GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janša: Što sam stvarno napisao o Srebrenici

Janša: Što sam stvarno napisao o Srebrenici
OBJAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2020 / 16:45
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša morao se u ponedjeljak u parlamentu braniti od tumačenja kako je povrijedio žrtve srebreničkog genocida iz 1995. godine, nakon što su ga zastupnici Socijalnih demokrata (SD) i Ljevice (L) pozvali da se zbog jednog ranijeg teksta ispriča.

Da bi Janša to trebao učiniti jer mediji u BiH navode kako je na twitteru ovih dana slovenski premijer genocid u Srebrenici nazvao "masakrom", a ne genocidom te tako "otvorio stare rane", te da uspoređuje događaje iz razdoblja nakon II. svjetskog rata s onima u Srebrenici 1995., reklo je više oporbenih zastupnika, a onda su napustili dvoranu i bojkotirali Janšin nastup.

Izraz "balkanski masakr" (slov: balkanska morija) standardni je izraz koji su u Sloveniji političari i mediji, bez obzira na političku orijentaciju, počeli koristiti odmah nakon odlaska bivše JNA iz Slovenije i rasplamsavanja sukoba na ostalim područjima bivše Jugoslavije, odnosno preostalih jugoslavenskih republika, kako bi se uvela distinkcija između "rata za Sloveniju" i konflikta na ostalim područjima bivše jugoslavenske federacije.

Janša tvrdi da se radi o manipulaciji, odnosno da je spomenuti tekst napisao 2009. godine na zamolbu jedne međunarodne organizacije. Od tada ga - kaže Janša - svake godine ponovno objavljuje na društvenim mrežama na dan komemoracije srebreničkim žrtvama, ukazujući na to zločine treba osuđivati bez obzira na ideologiju koja ih je izazvala, što nije slučaj.

"Ne bi bilo Srebrenice, niti Ruande niti brojnih sličnih genocidnih akata u svijetu kad bi svijet bio sposoban na jednak način osuditi sve zločine bez obzira na to koja ih je ideologija izazvala", naveo je u nastupu u parlamentu u ponedjeljak slovenski premijer, dodavši kako i zločini nad ratnim zarobljenicima iz 1945. i oni nad srebreničkim žrtvama dolaze iz iste komunističke ideologije.

"Genocid u Srebrenici koncipiralo je isto zlo nastalo na akademiji JNA u Beogradu. To je doktrina u kojoj piše da protivnika, agresora ili klasnog neprijatelja, treba fizički uništiti, ubiti, da je to konačni cilj oružane borbe. To je doktrina u kojoj je odgojen Ratko Mladić, doktrina temeljem koje je izveden genocid u Srebrenici i na drugim mjestima", kazao je Janša.

Neki su od kasnije osuđenih za ratne zločine u BiH i u Haagu govorili da su mislili kako nakon 50 godina, kad se grobovi s njihovim žrtvama otkriju, za to neće biti nikakvog interesa, kao ni za ubijene ratne zarobljenike nakon II. svjetskog rata, zločine za koje nitko nije odgovarao, kazao je Janša. Dodao je da bi žrtava u Srebrenici i širom Bosne bilo mnogo više da on kao tadašnji ministar obrane i Slovenija nisu obučavali bošnjačke vojnike iz BiH i pomagali im opremom i oružjem da se obrane.

- Sve dok u ime jedne ideologije bude moguće ubijati bez kazne, do tada će se ti zločini u svijetu događati. O tome postoji suglasje svuda i tome s enitko ne suprotstavlja, osim kod nas u Sloveniji, kazao je Janša.

Tagovi: Janez Janša, Srebrenica, Ratko Mladić
PROČITAJ I OVO
Dačić: Odlazak Miloševića u Knin je pokušaj rušenja srpskog jedinstva
POGLED IZ BEOGRADA
Dačić: Odlazak Miloševića u Knin je pokušaj rušenja srpskog jedinstva
BEOGRAD - "Mene zovu predstavnici zemalja koje smo godinama ubeđivali da ne idu na proslavu Oluje i kažu - kako sada mi da ne idemo, a predstavnik Srba dolazi?", rekao je ministar Dačić.
Najmanje 135 mrtvih nakon eksplozije u Bejrutu
TRAGEDIJA
Najmanje 135 mrtvih nakon eksplozije u Bejrutu

BEJRUT - Libanonski timovi za spašavanje u srijedu su izvlačili iz ruševina poginule i tražili nestale nakon velike eksplozije u utorak u Bejrutu do koje je došlo zbog nemara i neodgovornosti, a koja je prouzročila smrt najmanje 135 ljudi.

Ministrica Tramišak prilično opterećena kreditima
KREDITI
Ministrica Tramišak prilično opterećena kreditima
ZAGREB- Nataša Tramišak, nova ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Plenkovićevoj Vladi, objavila je svoju imovinsku karticu. Čini se da je riječ o članici aktualne Vlade koja ima najviše kredita i sve ih, s obzirom da je neudana, vraća sama. Njezina ministarska neto plaća je 16.446,37 kuna.
New York uvodi kontrolne točke na ulazima u grad zbog koronavirusa
OPREZ
New York uvodi kontrolne točke na ulazima u grad zbog koronavirusa
NEW YORK - New York će postaviti kontrolne točke za karantenu na ključnim ulaznim mjestima kako bi osigurao da se putnici iz 35 saveznih država, u kojima epidemiološka situacija nije povoljna, pridržavaju dvotjedne izolacije, kazao je gradonačelnik Bill de Blasio u srijedu.
Talijanski kralj lažnih vijesti objavio da je umro Stipe Mesić
FAKE NEWS
Talijanski kralj lažnih vijesti objavio da je umro Stipe Mesić
ZAGREB - "Stjepan Mesić je umro", glasio je tweet koji je na svom računu - tako je izgledalo - danas objavio potpredsjednik Vlade Boris Milošević.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE