GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Je li gori Vučić ili koronavirus?

Je li gori Vučić ili koronavirus?
MEDIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2020 / 17:49
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Prosvjedi u Srbiji se nastavljaju i jasna je srdžba građana na predsjednika Vučića. Ali više njemačkih medija upozorava: to ne znači da virus nije opasan.

"I treći dan uzastopce su na ulice u Srbiji izašle tisuće ljudi. Ovog puta su prosvjedi protiv državnog čelnika Vučića ostale mirne. Usprkos tome, poruka je nedvosmislena“, objavljuje portal njemačkog tjednika Spiegel.

U tekstu se javlja kako su prosvjednici sjedili pred zgradom parlamenta u Beogradu i portal citira jedan od transparenta: „Vučić je opasniji od Covida“.

„Protest se rasplamsao zbog Vučićeve najave četverodnevne zabrane kretanja i koja je trebala trajati od petka do ponedjeljka. U četvrtak je Vlada ipak promijenila smjer i odustala od planova zabrane kretanja. Umjesto toga je najavljena zabrana okupljanja više od deset osoba čime su pogođeni i prosvjedi“, piše Spiegel Online.

„Premijerka Ana Brnabić niječe kako je otkazivanje zabrane kretanja povezano s prosvjedima. Razlog je mnogo više što je vlada došla do zaključka kako će stanovništvo prije slijediti umjerenije mjere protiv korone. Broj novih smrtnih slučajeva uzrokovanih pandemijom je nedavno dostigao rekord: u utorak su službe zabilježile 13 smrtnih slučajeva u posljednja 24 sata, više nego ikad od početka širenja virusa u Srbiji", informira njemačku publiku Spiegel i zaključuje:

„Kritičari optužuju Vučića kako je prebrzo ublažio ograničenja širenja korone uoči izbora 21. lipnja i tako pogodovao drugom valu zaraze. Predsjednikova Srpska napredna stranka je iz izbora izašla kao uvjerljiva pobjednica. Doduše više stranaka je bojkotiralo ove izbore. Oporba optužuje Vučića za sve autoritarniji način vladanja.“

Minhenski list Süddeutsche Zeitung u članku uoči jučerašnjeg prosvjeda javlja kako je u Srbiji „Narod bijesan" i kako je vlada Srbije "suočena s dva izazova: u zemlji opet divlja virus i - istovremeno kuha srdžba naroda." No vlada je sve više bespomoćna.

„Čini se kako srdžba prelazi samo mjere borbe protiv pandemije. Jer prosvjedi su se nastavili i kad je Vučić povukao zabranu izlaska kojom je prijetio. Na ulicama se traži njegova ostavka i govori se o najžešćoj pobuni od kako je Vučić preuzeo vlast 2014., najprije kao premijer i danas kao predsjednik.“

Süddeutsche Zeitung javlja o oštrim optužbama vladajućih političara i Vučićevom nagađanju kako iza prosvjeda stoje "strane službe". „Iza snažnih riječi izgleda kako se više krije bespomoćnost: s jedne strane u odnosu prema prosvjednicima, ali još više u borbi protiv virusa. U ožujku su Vučić i njegova vlada uvele drastične mjere u borbi protiv korone(...) A onda su gotovo iznenada ograničenja ukinuta, očito s očekivanjem parlamentarnih izbora gdje se biračima htjela prikazati normalnost", piše minhenski list.

Isti list objavljuje i kratak komentar u kojem Peter Münch čitaocima objašnjava kako je i vijugava politika vlade pomogla širenju virusa: „To nije bila odgovorna politika, već populizam opasan po zdravlje. Ne čudi onda što su mnogi građani izgubili povjerenje u čelništvo i da ono s potrebnom pažnjom kormilari kroz krizu. No to nije opasno samo za Vučića, nego za sve. Jer od srditih prosvjeda građanskog nepovjerenja prema vladi bi mogao profitirati najopasniji protivnik: virus“ piše Süddeutsche Zeitung.

I drugi njemački mediji redovito javljaju o žarištima zaraze u Europi pa i berlinski Morgenpost ističe Srbiju. On objašnjava kako je taj razvoju i posljedica tamošnje politike "koja je dozvolila masovne manifestacije popit nogometne utakmice sa 15.000 navijača u Beogradu“.

Tagovi: Aleksandar Vučić, koronavirus u Srbiji, protesti u Srbiji
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE