti hitno odobrenje cjepiva već krajem ovog mjeseca. Europska medicinska agencija, regulatorno tijelo EU-a, pokrenula je ubrzanu proceduru glede odobrenja za kandidatsko cjepivo BioNTech/Pfizer, kao i za cjepivo koje razvijaju AstraZeneca i Sveučilište Oxford.

Visoki dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije Bruce Aylward rekao je da je bi cjepivo protiv Covida-19 moglo postati dostupno najranjivijim skupinama ljudi do ožujka 2021. i zajedno s ostalim napretkom iz temelja promijeniti tijek pandemije. "Još uvijek ima puno posla, ovo su samo privremeni rezultati... ali vrlo pozitivni rezultati koji su (u ponedjeljak) došli, koji bi, nadajmo se, mogli biti vrlo obećavajući za cijeli svijet" rekao je Aylward.

Vijesti o cjepivu neće pomoći američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, no to nije spriječilo potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea da ustvrdi da je program američke vlade "Operacija warp brzina" pomogao da se razvije cjepivo. Pfizer je odbacio tu sugestiju. "Nikad nismo bili dio 'warp brzine'", rekla je Kathrin Jansen više potpredsjednica i voditeljica odjela za istraživanje i razvoj cjepiva u Pfizeru. "Nikada nismo uzeli novac od američke vlade, ili bilo koga drugog."

BioNTech, malu biotehnološku tvrtku koja je stvorila cjepivo, osnovali su supružnici Uğur Şahin i Özlem Türeci, njemački supružnici turskog podrijetla, te austrijski onkolog Christopher Huber. Tvrtka je prvotno planirala razvijati nove vrste imunoterapije za rak, ali se koncentrirala na razvoj cjepiva protiv Covida-19.

Tagovi: John Bell, koronavirus, cjepivo protiv koronavirusa, Pfizer, BioNTech, Sveučilište Oxford, AstraZeneca
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE