GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janša u pismu europskim čelnicima: Kad su mi 2014. ukradeni izbori, niste ništa poduzeli

Janša u pismu europskim čelnicima: Kad su mi 2014. ukradeni izbori, niste ništa poduzeli
PODRŽAO POLJSKU I MAĐARSKU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2020 / 08:19
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U pismu predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, slovenski premijer Janez Janša snažno se priklonio Poljskoj i Mađarskoj i njihovom protivljenju mehanizmu uvjetnih isplate europskih fondova uz poštivanje vladavine zakona.

Janša je stav spomenutih država pravdao nepovjerenjem u pravedno tumačenje načela vladavine prava.

Čak je ustvrdio da je slovensko pravosuđe, prema njegovom mišljenju, ukralo izbore, te optužio EU da u to vrijeme nije poduzimala mjere.

"Oni od nas koji smo dio života proveli pod totalitarnim režimom znamo da odmak od stvarnosti započinje kad procesi ili institucije dobiju ime koje odražava upravo suprotno od njihove suštine", rekao je u pismu predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu.

Kopiju pisma poslao je i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, portugalskom premijeru Antoniju Costi te svim premijerima EU.

“Narodne republike su bile režimi jednostranačke diktature. Njemačka Demokratska Republika bila je prisiljena izgraditi zid kako bi spriječila ljude da masovno pobjegnu iz takve ‘demokracije’. Socijalističko samoupravljanje u bivšoj Jugoslaviji bila je samo pokriće za tvrdu ruku Komunističke partije u gospodarstvu. "

Potom je slovenski premijer uputio adrese u pismu da pitanje vladavine prava ne može odlučivati većina u parlamentu, jer bi to bila vladavina političke većine.
"Po definiciji vladavina zakona znači da sporove rješava neovisni sud", napisao je Janša, barem nagovještavajući da će EU postati slična totalitarnim režimima inzistiranjem na načelu vladavine prava. "Ako političko tijelo svoju odluku naziva vladavinom zakona, čini prvi korak dalje od stvarnosti."

Dodao je kako danas mnogi mediji i političke skupine u Europskom parlamentu javno prijete da će upotrijebiti instrument za koji Janša vjeruje da se pogrešno naziva vladavina zakona, kako bi većinom glasova disciplinirali pojedine zemlje EU.

Pojačao je svoje nepovjerenje u ispravno razumijevanje vladavine prava u EU optužujući da se institucije EU nisu miješale u rezultat slovenskih parlamentarnih izbora 2014. Janša, za koje i dalje tvrdi da su mu ukradeni, a uvjeren je da je nemiješanje EU u ishodu slovenskih izbora, na kojima nije pobijedio Janšin SDS, primjer dvostrukih standarda Unije.

U svjetlu činjenice da institucije EU nisu pomogle Janši da ostane na vlasti 2014. godine i nisu bile preopterećene njegovim izbornim rezultatom, Janša je utoliko uvrijeđeniji u pismu, jer sličnu ravnodušnost ne pokazuju iste institucije u slučaju Mađarske i Poljske. čak pokrenuo članak 7.

"Unatoč činjenici da niti jedna od ovih zemalja nije imala niti jedan slučaj zlouporabe pravosuđa u političke svrhe, politički zatvorenik tijekom članstva u EU. A kamoli krađa izbora, kao što se dogodilo u Sloveniji ", napisao je.

U pismu koje je, osim uspoređivanja EU s totalitarnim režimima, također skrenulo punu pozornost na vanjske i unutarnje neprijatelje i metafore o povezanom konvoju brodova u uzburkanom moru, Janša je pozvao na poštivanje sporazuma iz summita EU o summitu o financijskom okviru za borbu protiv epidemije. osuditi sporazum između Vijeća EU-a i Europskog parlamenta o uvjetovanosti korištenja sredstava u skladu s vladavinom zakona.

Tagovi: Janez Janša, Poljska, Mađarska, Europska komisija, vladavina prava, Jugoslavija
PROČITAJ I OVO
HALMED: Dosad 139 prijava sumnji na nuspojave cjepiva protiv covida-19
CJEPIVO
HALMED: Dosad 139 prijava sumnji na nuspojave cjepiva protiv covida-19
ZAGREB - Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) objavila je da je dosad zaprimila ukupno 139 prijava sumnji na nuspojave cjepiva protiv covida-19.
Španjolska vlada proglasila Madrid zonom katastrofe zbog snijega
NEVRIJEME
Španjolska vlada proglasila Madrid zonom katastrofe zbog snijega
MADRID - Španjolska vlada je u utorak proglasila Madrid i još sedam pokrajina "zonama katastrofe" nakon što je snježna oluja Filomena prije deset dana nanijela ti područjima osjetnu materijalnu štetu.
U Sloveniji otkriven mutirani soj koronavirusa
VIRUS
U Sloveniji otkriven mutirani soj koronavirusa
LJUBLJANA - U Sloveniji je u jednom laboratorijskom uzorku otkrivena mutirana varijanta novog koronavirusa, vrlo slična soju koji je prije toga otkriven u Engleskoj, a koji je mnogo zarazniji, odnosno brže se širi, objavila je u utorak Slovenska tiskovna agencija STA.
Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i 200-tinjak članova te podružnice napustili HNS
ODLAZAK
Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i 200-tinjak članova te podružnice napustili HNS
IVANEC - Gradonačelnik Ivanca i bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić s više od 200 članova ivanečke podružnice napustio je Hrvatsku narodnu stranku, izvijestio je u četvrtak u priopćenju navodeći kao razlog nezadovoljstvo politikom stranačke središnjice.
Njemačka produljuje mjere zatvaranja i uvodi nove
MJERE
Njemačka produljuje mjere zatvaranja i uvodi nove
BERLIN - Njemačka vlada planira produljenje aktualnih mjera zatvaranja do sredine veljače te uvođenje nekih novih, poput obveze rada od kuće gdje je to moguće, te nošenje određenih vrsta maski u javnom prijevozu i trgovinama, javljaju njemački mediji u utorak pozivajući se na izvore u kancelarskom uredu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE