GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

John Bell: Svijet se vraća u normalu

John Bell: Svijet se vraća u normalu
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2020 / 12:28
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
LONDON - Nakon što je američka farmaceutska tvrtka Pfizer u ponedjeljak objavila da raniji uvid u podatke o cjepivu protiv Covida-19 koje rade s tvrtkom BioNTech sugeriraju da bi ono moglo biti 90 posto učinkovito u sprečavanju virusa, sve više i više raste nada među svjetskom populacijom i znanstvenom zajednicom, piše The Guardian.

Prema analizi tvrtke, cjepivo je premašilo nadanja stručnjaka te nagovijestilo da bi se mogla okončati pandemija koja je dosad ubila više od 1,2 milijuna ljudi, naštetila svjetskoj ekonomiji i poremetila svakodnevni život.

Cjepivo Pfizer/BioNTech bazirano je na glasničkoj ribonukleinskoj kiselini (mRNA) koristi genetski kod virusa. mRNA omogućava proizvodnju šiljastih proteina koji potom sjednu na koronavirus. Cjepivo u ljudsko tijelo ubaci mRNA što ljudske stanice nagna da počnu proizvoditi proteine. Kao odgovor na to, tijelo počne proizvoditi antitijela, a aktiviraju se i drugi mehanizmi imunološkog sustava koji potom štite od infekcije.

John Bell, profesor medicine na Sveučilištu Oxford koji je uključen u razvoj cjepiva AstraZenece i tog sveučilišta rekao je da je Pfizerov tim pokazao "čudesnu" razinu učinkovitosti te da to znači da bi se svijet mogao vratiti u normalu na proljeće.

"Ja sam prvi koji će to reći, ali samopouzdano ću reći to", rekao je Bell za BBC.

Potencijalno cjepivo dosad je ispitano na više od 43.000 sudionika različitih statusa, od kojih je 38.955 primilo drugu dozu 8. studenoga. Cjepivo postaje učinkovito sedam dana nakon druge doze. Ispitivanja će se nastaviti do kraja godine, a Pfizer i BioNTech predviđaju da bi do kraja godine mogle isporučiti do 50 milijuna doza cjepiva u svijetu te do 1,3 milijarde doza u 2021.

New York Times javlja da će Pfizer od Agencije za hrane i lijekove tražiti hitno odobrenje cjepiva već krajem ovog mjeseca. Europska medicinska agencija, regulatorno tijelo EU-a, pokrenula je ubrzanu proceduru glede odobrenja za kandidatsko cjepivo BioNTech/Pfizer, kao i za cjepivo koje razvijaju AstraZeneca i Sveučilište Oxford.

Visoki dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije Bruce Aylward rekao je da je bi cjepivo protiv Covida-19 moglo postati dostupno najranjivijim skupinama ljudi do ožujka 2021. i zajedno s ostalim napretkom iz temelja promijeniti tijek pandemije. "Još uvijek ima puno posla, ovo su samo privremeni rezultati... ali vrlo pozitivni rezultati koji su (u ponedjeljak) došli, koji bi, nadajmo se, mogli biti vrlo obećavajući za cijeli svijet" rekao je Aylward.

Vijesti o cjepivu neće pomoći američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, no to nije spriječilo potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea da ustvrdi da je program američke vlade "Operacija warp brzina" pomogao da se razvije cjepivo. Pfizer je odbacio tu sugestiju. "Nikad nismo bili dio 'warp brzine'", rekla je Kathrin Jansen više potpredsjednica i voditeljica odjela za istraživanje i razvoj cjepiva u Pfizeru. "Nikada nismo uzeli novac od američke vlade, ili bilo koga drugog."

BioNTech, malu biotehnološku tvrtku koja je stvorila cjepivo, osnovali su supružnici Uğur Şahin i Özlem Türeci, njemački supružnici turskog podrijetla, te austrijski onkolog Christopher Huber. Tvrtka je prvotno planirala razvijati nove vrste imunoterapije za rak, ali se koncentrirala na razvoj cjepiva protiv Covida-19.

Tagovi: John Bell, koronavirus, cjepivo protiv koronavirusa, Pfizer, BioNTech, Sveučilište Oxford, AstraZeneca
PROČITAJ I OVO
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
KONTINUITET
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
LONDON - Londonski gradonačelnik Sadiq Khan, koji pripada britanskim laburistima, osvojio je rekordni treći mandat na izborima, objavio je britanski BBC nakon objave izbornih rezultata iz svih okruga britanske prijestolnice.
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
PULA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju obnovljene dvorane ‘Pietro Ciscutti‘ Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula, a tom prigodom predviđeno se obratio medijima.
Erlić: Pregovori se bliže kraju
OCJENE
Erlić: Pregovori se bliže kraju
ZAGREB - Obrisi nove parlamentarne većine mogli bi se znati u utorak. Nakon jučerašnjeg neslužbenog sastanka u Sotinu, u utorak će se održati službeni sastanak HDZ-a i Domovinskog pokreta.
Plenković će imati 79 ruku u Saboru
DOGOVOR
Plenković će imati 79 ruku u Saboru

ZAGREB - HDZ i DP su u zadnja 24 sata postigli dogovor o formiranju vladajuće većine, a samim tim i o sastavljanju nove vlade.

Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
FORMIRANJE VLADE
Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
ZAGREB - Predsjednik Mosta Božo Petrov ponovno je u subotu pozvao Domovinski pokret (DP) da sudjeluje u formiranju antikorupcijske većine u Saboru i da odustane od koalicije s HDZ-om, i tako ispuni ono što je obećao svojim biračima u predizbornoj kampanji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE