GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janša: U Sloveniji prisutan engleski soj virusa, potreban krajnji oprez

Janša: U Sloveniji prisutan engleski soj virusa, potreban krajnji oprez
VIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2021 / 19:25
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Zbog mogućnosti da je u Sloveniji u većem broju prisutan "engleski" soj koronavirusa, slovenska će vlada idućeg tjedna ponovo razmotriti odluke o popuštanju protuepidemijskih mjera, najavio je u nedjelju na izvanrednoj konferenciji za novinare slovenski premijer Janez Janša.

Janša je kazao da je novi slučaj zaraze engleskim sojem potvrđen kod državljanina Kosova s prebivalištem u Sloveniji koji se vratio iz Belgije, o čemu su slovenske vlasti obavijestile belgijske, pri čemu je za ulazak u državu koristio negativan test iako je imao i drugi koji je bio pozitivan, pa je sada stavljen u izolaciju i provjeravaju se njegovi mogući kontakti.

Kako je sumnji da je za prijašnji tempo zaraza koronavirusom i prije bio "kriv" engleski soj, Slovenija je od slovačke vlade posudila "nekoliko tisuća" specifičnih PCR testova koji reagiraju samo na englesku varijantu virusa, a radi na tome da nabavi još takvih testova, naveo je slovenski premijer.

Već je u nedjelju po njegovim riječima zato počela ponovna provjera više stotina uzoraka osoba kod kojih je u svim slovenskim regijama bio potvrđen koronavirus, kako bi se utvrdilo da li je riječ o engleskom soju. Neki su nalazi bili pozitivni, kazao je Janša, ali je zanijekao navode nekih medija da je potvrđeno već desetak takvih slučajeva.

Podaci o stanju epidemije iz zadnja tri dana "ne ulijevaju optimizam", kazao je Janša, dodavši da je pogoršano stanje s brojem novozaraženih u više regija, te da bi s obzirom na nova saznanja o engleskom soju virusa u europskim državama, te probleme oko nabave cjepiva, vlada možda drukčije reagirala kad je u srijedu donosila odluke o popuštanju mjera.

Zbog toga će vlada u srijedu na sastanku s članovima stručne skupine "ponovo razmotriti" situaciju i moguću izmjenu mjera, a mogla bi reagirati i ranije, čim dobije rezultate testiranja pozitivnih briseva iz proteklih tjedana koji će se sada testirati na "engleski" soj.
Ako bi se pokazalo da je ta varijanta virusa koja je zaraznija i brže se prenosi u zemlji prisutnija, to bi značilo da je situacija u zemlji glede širenja virusa "krajnje ozbiljna", no ako se pokaže da je ona u svim regijama relativno malo prisutna, onda će vlada ostati na ocjeni da se epidemija "može kontrolirati", kazao je Janša.

Sve je građane pozvao na krajnju ozbiljnost, osobito na situaciju da će se neke mjere, prema ranijoj odluci vlade, idući tjedan relaksirati i da će ponovo biti otvorene škole za polaznike triju početnih razreda osnovnih škola, te otvoreni vrtići za svu djecu.
Te će se odluke u buduće provjeravati i revidirati svaki tjedan, ovisno o situaciji u pojedinoj regiji i prilagođavati stanju stvari, kazao je Janša, pozvavši sve građane da se "striktno" pridržavaju svih mjera protuepidemijske zaštite, a one koji moraju nositi maske da koriste učinkovitije maske FP-2 tipa, ako rade na takvim radnim mjestima, gdje je mogućnost prijenosa zaraze veća.

Epidemija je u Sloveniji i inače još uvijek na vrlo visokoj razini u usporedbi s drugim europskim zemljama, zato je potrebno biti krajnje oprezan, kazao je Janša u nedjejju na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Tagovi: Janez Janša, novi soj koronavirusa, britanski soj koronavirusa, Andrej Plenković, epidemiolozi, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE