GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janša: Podržavam ulazak Hrvatske u Schengen

Janša: Podržavam ulazak Hrvatske u Schengen
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2021 / 14:33
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
LJUBLJANA - Predsjednik slovenske vlade Janez Janša je u odgovoru na pitanje Jutarnjeg lista da li Slovenija podržava ulazak Hrvatske u Schengen odgovorio je - potvrdno!

- Mi podržavamo ulazak Hrvatske u Schengen, kao što podržavamo i ulazak Rumunjske i Bugarske. Vjerujemo da je njihov ulazak u Schengen važan za jačanje sigurnosti Europske unije - odgovorio je Janša na tiskovnoj konferenciji s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sasollijem gdje je govorio o prioritetima Slovenije tijekom šestomjesečnog predsjedanja koje počinje 1. srpnja,

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković dan ranije je rekao kako se nada da će tijekom slovenskog predsjedanja EU na dnevnom redu biti i politička odluka o ulasku Hrvatske u Schengen nakon što je potvrđeno da su ispunjeni svi tehnički uvjeti.

Često se u diplomatskim krugovima špekuliralo kako će Slovenija, zbog mimolilaženja oko odluke arbitražnog suda, blokirati ulazak Hrvatske u Schengen.

Janša je rekao da će tijekom tih pola godine fokus pokušati vratiti i prema proširenju Europske unije i Zapadnom Balkanu. Nije izravno odgovorio na pitanje o idejama o promjenama granica u regiji, ali je rekao kako je europska perspektiva najbolji odgovor na to, jer ulaskom regije u EU pitanja granica postaju manje važna.

Janša je rekao da je proširenje najbolji strateški odgovor kojeg ima EU i da će time spriječiti i utjecaj drugih faktora u regiji zapadnog Balkana. Podsjetivši da je nakon velikog proširenja, kada je i Slovenija ušla u EU, do sada samo još jedna država postala članicom (Hrvatska 2013), Janša je rekao kako je proširenje stavljeno u zadnji red.

Janša je najavio da će 6. istopada u Sloveniji organizirati neformalni summit Europske unije i država Zapadnog Balkana.

Janša je rekao da će tijekom slovenskog predsjedanja EU glavne teme biti otpornost nakon pandemije, te konferencija o budućnosti Europe. Što se tiče vladavine prava u EU, Janša je rekao da tom pitanju treba pristupiti objektivno, a ne selektivno i ta načela moraju vrijediti isto za sve države članice.

Tagovi: Janez Janša, Schengenski sporazum, Bugarska, Rumunjska
PROČITAJ I OVO
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
Ustavni sud objavio upozorenje: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
UPOZORENJE
Ustavni sud objavio upozorenje: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
ZAGREB - Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu oko izbora i angažmana Zorana Milanovića nakon kojega su zakazali press konferenciju.
Radić o ponudi Grmoje: Gdje ste dosad bili?
REAKCIJE
Radić o ponudi Grmoje: Gdje ste dosad bili?
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta negira i da su počeli pregovori s bilo kojom stranom, te da u toj stranci već traže neke resore: Utvrdit ćemo programska načela za pregovore od kojih ne odstupamo.
Kolakušić: Nećemo ni sa SDP-om ni s HDZ-om, to je izdaja birača
JASNA PORUKA
Kolakušić: Nećemo ni sa SDP-om ni s HDZ-om, to je izdaja birača
ZAGREB - Mislav Kolakušić rekao je da ne dolazi u obzir da Pravo i pravda podrže vladu koju vode SDP ili HDZ.
Tomašević poziva Most i DP da podrže SDP-ovu manjinsku vladu
POZIV
Tomašević poziva Most i DP da podrže SDP-ovu manjinsku vladu
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je u petak da su spremni ne biti u Vladi, te zatražio od Mosta i Domovinskog pokreta (DP) da učine isto te podrže manjinsku vladu SDP-a kako bi se stavio interes građana ispred fotelja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE