GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Japanski parlament potvrdio Sugu za premijera

Japanski parlament potvrdio Sugu za premijera
POTVRDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2020 / 08:15
Autor: SEEbiz / H
TOKYO - Donji dom japanskog parlamenta potvrdio je u srijedu Yoshihidea Sugu za japanskog premijera, nakon skoro osmogodišnje vladavine Shinza Abea, ali Suga će formirati "vladu kontinuiteta" te se očekuje da će zadržati otprilike pola Abeovih ministara.

Suga (71), dugogodišnji odani suradnik i tajnik vlade odlazećeg premijera Shinza Abea, u ponedjeljak je odnio uvjerljivu pobjedu u vladajućoj Liberalno-demokratskoj stranci (LDP). Obećao je da će ostvariti brojne Abeove programe, uključujući gospodarsku strategiju "abenomiku" te da će provoditi reforme u smjeru deregulacije i pojednostavljenja birokracije.

Abe, premijer s najdužim mandatom u japanskoj povijesti, odstupio je zbog lošeg zdravlja nakon što je ukupno bio na čelu države gotovo devet godina.

Suga je dobio podršku 314 zastupnika u donjem domu parlamenta, od ukupno 462 koji su glasali. Donji dom japanskog parlamenta puno je važniji, ali očekuje se da će Sugu potvrditi i gornji dom, u kojem Sugina stranka ima većinu.

Japanski mediji navode da će otprilike pola ministara biti iz Abeove vlade i samo dvije žene.

Prosječna dob članove vlade je 60, navode.

Očekuje se da će na položajima ostati najvažniji ministri, poput ministra financija Tara Ase, ministra vanjskih poslova Toshimitsua Motegija, ministra gospodarstva Yasutoshija Nishimure te ministra okoliša Shinjira Koizumija.

"To je vlada kontinuiteta s velikim K", rekao je Jesper Koll, viši savjetnik u fondu WisdomTree Investments.

Abeov mlađi brat Nobuo Kishi vjerojatno će dobiti ministarstvo obrane, dok će trenutni ministar obrane Taro Kono preuzeti položaj za provođenje administrativnih reformi.

Ministarstvo trgovine i industrije i dalje će voditi Hirosi Kajiyama, sin političara kojeg se smatra Suginim mentorom.

Očekuje se da će ministar zdravstva na odlasku Katsunobu Kato, bliski Sugin saveznik, postati glavni tajnik kabineta.

"Suga će nastaviti Abeove ekonomske politike i neće biti kratkoročnog učinka na tržišta", navodi Kensuke Niihara iz tvrtke State Street Global Advisors (Japan).

"Dugoročno će, budući da je interes stranih investitora za japanske dionice bio nizak, ako krene sa strukturnim reformama i deregulacijama to biti pozitivno iznenađenje za investitore", dodao je.

Suga je kritizirao tri najveće japanske telekomunikacijske tvrtke NTT Docomo, KDDI i SoftBank te je poručio da se trebaju suočiti s više konkurencije.

Također je kazao da će Japan možda trebati povećati porez na promet, koji trenutno iznosi 10 posto, kako bi bilo sredstava za socijalnu sigurnost, ali ne u ovom desetljeću.

Tagovi: Yoshihide Suga, Shinzo Abe, NTT Docomo, KDDI, SoftBank, Hirosi Kajiyama, Taro Aso,
PROČITAJ I OVO
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE