GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janšina vlada dobila povjerenje parlamenta

Janšina vlada dobila povjerenje parlamenta
POVJERENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2021 / 22:48
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Vlada slovenskog premijera Janeza Janše dobila je povjerenje u ponedjeljak navečer u slovenskom parlamentu, a prijedlog oporbe o imenovanju Karla Erjavca za mandatara za sastav nove vlade nije prošao.

Slovenska oporba udružena u Koaliciju ustavnog luka (KUL) željela je da se izglasa nepovjerenje Janšinoj vladi i za mandatara imenuje Erjavec.

Nakon cjelodnevne parlamentarne rasprave u kojoj je lijevo-liberalna opozicija Janšinu vladu optuživala za nepoštivanje ustavnih načela, autoritarni stil vladanja, greške u vanjskoj politici, udaljavanje od središnjih država Europske unije, te loše upravljanje epidemijom, pristupilo se tajnom glasovanju zastupnika.

Glasovalo ih je samo 53 od 90 koliko ih je ukupno u Državnom zboru.

Većina zastupnika Janšine koalicije, kao i zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS) Zmage Jelinčiča demonstrativno nisu preuzeli listiće niti glasovali, izražavajući tako neupitnu potporu vladi.

Kako je nakon glasanja kazao predsjednik parlamenta Igor Zorčič, od 53 predana glasačka listića važećih je bilo 47, od čega je 40 glasalo za imenovanje Erjavca za mandatara, dok je njih sedam glasalo protiv, a šest je glasačkih listića bilo nevažećih.

To znači da Erjavec nije dobio potrebnu natpolovičnu većinu članova parlamenta da bude izabran za mandatara nove vlade i da vladi Janeza Janše nije izglasano nepovjerenje, kazao je Zorčič.

Prijedlog glasanja o tzv. "konstruktivnom nepovjerenju" vladi podnijeli su zastupnici pet oporbenih stranaka: Liste Marjana Šareca (LMŠ), Socijalnih demokrata (SD), Ljevice (L), Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), te Stranke Alenke Bratušek (SAB).

Tagovi: Vlada Slovenije, Janez Janša, Igor Zorčič, Karl Erjavec
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE