GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jergović: Promjena imena ulica u Beogradu provincijalni gest

Jergović: Promjena imena ulica u Beogradu provincijalni gest
MIŠLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2020 / 22:27
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Kada bih prošetao nekom od tih "hrvatskih", "slovenačkih" i "bosanskih" ulica, za mene bi to bila potvrda da Beograd ima svoju memoriju i da pamti da je bio glavni grad svim spomenutim zemljama, kaže pisac Miljenko Jergović o nameri beogradskih vlasti da promeni imena ulica sa toponimima iz nekadašnje Jugoslavije.

Gradske vlasti namerile su se da promene imena ulicama poput Sarajevske, Ljubljanske, Hvarske, Hrvatske, Porečke, Bosanske i još desetak ulica nazvanih po toponimima iz nekadašnje Jugoslavije jer, kako je ta gest obrazložio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, one nose nazive po onima koji “više nemaju veze sa Srbijom, kao i po sredinama u kojima bilo šta što dolazi iz Srbije nije dobrodošlo”. Ovaj potez burno je dočekan u javnosti i na društvenim mrežama, a za njega se čulo i daleko van Beograda.

– Čuo sam, naravno, za namjeru beogradskih vlasti da zbrišu bilo kakav trag hrvatskoga, slovenačkog i bosanskohercegovačkog identiteta iz imena ulica glavnoga grada. Naravno, to me je rastužilo. Naime, u ovih dvadesetak godina mog poslijeratnog posjećivanja Beograda uvijek bi me razgalilo i utješilo kada bih prošetao nekom od tih “hrvatskih”, “slovenačkih” i “bosanskih” ulica, jer bi za mene to bila potvrda da Beograd ima svoju memoriju i da pamti da je bio glavni grad svim spomenutim zemljama. A kako prošlost nikad sasvim ne prolazi, kako se prošlost ugrađuje i tradira u neku veliku kulturnu tradiciju, tako je Beograd zauvijek glavni grad tih naših zemalja – kaže Miljenko Jergović za Nova.rs.

Pisac rado čitan u celom regionu, rođen u Sarajevu, sa zagrebačkom adresom i u redovnim okolnostima čest gost Beograda, smatra da bi takva odluka štetila pre svega Beograđanima i njihovom gradu.

– Svako odricanje od takve tradicije i takve prošlosti štetu čini onima koji se odriču, i štetu čini Beogradu, koji takvim postupanjem naprosto biva manje i manje značajan grad. S druge strane, naravno da je istina da su se Zagreb i Sarajevo vrlo temeljito očistili od svih prekodrinskih i srpskih imena i toponima. Naravno da već skoro 30 godina u Zagrebu nema beogradske ulice. Ali čudno je da jedan veliki grad, da jedan glavni grad, prihvaća norme manjih ili malih gradova. Čudno je kako nešto što je u njihovom slučaju bilo i nepametno, i protivno memoriji, postaje Beogradu imperativ postupanja. Prihvaćajući provincijalne norme malih sredina vi postajete manji od njih. Gospodin Vesić pritom koristi taj argument da u Sarajevu, Zagrebu i Ljubljani “zatire sve što je srpsko”. Kada je riječ o nazivu ulica u ovim gradovima, to je, možda, istina, ali nikako nije istina kada govorimo o kulturnim zajednicama tih gradova. No, potrebno je izgleda reći da te zajednice ne postoje – ocenjuje Jergović.

Beograđani su, nakon što se čulo za nameru iz Starog dvora, pokrenuli peticiju sa zahtevom da gradske vlasti odustanu od takve ideje. Pod peticiju se do sada potpisalo skoro 2.000 građana.

Tagovi: Miljenko Jergović, Beograd, Goran Vesić, Sarajevska ulica, Sarajevo, Zagreb
PROČITAJ I OVO
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE